Marin Toma, CECCAR: Contabilitatea, instrument perfid de interventie a Guvernului in viata companiilor

Presedintele CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), Marin Toma, a declarat ca in Romania contabilitatea ramane cel mai perfid instrument de interventie a Guvernului in viata companiilor.

„Asistam la un exces de reglementari si ne asteptam la vremuri si mai grele, desi Parlamentul European intentioneaza sa reduca reglementarile in acest domeniu. Presiunea fiscala l-a impiedicat pe contabil sa se dezvolte in cadrul profesiei si de aceea contabilul roman este deficitar”, a spus Toma, in cadrul forumului CFO’s (Chief Financial Officers International Conference), organizat de Forum Invest.

Acesta a mai spus ca exista o neconcordanta intre ceea ce adopta Parlamentul European si Guvernul Romaniei. Daca primul a aprobat recent masuri contabile pentru microintreprinderi privind largirea bazei de aplicare a unor reglementari, Guvernul le-a restrans. „Sunt probleme elementare si la intelegerea gresita a standardelor internationale. Cand un contabil citeste un standard international se intreaba deja cum se aplica in contabilitate”, a exemplificat Marin Toma, specificand faptul ca standardele internationale nu au un caracter imperativ, in vreme ce reglementarile au.

Acesta a mai spus ca sunt probleme si la traducerea termenilor, cum ar fi apendix-ul de la standarde, daca se traduce anexa sau apendice, cum a sustinut un reprezentant roman la Bruxelles timp de mai bine de o luna. De asemenea, presedintele CECCAR sustine ca sunt dificultati si in definirea intreprinderilor mici si mijlocii.

O alta problema pe care o au contabilii este lipsa preconditiilor pentru standardele internationale, care nu spun si modul in care acestea ar putea fi importate in legislatia locala.

Pranzul cu Warren Buffet adjudecat la pret record: 2,63 milioane dolari

Pranzul cu Warren Buffett a fost adjudecat pentru aproape 2,63 milioane de dolari. S-a ajuns la un pret de ordinul milioanelor in ultimele trei minute ale licitatiei. Pretul exact de inchidere a fost de 2.626.311 dolari. Pana acum, castigatorul nu si-a facut public numele, iar eBay sustine ca nu a primit vreo solicitare in acest sens.

Desi este un an de criza, aceasta este o valoare record. Recordul anterior a fost de 2,1 milioane de dolari si a fost marcat in 2008.

Persoana care a castigat licitatia are dreptul de a invita pana la sapte alte persoane la masa. Banii sunt donati unei fundatii.

Pana acum, lista castigatorilor este urmatoarea:
2000  anonim  25.000 dolari
2001  anonim  18.000 dolari
2002  anonim  25.000 dolari
2003  David Einhorn, Greenlight Capital, SUA  250.100 dolari
2004  Jason Choo, Singapore  202.100 dolari
2005  anonim  351.100 dolari
2006  Yongping Duan, SUA  620.000 dolari
2007  Mohnish Pabrai, Guy Spier, Harina Kapoor  650.100 dolari
2008  Zhao Danyang, Hong Kong  2.110.100 dolari
2009  Salida Capital, Canada  1.680.300 dolari
2010  anonim  2.626.311

Medalii olimpice scoase la licitatie

Pentru a putea trece de criza economica, un campion olimpic si-a scos la licitatie medaliile.

Halterofilul Nikolai Pesalov, de 39 de ani, a ajuns falit. El a lansat pe internet o licitatie online pentru a-si vinde medaliile olimpice obtinute pentru Croatia, la proba de ridicat greutati, in 2000 si 2004.

„Nu s-a descurcat foarte bine dupa ce a renuntat la sport. Are datorii si nici nu-si permite sa-si intretina familia”, a explicat fostul antrenor al campionului, Bosko Cavka.

Radu Craciun, Eureko Romania: Criza a eliminat din concurentii locali ai firmelor straine

In Romania, Executivul nu a luat masuri spectaculoase anul trecut pentru limitarea efectelor recesiunii, considera Chief Investment Officer Eureko, Radu Craciun.

„Guvernul va trebui macar sa nu ia masuri care sa loveasca in lichiditatea firmelor locale. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultima perioada, vom vedea ca in principal firmele cu capital romanesc au fost cele lovite. Practic, firmele straine au acum mai putini concurenti locali decat aveau inaintea, spune acesta intr-un interviu pentru Forum Invest.

Reprezentantul unuia dintre cele mai mari grupuri de asigurari si pensii din Olanda vede iesirea din recesiune in 2010, dar doar cu ajutorul pietelor externe si cu posibila sustinere a politicii monetare din partea bancii centrale. aMa astept in continuare ca dobanda BNR sa scada. In ceea ce priveste dobanzile bancilor comerciale, acestea vor incepe sa scada numai cand vor avea suficient de mult confort privind mediul de afaceri, iar acesta va fi un proces gradual, care va fi simtit mai degraba incepand cu sfarsitul trimestrului II, inceputul trimestrului al III-lea.a

Chiar daca investitiile au scazut masiv, ajustarea deficitului de cont curent a dus la scaderea presiunii asupra deprecierii leului. aMai mult decat atat, perceptia Romaniei in strainatate s-a schimbat si asta face ca foarte multe fonduri speculative sa vina in Romania, in favoarea leului, pentru a vinde euro si a cumpara lei. In plus, asteptata politica de relaxare monetara face ca estimarile privind dobanzile sa indice o scadere a lor in viitor. Asta, insa, face ca foarte multi investitori sa incerce sa-si blocheze dobanzi cat mai bune la nivelul actual pe termene mai lungi, in loc sa astepte sa scada dobanzile mai mult in viitor”, a mai spus Craciun, adaugand ca toate aceste semnale duc catre concluzia ca este putin probabil sa vedem o depreciere a cursului.

Insa un leu prea puternic loveste in anumiti producatori, in special cei care au comenzi din afara. „Una dintre cheile iesirii Romaniei din recesiune este inclusiv stimularea exporturilor, iar ca sa stimulezi exporturile cursul trebuie sa ramana relativ favorabil lor, deci leul sa nu se aprecieze foarte tare.” Seful investitiilor de la Eureko considera ca o apreciere excesiva a leului  ar omori din fasa orice tendinta de revenire economica si ca de aceea crede ca euro va ramane undeva in zona lui cel putin 3,9 – 4,1 lei.

Oamenii de afaceri cer o strategie coerenta de stimulare a consumului intern

Companiile exportatoare vor contribui cele dintai la reluarea cresterii economiei, dar contributia lor nu va fi suficienta, spun membrii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Mai mult, fara o strategie coerenta de stimulare a consumului intern, si nu doar a celui al populatiei, economia romaneasca risca ” distrugerea lanturilor interne de creare a valorii la intern si am putea avea inflatie si somaj mai mari”, potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Oamenii de afaceri atrag atentia ca populatia are resurse reduse de a sustine cresterea cererii de produse de larg consum si ca atentia trebuie indreptata si spre consumul industrial.
Asociatia a lansat, ieri, aCartea alba AOAR a Economia Romaniei in 2010a, care contine rezultatele unui sondaj  printre membrii sai. Prognozele acestora variaza de la 0,5 pana la 2% privind crestere economica din acest an si de la 3,5 pana peste 4 lei / euro.
aIn prezent sperantele realiste de relansare a cresterii economice vin din partea exportului, dar acesta acopera doar 30% din produsul intern brut. Dacă va continua descurajarea consumului intern riscam sa distrugem lanturile interne de furnizori si subfurnizori, de creare a valorii la intern si  ne putem confrunta cu un pericol mare de somaj si inflatie”, a mai spus presedintele AOAR.
Optimismul oamenilor de afaceri este „foarte rezervat” privind o eventuala crestere a PIB in acest trimestru, mai ales dupa ce economia a continuat sa scada trimestrul trecut, in ciuda majoritatii asteptarilor. Este nesigura si deblocarea creditarii pentru companii, bancile preferand o tactica „de la caz la caz”.
„Exista semne bune, am semnalat, impreuna cu bancile, niste cai de urmat, dar daca acestea nu vor fi urmate, sansele ar putea fi ratate”, a spus si Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.

Vanzarile Mobexpert au scazut cu 3% si 10% pe segmentul de case, respectiv birouri

Vanzarile producatorului de mobila au inregistrat in primele trei luni un -3% pe segmentul de case si un -10% pe segmentul de birouri, fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Estimarile Mobexpert pentru primul trimestru 2009 prevedeau o stagnare a vanzarilor, in conditiile mentinerii preturilor produselor in lei la nivelul anului 2008. Situatia din piata a condus, insa, la o scadere cu aproximativ 5% a vanzarilor in lei in primul trimestru din 2009, fata de perioada similara a anului trecut. In euro, devalorizarea accentuata a monedei nationale a determinat scaderea vanzarilor cu peste 20%”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Peste 4 falimente la fiecare ora scursa din 2010

In primul trimestru al anului, aproape 10.000 de firme au intrat in insolventa, cu o rata de doua ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Conform Coface, in 2009 perioada ianuarie-martie, 5.100 de firme erau in anumite etape ale procedurii de insolventa.

In plus agravarii starii economiei, firma de recuperare creante mai gaseste o explicatie pentru dublarea falimentelor in reducerea resurselor de protejare impotriva creditorilor, precum si in amanarile termenelor de judecate de anul trecut ca urmare a grevei magistratilor.

Este de asteptat ca cele mai afectate sectoare sa ramana comertul si constructiile, care anul trecut au contabilizat aproape 53% din totalul falimentelor. Transporturile au fost si ele afectate in proportie de peste 6,7%. Asa cum era de asteptat, cel mai mare numar de falimente a fost inregistrat in Capitala, cu aproape 2.110 in 2009, urmata de Constanta cu circa 1.040, Bihor cu peste 980 si Cluj cu 900.

Coface nu exclude ca anul acesta sa se inregistreze chiar recordul, cu o estimare de 25.000 – 30.000 de firme intrate in insolventa pana la finalul anului.

Termoelectrica va semna cu BERD un acord pentru un imprumut de 450.000 euro

BERD si Termoelectrica vor semna luna viitoare un acord privind un  credit nerambursabil de 450.000 euro pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru proiectele de la Deva, Proseni si Doicesti, potrivit NewsIn. Cel mai probabil, acordul va fi semnat la sfarsitul lui aprilie.
Circa 150.000 euro vor fi pentru un SF pentru a vedea capacitatea pe care ar avea-o un grup nou de a vinde energie pe piata libera prin consumarea intregii cantitati de carbune din zona Doicesti. Restul de 300.000 euro vor fi necesari pentru un SF privind centralele de la Deva si Paroseni.
Termoelectrica este compania de stat producatoare de energie electrica si termica prin arderea carbunelui, a gazelor naturale si a pacurii.

Posta Romana va obtine de la BERD 50 de milioane de euro

Posta Romana va obtine pana la mijlocul toamnei o finantare de 50 de milioane de euro. Banii vor fi destinati construirii si dotarii unui centru de sortare din Capitala si echiparii celui din Cluj-Napoca. „Acum doi ani s-a incheiat un contract de finantare cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un centru de sortare automat in Bucuresti si pentru dotarea celui din Cluj Napoca. Linia de credit era stabilita atunci la 50 de milioane de euro. Este posibil ca pana in octombrie sa primim finantarea”, a spus purtatorul de cuvant al Postei Romane, Mara Popescu, citata de NewsIn.

PETROM se asteapta la un an dificil si taie din costuri si in 2010 

Una dintre cele mai mari companii din Romania, OMV Petrom a obtinut un profit net pe 2009 de 1,37 miliarde de lei cu 34% mai mare decat in 2008, desi cifra de afaceri a fost in scadere cu 23%, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Secretul: compania a castigat din instrumentele financiare de acoperire a riscului. Managementul companiei se teme ca 2010 va „ramane dificil” si ca nu va avea suficiente resurse de investitii pentru a-si mentine eficienta. Prin urmare, nici anul acesta nu va lasa nimic din profit sa se transforme in dividende.

„Ne asteptam ca mediul economic sa ramana dificil in 2010. Vom continua eforturile noastre de restructurare si ne vom axa pe un management strict al costurilor. In 2010 vom avea ca prioritate asigurarea fluxului de numerar pentru investitiile viitoare, cu scopul mentinerii unei afaceri durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere”, se spune in raportul trimis la BVB.
Profitul pe anul trecut a fost obtinut, totusi, desi compania a castigat mai putin din afacerea de baza, pentru ca, din nou, managementul Petrom a folosit instrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului. Astfel, „pentru a proteja partial fluxul de numerar al companiei in 2010, Petrom a angajat in trimestrul 2 instrumente de acoperire a riscului pentru aproximativ 38.000 barili/zi, ce asigura, pentru cantitatea mentionata, un nivel minim de pret de 54 USD/baril si un nivel maxim de 75 USD/baril al pretului la titei”, se spune in raport.
Datoriile bancare ale companiei depasesc 3,2 miliarde de lei. Petrom a investit anul trecut peste 4,1 miliarde de lei, cu peste doua miliarde mai putin ca in 2008. Nu se pune problema soliditatii financiare a companiei, dar in domeniu, mai ales in sectorul extragerii de titei, este nevoie constanta de investitii pentru a pastra, macar, productia la acelasi nivel.
Petrom nici nu are prea mari probleme cu creditele. Chiar in ajunul Craciunului a convins mai multe banci sa-I dea 500 de milioane de euro. Totusi, si Petrom plateste dobanzi. In ultimult trimestru din 2009, pierderea s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 86 milioane de lei, inclusiv din cauza dobanzilor.
OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei are 20,64%, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari, si sunt disponibile pe bursa. Valoarea companiei la BVB este de 15,86 miliarde lei, la un pret de 28 de bani / actiune. Cifra de afaceri neta a Petrom pe 2009 a fost de  12, 84 miliarde lei.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro