Trei din cinci directori financiari vor face schimbari majore in urmatorii trei ani

Peste 60% din directorii financiari intentioneaza sa faca schimbari majore pentru a se adapta noului climat economic, potrivit unui studiu asupra 1.900 de CFO din 81 de tari si 35 de sectoare economice, realizat de IBM.

Participantii la studiu au spus ca presiunea mare pe care o resimt in privinta reducerii cheltuielilor de baza ale companiei, luarea unor decizii mai rapide si mai exacte si abordarea in mod transparent a actionarilor/partenerilor se va intensifica in urmatorii trei ani.

Doar unul din doi directori financiari a spus ca este compania sa eficienta in furnizarea informatiilor de business necesare companiei. In mod surprinzator, reducerea costurilor nu a mai fost inclusa in optiunile de top.

„Studiul arata ca de la persoanele aflate in pozitia de CFO se asteapta furnizarea de decizii strategice si de leadership bazate pe analize complexe pentru a ajuta la directionarea companiei in acest nou mediu economic”, a spus William Fuessler, management financiar, IBM Global Business Services.

Ori, foarte multi directori financiari au spus ca departamentele financiare sunt dispuse sa ofere mai degraba recomandari minore decat sfaturi importante.
Studiul a fost realizat prin intermediul interviurilor directe si al sondajelor online in 81 de tari si pe 35 de sectoare industriale

Sanofi-Aventis si-a marit profitul cu 14%

Producatorul francez de medicamente Sanofi-Aventis a inregistrat o crestere a profitului cu 14%. Cresterea trimestriala fata de aceeasi perioada a anului trecut este de la 1,43 miliarde euro la 1,63 miliarde euro. Conform NewsIn, cresterea se datoreaza in principal cererii pentru produse mai vechi si pentru cele destinate bolnavilor de cancer, Eloxatin si Taxotere.

Piata de avocatura a fost lovita de criza pentru ca a crescut cu piata imobiliara si M&A

Avocatul Gabriel Biris considera ca piata de avocatura a fost la fel de mult lovita de efectele crizei pentru ca aceasta a avut o crestere strans legata de explozia tranzactiilor mergers&acquisitions, in general, si a tranzactiilor imobiliare, in particular.

„S-a ajuns la un moment dat sa nu mai fie atatia oameni efectiv pentru a lucra, pe cate proiecte erau in piata. Din al doilea trimestru 2008 lucrurile s-au schimbat si am anticipat ce se va intampla. Am avut inspiratia sa analizam expunerea la piata de M&A si sa hotaram la sfarsitul lui 2007 ca trebuie sa ne dezvoltam si pe sectorul de consultanta de zi cu zi, sa dezvoltam un departament solid de litigii si capacitati de asistenta la public acquisitions”, ne-a spus partenerul Biris Goran Law Firm.

Cat priveste cresterea pietei, acesta considera ca depinde foarte mult de cat va reusi sa demareze guvernul proiectele mari de investitii. „In 2009, toate prognozele economice au fost date peste cap. Bugetul a fost construit pe o crestere de 4% pe baza unei inertii, cum ca Romania se pornise pe o crestere de atatia ani si ca nu putea sa cada atat de repede. N-a fost asa. La sfarsitul anului trecut s-a spus ca vom avea un trimestru 4 pe plus, nu a fost asa, a fost pe minus. Planul anticriza al Guvernul a fost ineficient. Deficitul bugetar continua sa fie la un nivel incredibil de mare. In 2007 ne oripilam ca am putea ajunge la 3% din PIB, acum consideram un mare castig daca vom avea 5,2%”, a mai spus Biris.

Acesta vede o agravare a deficitului fiscal prin actiunea Ministerului de Finante intocmai unui aspirator, care a atras putinele fonduri ramase in piata. „Cand auzim de cresterea veniturilor la buget, ne gandim la cresterea impozitelor. Nu aceasta trebuie sa fie abordarea. Guvernul trebuie sa mareasca baza de impozitare si sa reduca sarcina fiscala de pe contribuabilii corecti.”

OTP Bank Romania a avut pierderi de 2,5 milioane euro in primul trimestru

OTP Bank Romania, filiala locala a grupului bancar ungar OTP, a afisat pentru primele trei luni pierderi de circa 2,5 milioane euro (725 milioane forinti). In primul trimestru al anului trecut, OTP Bank Romania inregistrase o pierdere de 109 milioane forinti, insa pe intregul an banca a avut un profit net de 133 milioane forinti (529.000 euro).

Nicolescu, CNIPMMR: Daca politia locala va avea dreptul sa controleze firmele, asta va avea un impact negativ colosal

In cazul in care politistii locali vor avea dreptul sa controleze firmele din jurisdictia lor, aceasta masura va avea un impact negativ urias asupra mediului de afaceri, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR.
„Ce rost ar avea o asemenea masura in momentul in care avem patru organisme principale care fac deja acest lucru?”, a spus Nicolescu in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit lui Nicolescu, cele patru mari organisme de control sunt Garda Financiara, Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politie, Autoritatea Nationala a Vamilor si Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala din cadrul ANAF.
Pentru a preveni aparitia unei asemenea probleme, CNIPMMR a trimis o scrisoare presedintelui Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, Cristian Haiduc, in legatura cu proiectul Legii Politiei Locale, care acum e in dezbatere publica. In scrisoarea respectiva se spune ca, avand in vedere existenta organismelor mai sus enumerate, nu se justifica infiintarea unui nou organism de control pentru IMM-uri.

Mobila de lux ramane inca neafectata de criza

Brandul international de mobilier si decoratiuni BoConcept este imun in fata crizei mondiale si-si continua extinderea pe piata romaneasca, spune Diana Staicu (foto), reprezentant al companiei pentru Romania. In urma unei investitii de peste 450.000 de euro, BoConcept a inaugurat la Sibiu un nou magazin.

„In acest moment efectele crizei nu se simt inca pentru BoConcept. Ne asteptam ca in martie anul viitor sa resimtim un usor impact negativ. Planurile noastre raman valabile in continuare, iar bugetul pentru anul 2009, avand in vedere ca avem in plan extinderea lantului de magazine in tara, va creste fata de anul acesta cu cel putin 40%”, declara Diana Staicu, reprezentant oficial al BoConcept in Romania.

Noul magazin BoConcept deschis la Sibiu este singurul concept store de mobilier si decoratiuni de design din oras. Cu o suprafata de aproximativ 550 de metri patrati, cel mai modern magazin BoConcept din Romania are, in afara de dotarile standard, si un spatiu de joaca pentru copii. Luxul si materialele inedite utilizate pentru realizarea produselor propun o noua viziune adresata segmentului high class si acelora care isi exprima personalitatea prin stil si noutate.
Planurile de dezvoltare ale companiei vizeaza inaugurarea a alte doua noi showroomuri, la Iasi si Brasov, astfel incat, pana la finalul anului 2010, BoConcept va detine sase magazine in Romania.
Cifra de afaceri a retailerului de moblier este estimata in 2008 la valoarea de trei milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul 2007.
BoConcept este un brand international de mobilier si decoratiuni cu peste 350 de magazine si studiouri de marca, incluzand locatii in New York, Shanghai, Tokio, Madrid, Berlin, Londra, Paris si Copenhaga, in peste 47 de tari.

Turismul poate castiga in 2009 prin marketing direct

In  industria turismului, companiile au cheltuit anul trecut in medie circa 325.000 euro pentru marketing, mai putin decat altele care au avut un buget de aproximativ 520.000 euro, cum ar fi cele din industria financiar-bancara, conform unui studiu realizat de Linea Directa Communications la sfarsitul lui 2008, in Centrul si Estul Europei.

Toate sectoarele din industria de turism sunt intr-un fel sau altul implicate in activitati de marketing direct, iar in unele cazuri aceste actiuni au ca scop determinarea clientilor finali catre rezerveri directe, in detrimental unor plati traditionale catre intermediari. Anumite sectoare, printre care parcurile de distractie sau cele turistice, nu au intermediari prin care sa-si vanda si sa promoveze ofertele, depinzand in mare parte de marketingul direct, cum ar fi vanzarile prin telefon, campanii de mailing direct, organizari de evenimente, identificare clienti sau studii de piata.

Cele mai folosite tehnici de marketing direct in acest caz sunt cataloagele de destinatii, campanii de generare de raspuns imediat, mailing direct personalizat sau vanzari telefonice directe. Destinatiile turistice au avantajul ca sunt printre putinele produse care se pot vinde foarte usor peste tot in lume si catre oricine. Insa, tour operatorii pot fi in anumite cazuri confuzi atunci cand incearca sa-si introduca produsul in sistemul de distributie turistica. „Jucatorii din aceasta piata trebuie sa dezvolte, sa implementeze si sa puna in aplicare abilitati extraordinare de marketing. Ca operator in aceasta industrie trebuie sa te asiguri ca-ti cunosti bine piata”, spune Radu Schmitzer, director de vanzari Linea Directa Communications Romania.

Telemarketing-ul sau telesales reprezinta cea mai dezvoltata forma de marketing direct, bazata exclusiv pe utilizarea telefonului, atat prin receptionarea cat si prin efectuarea de apeluri ce genereaza vanzari. Cu toate acestea, conform studiului mentionat, 67% dintre companiile turistice din Centrul si Estul Europei nu utilizeaza servicii telefonice deloc. Aproximativ 21% dintre companii au un serviciu intern de Call Center, iar 5% externalizeaza acest serviciu.

Call Center-ele de profil au in anumite cazuri peste 100 de specialisti in vanzari care fac rezervari sau raspund intrebarilor diverse primite din partea clientilor companiei. Majoritatea acestor companii folosesc numere de apel gratuit pentru generarea de raspuns la activitatile lor de promovare. Aceasta a devenit deja o metoda des folosita pentru vanzarea de bilete low cost sau inchiriere de masini.

Publicitatea online europeana, investitii in 2010 si 2011 de +7,6%, respectiv +15%

Asociatia Europeana de Publicitate Intercativa (EIAA – European Interactive Advertising Association) a publicat un raport prin care arata ca anul viitor publicitatea online va cunoaste o crestere a cheltuielilor cu 7,6% fata de acest an.

Acelasi raport, The Marketer’s Internet Ad Barometer, mai arata ca si in 2011 vor creste bugetele alocate publicitatii pe internet, cu circa 15 puncte procentuale.
83% dintre subiectii studiului, directori de marketing, au spus ca au marit bugetele pentru publicitatea online chiar din acest an, dar pe parcursul lui. In acelasi timp, 94% dintre ei au in plan cresterea bugetelor pentru 2010.

84% dintre respondenti au spus ca sunt satisfacuti de efectele internetului in ceea ce priveste publicitatea, iar sase din zece s-au aratat interesati in a investi mai mult in aceasta forma. De altfel, raportul EIAA mai arata ca publicitatea prin e-mail a castigat popularitate mai ales in cea de-a doua parte a anului. Publicitatea prin telefonul mobil creste si ea rapid, dar este inca ingradita de granitele tehnice si de infrastructura.

Mai mult de trei din patru manageri redirectioneaza bugetele dinspre televiziune spre online, o explicatie fiind si posibilitatea tehnica de mutare a continutului video in mediul online. Totusi, tendinta este mai vizibila in cazul corporatiilor mari.

Studiul a fost realizat online, cu intrebari adresate directorilor de marketing din Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Belgia, Norvegia, Suedia, Italia, Spania si alte tari din Europa.

UniCredit Tiriac Bank, profit net 97 milioane euro

UniCredit Tiriac Bank a afisat pentru anul trecut un profit net de aproape 97 milioane euro. Volumul a inregistrat o crestere de 37 procente fata de anul precedent. Profitul operational a crescut cu 48%, pana la 163,5 milioane euro.
La sfarsitul lui 2008, activele bancii au ajuns la circa 4,4 miliarde euro, in crestere cu 36% fata de 2007. Activele totale ale bancii cu tot cu participatiile de la celelalte companii, la care banca detine actiuni, au ajuns la aproape 5,1 miliarde euro.
In ceea ce priveste raportul dintre credite si depozite, acesta era la sfarsitul anului trecut la 145%, intr-o usoara descrestere. 95% din acest raport reprezinta finantarea externa a bancii de la banca mama.
Rentabilitatea activelor este de 2,4%, rata capitalului propriu 21,3%, iar indicatorul de solvabilitate 10,2%.

Textilele si incaltamintea romaneasca duc o batalie deja pierduta

Duminica s-a incheiat in Capitala, langa patinoarul Mihai Flamaropol, un nou targ de strada de imbracaminte si incaltaminte produse in Romania, in incercarea producatorilor de a mai vinde ceva. Cei mai multi, insa, au simtit in incasari neinspiratia momentului in care veniturile romanilor scad, chinezariile aduse ilegal la jumatate de pret invadeaza piata, iar perioada de vara „deturneaza” cheltuielile catre vacanta.

Preturile au fost sub cele ale comerciantilor, insa nu suficient cat sa atraga si vanzari semnificative. De altfel cei mai multi dintre producatori, veniti din intreaga tara, din Pitesti, Ploiesti, Timisoara, Targu Mures, Constanta sau Cluj-Napoca, s-au plans de vanzari foarte mici. „Pantofii din piele romaneasca sub 100 de lei nu cred ca pot fi considerati scumpi, dar lumea deja fie nu mai are bani de cheltuit, fie ii pastreaza pentru vacanta”, ne-a spus un producator de incaltaminte, care a platit pe chirie circa 2.500 lei pentru patru zile.

Mergem mai departe si surprindem o negociere intre un producator din Targu Mures de haine din piele si un potential client. Dupa oferte succesive si ezitari, cumparatorul cere un pret cu 50 de lei mai mic. „Fie, ramane 350 de lei, dar sa mi-i dai cu suflet bun ca sa-mi mearga bine la vanzare”, ii spune in final vanzatorul, invoindu-se asupra pretului.

Cei mai multi dintre producatori vand la pretul de productie sau chiar in pierdere pentru ca nu-si permit sa stea cu marfa pe stoc. Piata autohtona a textilelor se afla intr-o continua lupta dinainte pierduta. Nu-i de mirare din moment ce la doar cativa kilometri, in complexul Europa se gasesc chinezarii de contrabanda, de calitate si siguranta indoielnica ce-i drept, dar la preturi foarte mici. Si atunci, chiar daca vad pe eticheta Made in Romania, romanii aleg dupa posibilitatea buzunarului.

Autoritatea Nationala a Vamilor estimeaza ca 75% din produsele de contrabanda provin din China si sunt destinate pietii din Romania si celei din Ucraina. Exista doua mari rute folosite pentru transportul textilelor. Una directa pe mare si una pe uscat prin Republica Moldova sau prin Turcia.
Federatia Patronala a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS) sustine ca produsele romanesti care inca se mai vand in comert au la baza contracte incheiate anul trecut si ca pentru a doua parte a acestui an este greu de estimat ce evolutie vor avea comenzile. Federatia, insa, spune ca pana la sfarsitul lui 2009 e posibil sa asistam la 50.000 de disponibilizari din industria textila.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro