Transportatorii: Daca piata continua sa scada, vor aparea sute de falimente

Anul acesta ar putea aduce sute de falimente in randul companiilor de transport rutier de persoane, prezente la nivel local, daca nu vom asista in principal la o revenire a pietei constructiilor, spun jucatorii din sector.
Ei sustin ca activitatea din transport este strans legata de navetisti, care in proportie de 80% vin din randul muncitorilor in constructii.
Potrivit datelor Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania (UNTRR), aproximativ 20 – 25% din cele 5.000 de firme prezente in acest domeniu ar putea intra in faliment pentru ca nu isi vor mai putea acoperi costurile din cauza scaderii incasarilor.
„In conditiile in care piata de transport va scadea cu 40%, vor exista multe firme care vor da faliment. Cred ca 2009 nu a fost un an de criza. Efectele faptului ca toata vara nu s-a lucrat in constructii si in alte domenii se vor vedea in 2010”, a spus pentru BaniiNostri.ro Dan Petrescu, proprietarul Dacos. Acesta a explicat ca multe firme si-au inchis deja activitatea din cauza impozitului forfetar.
De aceeasi parere este si Ion Comusi, proprietarul unei alte companii de transport C&I, care sustine ca anul trecut a pierdut peste 20% dintre companiile de costructii. „Am lucrat cu foarte multe companii de constructii, pentru care aveam curse speciale. Daca aceasta piata isi va reveni, ne vom reveni si noi. Daca nu, piata va continua sa scada si o buna parte din firmele de transport vor intra in faliment”, a subliniat Comusi.
In ceea ce priveste jucatorii mai mari, care au trafic la nivel international, precum Atlassib si Eurolines, acestia admit ca in 2009 au avut o scadere mai accentuata a traficului, comparativ cu anii trecuti, dar au putut sa treaca peste acest val de criza.
Situatia este insa diferita de cea a companiilor mai mici, care au curse interne, pentru ca aceste doua mari companii se axeaza pe transportul international, sustinut in mare parte de muncitorii din Italia si Spania. Recent, Ilie Carabulea, care controleaza Atlassib, s-a aratat optimist pentru a doua parte a acestui an, sustinand ca vom asista la o revenire a pietei pe segmental international.
Piata transportului terestru de persoane din Romnaia este dominată de Atlassib si Eurolines, urmata de companii mai mici precum Dacos si C&I.

Productia industriala a crescut cu 4,1%, in T1

In martie 2010, productia industriala a crescut fata de luna precedenta, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu  17,1%,  respectiv  cu 3,6%, conform INS.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 6,6%,  iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 5,2%.

In trimestrul I 2010, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 4,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,4%.

IMM-urile nu mai trebuie sa vina cu bani de acasa pentru fondurile europene

Fondurile europene accesate de IMM-uri in cadrul Programului Operational Regional pot fi nerambursabile in proportie de 100% din costurile eligibile ale proiectului, acoperindu-se astfel si cei 30% cat reveneau pana acum microintreprinderilor, conform anuntului facut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Proiectele care vor beneficia de aceasta facilitate trebuie sa se incadreze intr-o valoare maxima de 200.000 de euro. Masura a primit deja aprobarea Comisiei Europene si ar putea intra in vigoare chiar si pentru cei care nu au semnat contractele de finantare, dar care au depus deja dosarele din noiembrie anul trecut.

O alta modificare a conditiilor este acceptarea doar a situatiei de profit in ultmul an si nu pentru ultimii doi, asa cum era pana acum.
Noul regulament de finantare nerambursabila in proportie de 100% functiona deja pentru proiectele din cadrul programelor Cresterea Competitivitatii Economice, coordonat de Ministerul Economiei, si Dezvoltarea Resurselor Umane, coordonat de Ministerul Muncii.

„Masura este buna pentru ca multe IMM-uri sunt decapitalizate si pentru ca, in momentul de fata, sunt mii de proiecte depuse la diverse autoritati de implementare a fondurilor structurale in stadiu de contractare finantare, dar pentru care microintreprinderile respective nu au gasit posibilitatea de a cofinanta cei 20-30% din proiect”, ne-a spus Ovidiu Niculescu, presedintele CNIPMMR, mentionand faptul ca cei ce vor sa puna o afacere pe picioare cu bani europeni trebuie mai intai sa vada daca firma este eligibila pentru ca nu toate categoriile sunt eligibile, tinand cont si de zonele pentru care se acorda fonduri, si sa vada daca proiectul in sine este eligibil.

Nici promotiile nu mai salveaza vanzarile de electrocanice si IT&C

Retailerul IT&C si de electrocasnice Flamingo International a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 203 milioane de euro, cu 16% mai mult fata de 2007, si pierderi de 5%, circa 10 milioane de euro, a anuntat Jiri Rizek (foto) director executiv.

Pierderile au provenit in principal din dobanzi si diferente nefavorabile de curs valutar. Grupul spera sa-si mentina cifra de afaceri la acelasi nivel si in acest an, desi apreciaza ca vanzarile de electronice si electrocasnice vor fi in continua scadere.

Reprezentantii grupului recunosc ca in 2008 nu au fost pregatiti sa tina piept crizei de lichiditati, mai ales ca marele crah s-a produs in ultimul trimestru al anului, cand vanzarile Flamingo au scazut cu circa 18% fata de perioada similara din 2007, la circa 60 mil. euro.

„Suntem pregatiti pentru o piata foarte dificila anul acesta, de aceea am propus un buget care ia in considerare o piata in scadere comparativ cu anul trecut. Pentru a face fata situ-atiei economice actuale, am decis reducerea costurilor operationale cu peste 25%”, a declarat, Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

Una dintre masurile luate pentru acoperirea diferentelor de curs valutar este proiectia bugetara pe 2009, realizata la o rata de schimb de 4,5 pentru primul semestru al anului si la 4,7 lei/euro pentru al doilea. Urmeaza reducerea numarului de magazine, care din 2005 pana acum s-a redus de la 200 la 114 unitati.

Dragos Simion, director Flamingo International spune ca promotia lansata de Craciun a salvat cu cateva procente vanzarile, dar in detrimentul profitului, deoarece in preturile de vanzare nu au fost incluse diferentele de curs valutar. Pentru Sarbatotile Pascale, compania nu va oferi promotii spectaculoase, iar cele care vor fi anuntate vor avea scopul de a creste traficul in magazine.

Caderea bursei din 2008 a afectat si ea profiturile companiei, pretul per actiune scazand constant de la 0,4 lei la 0,03.

Pe fondul scaderii preturului per actiune, omul de afaceri Dan Adamescu a intrat in acest an in actionariatul Flamingo, ajungand sa detina circa 14% din companie. Principalul actionar al Flamingo ramane Dragos Cinca, fondatorul companiei, cu o participatie de 25%.
Actiunile Flamingo au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,0308 lei, in crestere cu 2,67%. Capitalizarea companiei este de 5,6 mil. euro.

Unilever a cumparat marca Napoca

Unilever a anuntat achizitia marcii romanesti de inghetata Napoca, oferita spre vanzare inca din 2008, intrand astfel pe piata inghetatei din Romania, estimata la 160 milioane de euro, a declarat presedintele Unilever South Central Europe, Alexandra Gatej.
„Ca parte a strategiei de crestere in Europa Centrala si de Sud, Unilever a anuntat intrarea pe piata de inghetata din Romania”, se arata intr-un comunicat al companiei.
In comunicat se mai spune ca tranzactia este supusa aprobarii Consiliului Concurentei si se va finaliza in circa patru luni, iar produsele Unilever vor putea fi gasite in magazine incepand cu luna martie.
Potrivit oficialului companiei, achizitia marcii Napoca, s-a realizat ca urmare a cresterii cererii din piata inghetatei si reprezinta o investitie pe termen lung a companiei.

Reteta succesului lui Akos Mora: sa faci ceea ce spui

Din anuarul „40 de euromilionari sub 40 de ani” va face parte Akos Mora, din Targu Mures, de la Moragroind. Compania este o afacere de familie cu trei domenii de activitate, el ocupandu-se de constructii.

A terminat Facultatea de Masini Electrice si Roboti Industriali din Cluj, precum si scoala de management Codecs, dar adevarata scoala a vietii o considera lucrul la o fabrica de sucuri de mere, detinuta de tatal sau pana in anul 2000. Atunci a fost momentul de cotitura in istoria afacerii, deoarece fabrica respectiva a facut obiectul unei prelari agresive de catre un partener mai mare. Situatia era la limita, iar preluarea era cel mai mic rau.

Dupa acel moment, Akos Mora a invatat ca nu trebuie sa amestece business-ul cu sentimentele, deoarece  poti sa ramai cu rani adanci. Fiind mai tanar, a reusit sa treaca mai repede peste acel moment dificil, tatal sau fiind cel care a depasit mai greu momentul. „Eu am pus-o la capitolul de scoala. E o scoala pe care altfel nu aveam cum s-o platesc niciodata. Toate fortele le-am concentrat pe Moragroind, iar firma a evoluat constant de atunci”. ACum a ajuns la o cifra de afaceri de 4 milioane de euro.

A evoluat constant si a ajuns acum la trei domenii de activitate, aparent fara legatura intre ele. Ce sa aiba in comun prelucrarea hameiului, cu constructiile si cu profilele de aluminiu si PVC? Mora ne-a explicat ca aceste domenii s-au dezvoltat unul din altul. „Activitatile s-au atras una pe cealalta. De la servicii in hamei, am alunecat spre constructii pentru ca le construiam clientilor anumite utilitati. Astfel constructiile au inceput sa se dezvolte si au atras dupa sine sistemele de aluminiu si PVC. Una a dezvoltat pe cealalta, fiecare dintre noi ocupandu-se acum de cate un domeniu. Eu ma ocup de constructii”.

Principala provocare pentru mediul de afaceri romanesc el o vede in lipsa de predictibilitate pe care o ofera statul. „Nimeni nu stie ce vrea statul si ce proiecte are. Ma refer atat la cadrul legislativ cat si la stat ca investitor. Romania ar trebui sa fie pe partea de infrastructura un mare cheltuitor. in schimb, incep lucrari care se abandoneaza, apoi incep altele. Sunt bani cheltuiti fara finalitate, pe lucrari incepute si abandonate la 80%. Toti ne confruntam cu lipsa de predictibilitate. Este o lipsa de viziune”, apreciaza Akos Mora.

Este un om practic, fara pasiuni scumpe sau excentrice. Are acelasi telefon mobil de trei ani si se mira cum de altii reusesc sa se tina la curent cu ultimele noutati in materie si sa-si schimbe mobilul o data la 2-3 saptamani. „Nu sunt la curent cu ultimele aparitii, nu am asemenea obsesii. Trebuie sa-si faca treaba in sensul de convorbire, pt ca 90% in folosesc la convorbire. Pentru ca sunt foarte mult timp plecat, am nevoie de email. si mai rar de facut poze. Dar orice altceva este secundar fata de obiectivul de comunicare”.

Managerii din industrie, comert si servicii se asteapta la o usoara crestere a afacerilor

Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului de productie, conform unei anchete de conjuctura realizata de INS.

Pentru acest sector economic inca se mai asteapta ca numarul concedierilor sa se mentina la o valoarea relativ mica, in special in cazul intreprinderilor mijlocii, cu 249-500 de salariati, cu un sold conjunctural de -13% (n.r. obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa).

Ancheta INS inregistreaza o tendinta de reducere a numarului angajatilor pentru industrii ca fabricarea produselor din tutun, tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor si fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, este asteptata o relativa stabilizare, atat a volumului de productie, cat si a stocului de contracte si comenzi. Numarul salariatilor este si el estimat de catre manageri sa scada usor. Tot ei preconizeaza o crestere moderata a preturilor lucrarilor de constructii.

In sectorul comertului cu amanuntul, este asteptata o usoara crestere a volumului total al vanzarilor de marfuri si a preturilor de vanzare cu amanuntul. Angajatorii estimeaza pentru urmatorul trimestru o scadere moderata a numarului de salariati.

Serviciile sunt asteptate sa creasca ponderat in urmatoarele trei luni, raportate la o tendinta relativa de stabilizare a preturilor de vanzare. Cat priveste numarul angajatilor, managerii din acest sector se asteapta la scadere usoara, in special cei din intreprinderile foarte mari, de peste 500 de salariati.

Anchetele INS de conjunctura sunt anchete calitative pentru analizarea tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Ele sunt complementare anchetelor statistice cantitative, in loc de cifre exacte raspunsul obisnuit fiind o apreciere a respondentului fata de nivelul „peste normal/normal/sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau „va creste/la fel/va scadea”, in cazul intrebarilor ce arata o evolutie in timp a unui fenomen.

Managerii intreprinderilor din esantion aleg o singura varianta de raspuns, rezultatul final obtinandu-se sub forma unui sold conjunctural procentual, diferenta dintre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Morariu, Eximtur: Turistii vor cauta vacantele mai sigure, in 2010

Lucia Morariu, directorul general al agentiei de turism Eximtur, lider pe piata locala din Romania, este de parere ca 2009 a fost anul in care criza psihologica a afectat mai mult intentiile de calatorie ale romanilor decat lipsa reala a fondurilor destinate petrecerii vacantelor. In opinia ei, anul electoral a determinat o decizie mai intarziata a alegerii destinatiei de calatorie sau chiar mai putine calatorii sau vacante ale celor legati direct sau indirect de rezultatele in alegeri. „Cele mai mari transformari le-a inregistrat piata vanzarilor de bilete de avion, care a fost puternic afectata de criza economica si scaderea bugetelor de calatorie ale companiilor, de resursele financiare mai mici ale romanilor stabiliti in strainatate pentru a finanta calatorii cu avionul atat pentru ei, cat si pentru rudele din tara”, a spus Morariu.
Pe de alta parte, anul trecut, consumatorii individuali au manifestat atractie deosebita pentru ofertele speciale cu reducere, pentru plata din timp a vacantei, fiind totodata prudenti in alegerea vacantelor. „De multe ori s-a ales exclusiv pretul mic in detrimentul unui raport corect pret-calitate, ceea ce a determinat si mai multe nemultumiri post-vacanta. La nivelul corporatiilor s-a manifestat tendinta normala de a renegocia costurile de calatorie cu agentiile de calatorii furnizoare”, a subliniat Lucia Morariu. Aceasta crede ca in 2010 consumatorii, persoane fizice sau corporatii, vor urma aceleasi tendinte, cu o revenire insa spre zona de alegere a unei calatorii sigure, contractata de la un agent de vanzari, care sa stie sa minimalizeze si sa gestioneze riscurile de insatisfactie asupra calatoriei sau vacantei beneficiarului consumator.

Piata turismului de afaceri, mai afectata in 2009

De altfel, piata de turism nu a inregistrat o scadere foarte pronuntata, in 2009, asa cum s-a intamplat in alte sectoare. „Mult mai afectata a fost piata turismului de afaceri”, considera Lucia Morariu, in principal din cauza scaderii bugetelor de deplasare ale companiilor pentru interese de afaceri. De aceea, in conditiile in care activitatea economica ramane relativ stabila, ca si cursul leu/euro, exista posibilitatea ca piata de turism sa inregistreze usoare cresteri in 2010, in comparatie cu ceea ce s-a intamplat in 2009.
In ceea ce priveste activitatea Eximtur, directorul general spune ca, anul acesta, mizeaza pe destinatiile din Romania, Grecia, Turcia, Austria, precum si pe destinatiile de ski din Europa.
„Ne-am bugetat o crestere de circa 10%, in conditiile in care noi mizam pe efectele pozitive ale stabilitatii intr-un an in care consideram ca inflatia va fi tinuta sub control, iar suportul acordat de banci sectoarelor performante din economie poate duce la reluarea cresterii. Desigur, multe depind si de politicile pe care le vom implementa la nivelul agentiei, pentru a castiga cota de piata”, a mai spus Morariu. In acest sens, primele promotii pe care Eximtur le-a pus in vanzare sunt legate de programele „inscrieri timpurii” pentru destinatiile din Romania, pentru care se ofera reduceri de pana la 20% pentru plata pana la 31 martie, precum si de cele de early-booking pentru o mare parte dintre destinatiile externe.
„Inca din 2009, am acordat clientilor posibilitatea platii in zece rate fara dobanda a vacantelor sau biletelor de avion si calatoriilor achizitionate de la noi, in baza unei relatii cu doua banci care emit carduri specifice pentru astfel de tranzactii si in conditiile in care dobanda specifica este suportata indirect de noi”, a mai spus Morariu. In acest sens, aceasta posibilitate, cu plata in zece rate, a fost extinsa de agentie si pentru prima parte a acestui an.

Samsung, Toshiba, NEC, Mitsubishi si alte companii electronice, amendate pentru constituire de cartel

Noua companii renumite din domeniul produselor electronice  din Uniunea Europeana au fost penalizate pentru practici de fixare in comun a preturilor. Mai exact, pentru acuzatia de cartel.

Suma totala a amenzilor date de organele europene de control a fost de 331 milioane de euro. au fost investigate urmatoarele companii:
– Samsung
– Toshiba
– NEC
– Hitachi
– Elpida
– Nanya
– Hynix
– Mitsubishi

Micron care a fost parte a acestui cartel nu a primit penalizarea pentru ca a fost compania care a avertizat autoritatiile de aceasta practica.

Cartelul respectiv a operat intre 1998-2002. Comisarul european pentru libera concurenta, Joaquin Almunia, a apreciat colaborarea din perioada investigatiilor cu companiile de mai sus si a precizat ca pe viitor aceste investigatii trebuie sa fie realizate, in timp, mai rapid.

Tarife de low-cost la companiile aeriene traditionale, in 2010

Companiile traditionale de linie, prezente la nivel local, aduc, in primele luni ale acestui an, oferte care concureaza cu cele ale operatorilor low-cost, mult mai ieftine decat in alte perioade, pentru a atrage un numar mai mare de pasageri.
Astfel, TAROM, compania nationala de transport, a pus in vanzare bilete la preturi care pornesc de la 34 euro, dus-intors, pentru cursele interne Bucuresti-Bacau si de 53 euro, pentru Bucuresti-Cluj. Totodata, operatorul aerian a lansat o oferta speciala si pentru destinatia Salzburg, cu tarife care incep de la 128 euro cu toate taxele incluse.
„Ianuarie si februarie sunt luni in care traficul este mai scazut fata de alte luni. De aceea, am considerat ca trebuie sa atragem pasagerii cu promotii noi”, au spus reprezentantii TAROM.
De aceeasi parere este si Alexandru Dobrescu, directorul general al Air France KLM, care considera ca prinele trei luni ale anului sunt, in general, caracterizate printr-un trafic mai redus, motiv pentru care „este o abundenta” de oferte speciale si promotii lansate de companiile aeriene. „Desigur, traficul de pasageri este in general mai scazut comparativ cu anul 2009, insa aceasta tendinta s-a manifestat pe toata perioada anului trecut. Se poate spune ca inceputul lui 2010 nu este diferit”, a spus Dobrescu. Astfel, Air France KLM a pus in vanzare bilete catre Amsterdam care pot fi achizitionate de la 139 euro dus a intors, cu toate taxele incluse. Aceasta oferta este valabila pana la 5 februraie. Totodata, cei care vor sa mearga la New York isi pot face rezervari, tot pana pe 5 februarie, la tarife care incep de la 549 de euro.
Astfel de reduceri au fost aduse inca din decembrie, anul trecut, pentru romanii care si-au dorit sa-si petreaca sarbatorilor in strainatate. De exemplu, Carpatair a suplimentat programul de zboruri pentru cele mai solicitate destinatii din perioada de iarna, cu opt rute din Timisoara, spre Venetia, Bergamo, Roma, Verona, Bologna, Chisinau, Iasi si Lviv.
Analistii din piata spun ca industria aeriana din Romania va continua sa creasca si anul acesta, chiar daca va fi un an de criza. Crseterea nu va fi insa la fel de evidenta in cazul companiilor traditionale. Cu toate acestea, directorul de comunicare al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, mizeaza pe o crestre a traficului, chiar incepand de luna viitoare, adusa in principal de operatorii care promoveaza tarife de low-cost, precum si de cele doua noi companii care vor incepe sa opereze, Meridiana si Niki Lauda.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro