Turistii straini s-au rarit cu 6,9% pe an

Numarul turistilor straini care au venit in tara noastra in februarie a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 6,9%. Si numarul romanilor care au plecat in a doua luna peste granite a scazut cu o rata anuala de 5,8%.

In ceea ce priveste numarul sosirilor si al innoptarilor din primele doua luni din an, acestea au scazut fata aceesi perioada a anului trecut cu 8,4%, respectiv 12,9%. Putini sub 900 de mii de straini au mai venit in aceasta perioada in tara noastra, cei mai multi din UE, 64,6%.
1,64 milioane de romani au plecat peste granita in primele doua luni ale anului, cei mai multi cu mijloace de transport rutier, 77%.

Unul din sapte straini a renuntat sa mai viziteze Romania si in 2009

Numarul strainilor inregistrati la punctele de frontiera din Romania in 2009 a fost cu 14,5% mai mic anul trecut decat in 2008, iar ponderea turistilor romani care au ales strainatatea a crescut in detrimentul celor care au ales destinatiile interne, potrivit datelor INS.
La capitolul sosiri inregistrate in centrele de primire turistica, numarul turistilor straini a scazut mai putin, cu 13%, pana la 1275 persoane. Spre comparatie, numarul turistilor romani care au ales Romania anul trecut a fost cu 14% mai mic decat in 2008, ajungand la nivelul de aproape 4.900 de persoane. In schimb, numarul romanilor care au plecat in strainatate a scazut mai putin, cu 10,3%, pana la pragul de 11.722.
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in 2009 a fost de 28,4% din total, cu 6,6% mai putin decat in 2008.
In luna decembrie 2009, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, atat sosirile cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat scaderi cu 12,8 %, respectiv, cu 17,9 %. Sosirile turistilor romani in unitatile de cazare au reprezentat in decembrie 2009 81,3% din numărul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 18,7% din numarul total de sosiri, ponderi  apropiate de cele din  luna  decembrie  2008.
Sosirile an hoteluri detin an luna decembrie 2009 o pondere de  72,8% din totalul sosirilor an structurile de primire turistică cu functiuni de cazare, an scădere  cu  10,2% fată de luna  decembrie  2008.
Comparativ cu luna decembrie 2008, in decembrie 2009 s-au inregistrat scaderi la punctele de frontieră atat la sosirile vizitatorilor straini (7,3%), cat si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (11,7 %).

Philips: pierderi de 57 milioane euro in T1

Cel mai mare producator european de electrocasnice, compania olandeza Philips Electronics NV, a afisat pierderi de 57 milioane euro.

Bloomberg relateaza ca pierderile se datoreaza scaderii cererii, in contextul actualei crize economice. In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit net de 294 milioane euro.

Potrivit Reuters, compania a anuntat ca va accelera masurile de restructurare in T2, in timp ce directorul financiar al grupului, Pierre-Jean Sivignon, a declarat pentru postul american de televiziune CNBC ca nu va implementa alte actiuni de reducere a numarului angajatilor, peste cele 6.000 de concedieri anuntate anterior in 2009.

Pif a dat faliment

Pif Gadget, revista adorata de toti copiii in anii ’70-’80, a intrat in lichidare judiciara.

Lansata in 1969 sub egida Partidului Comunist, revista a intrat pe 15 ianuarie in lichidare financiara, informeaza AFP. Pif Gadget a fost relansata in 2004, cu sase angajati si cu un tiraj de 100.000 de exemplare, dupa ce disparuse de pe piata in 1993, de la un tiraj de 500.000 de exemplare.

Inca din martie 2007 se afla intr-o forma judiciara de recuperare financiara, revista inregistrand datorii de circa patru milioane de euro.

Romania, viitor partener comercial de top al Marii Britanii?

Un studiu facut de Leeds University Business School la comanda institului UK Trade and Investment arata ca partenerii comerciali traditionali ai Marii Britanii se vor schimba dramatic. Studiul sugereaza ca tariile favorite pentru a ocupa cele mai bune pozitii in topul schimburilor comerciale cu Marea Britanie sunt China, pe primul loc, India pe locul trei si Romania pe locul sapte. Singura tara vest Europeana inclusa este Suedia.

„Modelele de comert se schimba in intreaga lume iar intreprinderile britanice vor trebui sa se adapteze” spune ministrul britanic pentru comert, investitii si mici afaceri, Mervin Davies (citat de Morningstar.com). Profesorul Peter Buckley de la Universitatea pentru Afaceri Internationale (CIBUL) este de parere ca rezultatele studiului au fost surprinzatoare,aratand cat de repede se poate schimba lumea in urma situatiilor generate de criza financiara.”Nu ne-am fi asteptat ca unii dintre vecinii nostri cei mai apropiati si parteneri comerciali precum Franta, Germania si Spania, sa fie inlocuite de zone de business din fostul bloc comunist ca Ucraina si Romania, si asta in numai 5 ani”. 

Citeste mai departe:

http://www.newsroom.uktradeinvest.gov.uk/~/content/telecomms-radiocoms-broadcasting-equipment/trading-places-wheres-hot-and-wheres-not-for-uk-pl.ashx

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20100212-710775.html?mod=WSJ_World_MIDDLEHeadlinesAsia

Poate fi economia salvata de femei?

Veniturile femeilor la nivel global se asteapta sa atinga 18 trilioane de dolari in 2014, cu o crestere de 5 trilioane de dolari fata de veniturile actuale, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

Cresterea puterii economice a femeilor reprezinta o tema de interes pentru companii, este o piata de care se pot folosi pentru a-si creste veniturile. Femeile nu au o relatie buna cu serviciile financiare cum sunt ibankingul sau asigurarile si consultanta. Pentru ca sunt mari consumatoare de „shopping”, bancile ar putea profita de acest lucru prin imbunatatirea serviciilor oferite si crearea unor modalitati mai simple de incheiere a contractelor si formarea unui mediu relational mai placut.

In prezent, femeile cheltuie 20 de trilioane de dolari anual, cifra care va creste in urmatorii patru ani la 28 de trilioane. Se poate conta pe fetele de bani gata care achizitioneaza multe produse de frumusete, imbracaminte si cheltuiesc bani in cluburi si restaurante. De asemenea, multe femei de 30-35 de ani au cheltuit mai multi bani decat s-a prevazut pentru situatia de criza in care ne aflam, ne asigura Shain Rein, director al China Market Research Group.

Pentru prima data in istorie numarul femeilor angajate este egal cu cel al barbatilor si este foarte posibil ca roata sa se intoarca in favoarea reprezentantelor sexului.. slab. Faptele arata ca ele sunt platite mai prost decat barbatii si ajung mult mai greu in pozitii leader intr-o companie. Prejudecatile isi spun cuvantul in multe cazuri atunci cand angajatorul alege intre un barbat si femeie. Din pacate femeile au fost cele care au pierdut mai multe locuri de munca decat barbatii odata cu instalarea crizei economice.

Alte studii arata ca femeile se pricep mai bine la gestionarea banilor decat barbatii si ii organizeaza mai bine pe categorii de cheltuieli. Ele au o tendinta mai mare sa ii cheltuiasca, dar poate tocmai pentru ca ii organizeaza mai bine si astfel le raman mai multi bani de buzunar. Cert este ca sumele cheltuite de femei sunt mai mari decat cele cheltuite de barbati deci sunt o sursa de venit profitabila pentru foarte multe companii. Lucruri pe care barbatii le considera putin utile, cum sunt zecile de ore petrecute intr-un salon de cosmetica, operatiile estetice sau hainele-scot din buzunarul femeilor sume mari in fiecare an.

Citeste mai mult pe: Lady4ever.ro

Se pregateste o „Prima Casa” pentru cofinantarea proiectelor europene

La Camera Senatului se afla un proiect de lege privind solutii de finantare garantate de Fondul National (FNGCIMM) pentru institutii locale care beneficiaza de fonduri europene.
„Problema fondurilor europene nu mai este capacitatea de creare poriecte, ci problema finantarii pe perioada intarzierilor platilor. La proiectele din cadrul ministerului nostru se intampla sa avem si 6 luni intarziere la plata banilor pentru ca sunt verificari si proceduri care cer timp”, a spus Barna Tanczos, secretar de stat in MDRT, prezent la Forumul Chief Financial Officer organizat de Forum Invest.

Astfel, companiile care deruleaza proiecte europene si primesc banii cu intarziere ar putea beneficia de garantari de Stat din partea Fondului. Tanczos a mai spus ca daca o autoritate locala are in prezent intarzieri la plata unui proiect, poate merge la presedintele Consiliului Judetean pentru finantare, care merge la randul sau la Guvern. Insa, de cele mai multe ori, nu se gaseste nicio solutie de finantare.
Beneficiarii proiectelor europene trebuie sa cofinanteze cu 2-50% din cheltuielile eligibile. Dar un proicet nu are numai cheltuieli eligibile, 10-20% din ele fiind neeligibile, pentru care e nevoie de cofinantare. „In cadrul Programului de Crestere a Competitivitatii exista o rata de 13% retragere a proiectelor din cauza lipsei cofinantarilor. Bancile nu se grabesc sa acorde cofinantare daca RIR-ul proiectelor (Rata Interna a Rentabilitatii) nu este prea mare”, a declarat in cadrul aceluiasi forum Catalina Melita, Managing Director Programul de Crestere  a Competitivitatii.
Aceasta a spus ca daca RIR-ul este mare atunci fondurile europene au putine sanse in a fi acordate. In prezent exista un plafon financiar de rentabilitate de 13%, dupa ce initial a fost de 9%.

Una din patru companii si-a mentinut bugetul de marketing

Aproximativ una din patru companii si-a pastrat bugetul de marketing la nivelul anului trecut, in vreme ce 13,55% au crescut bugetele pentru a-si mari cota de piata. Potrivit unui sondaj realizat de compania de marketing direct si call center Linea Directa Communications, 13,55% au redus, totusi, bugetele de marketing si promovare cu circa 30-50%, in vreme ce doar 6,78% au operat modificari de peste 50%. Cele mai frecvente reduceri de buget au fost in procente de 15-30%, facute de catre 17,13% dintre companiile chestionate.

Firmele care au alocat cele mai mari bugete in marketing sunt din industrii precum cel financiar bancar, FMCG si pharma, cu sume ce depasesc 250.000 euro.
La cealalta extrema se gasesc sectoarele energetic, auto, turism si IT.  Bugetele sunt cheltuite in special pe campanile de mass marketing, in promovarea online, in distributia de cataloage, mailing si PR. In schimb, cele mai mici bugete sunt alocate pentru emailing, telemarketing, pentru trimiterea de SMS-uri si mobile marketing.

Din categoria canalelor de comunicare cele mai uzitate sunt e-mailing-ul, distributia de cataloage, mailingul adresat, canalele „clasice de Mass Marketing” (TV, ziare), dupa care avem drop mailul, telemarketingul, mobile marketingul, internetul (prin folosirea banner-elor, blogurilor, a retelelor sociale etc.) si PR-ul, ultimele fiind considerate cel mai putin importante. „Aceasta ne arata, totusi, ca in Romania companiile sunt orientate catre activitatile de marketing ce pot fi masurate in vederea eficientizarii costurilor. Insa, exista in continuare canale mai putin cunoscute, precum telemarketingul sau mobile marketingul ce nu sunt utilizate la scara larga”, explica Dejan Grbic, managing director Linea Directa Communications Romania. Acesta sustine ca, in Romania, in ultimul timp s-a tot vorbit de outsourcing ca despre o masura de reducere a costurilor pentru companii, dar in ceea ce priveste activitatile de marketing direct doar 36,51% din companiile participante la studiu apeleaza la un prestator de servicii. Cei ce nu folosesc outsourcingul  sustin ca fie detin intern resursele necesare pentru a deplini aceste operatiuni, fie nu-si permit acest lucru pentru ca au bugete de comunicare reduse ori nu detin suficiente informatii cu privire la procesul de externalizare, in ce consta el si ce beneficii aduce.

Studiul a fost facut in perioada iunie-iulie 2009, pe un esantion de 250 de companii romanesti din industriile IT, financiar, FMCG, pharma, auto, telecomunicatii, turism si sectorul energetic, companii cu  cifra de afaceri de peste 1 milion de euro.

Troc de criza: masini second-hand contra terenuri sau cladiri

Disperat ca nu a mai vandut nicio masina de peste patru luni, un dealer din Bistrita a dat anunturi ca ofera masini la mana a doua la schimb cu terenuri sau cladiri. Pe principiul „pamantul nu rugineste”, el accepta numai terenuri a caror valoare nu se depreciaza.

Adevaratii intreprinzatori isi ajusteaza afacerile in timp de criza. Asa se face ca un bistritean are sanse sa ajunga mare latifundiar in loc de dealer de masini. 

Ioan Sighiartau este proprietarul a 80 de masini aduse din import. De aproape sase luni, vanzarile au scazut continuu, iar din noiembrie nu a mai vandut nimic. Mai intai a redus preturile cu 20%, dar succesul de altadata s-a lasat asteptat.

Ca san u-si transforme parcul auto intr-un morman de fiare vechi, el s-a hotarat sa le dea in schimbul unor terenuri sau immobile de aceeasi valoare. 

„Am dat anunturi si am primit mai multe oferte din partea celor interesati. Deocamdata, insa, nu am batut palma cu nimeni, pentru ca trebuie sa analizez bine daca sunt avantajoase pentru mine”, a declarat Ioan Sighiartau. El a optat pentru aceasta solutie pentru ca „pamantul nu rugineste” si tot va avea cineva nevoie de el.

Printre clientii omului de afaceri se afla si presedintele Camerei de Comer Industrie si Agricultura Bistrita-Nasaud, Vasile Bar, care este dispus sa ofere un teren estimate la 35.000 de euro contra unei masini de teren adusa din Germania.

Terenul se afla chiar in orasul Bistrita si are potential de crestere a pretului, mai ales ca in zona sunt foarte multe persoane plecate la munca in strainatate.

Propunerea se incadreaza perfect in principiile dealerului, care refuza terenuri la tara de teama san u se devalorizeze prea mult.

Subventiile pentru programele de oncologie si diabet ridica piata pharma

Robert Popescu, CEO A&D Pharma, sustine ca piata pharma a beneficiat de o crestere de 20 de procente in prima jumatate a anului ca urmare a cresterii plafoanelor de la farmacii pentru medicamente, in special pentru programele nationale de sanatate pentru oncologie si diabet.

„Celalalte arii terapeutice au fost la nivelul mediu sau sub acesta, pe cand cele doua sectoare mentionate au avut cresteri de circa 80%. A fost, astfel, o crestere controlata”, ne-a spus Robert Popescu. Acesta considera, totusi, ca in a doua jumatate a anului piata va sta sub semnul disponibilitatii fondurilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru rambursarea sau compensarea medicamentelor. „Exista deja semne ca aceasta criza devine vizibila in sanatate. Sunt intarzieri clare in plata acestor bani de catre Casele de Sanatate si speram ca aceste intarzieri nu vor duce la scaderea consumului de medicamente”, a completat Popescu.
Din acest punct de vedere, presedintele companiei care detine lantul de farmacii Sensiblu prefera preturi mai mici la medicamente in ideea de a nu fi intarzieri la plata compensatiilor. „Daca as fi ministrul sanatatii as incerca sa dicut transparenta fondurilor pentru a vedea care sunt resursele pentru medicamentele compensate. Este bine ca sa ridicat plafonul medicamentelor la farmacii, dar, avand in vedere ca discutam de resurse limitate de bani, trebuie gandit foarte bine implementarea controlului prescrierii, astfel incat la sursa sa fie un control eficient pentru a ne incadra in buget”, a mai spus acesta.

In ceea ce priveste realizarea unui sistem privat de asigurari de sanatate, Robert Popescu vede in prezent doar un inceput pentru ca inca nu este clar ce servicii sunt acoperite si ce nu de Stat. Ar putea aprea oferte private pentru serviciile care nu sunt acoperite, daca s-ar sti clar care sunt acestea.

A&D Pharma se afla, din punctul de vedere al cotelor de piata, pe aceeasi pozitie ca in 2008, in jur de 20% pe distributia farmaceutica. In retail, cota este de 7% prin intermediul celor 220 de farmacii. In conditiile in care vanzarile au fost similare celor de anul trecut, cu o crestere in lei si o scadere usoara in euro a cifrei de afaceri consolidate, profitul net al companiei in S1 a fost de 9,2 mil euro. Compania a facut o serie de reduceri ale costurilor in toate sectoarele, prin restructurare si prin optimizarea operatiunilor cu mai putini oameni.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro