Maghiarii renunta la Prima lor Casa

Dupa ce au cheltuit circa 5,2 miliarde euro timp de zece ani pentru programul „Prima Casa”, guvernul maghiar ar putea renuntat la garantarea creditelor pentru locuintele cumparate de catre tineri. Motivul principal este dat de rezultatele programului, care sunt foarte slabe fata de un efort bugetar mult prea mare.

Sectorul constructiilor din Romania a fost cel mai dinamic din UE

Sectorul constructiilor din Romania a reusit sa se claseze pe prima treapta in raport cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Totusi, din cauza multor proiecte amanate sau chiar anulate, cifrele de la mijlocul sau sfarsitul acestui an ar putea fi mult schimbate.

In ultima luna a anului trecut, ritmul de crestere al constructiilor in tara a fost de 16,1% fata de ultima luna a anului precedent. Potrivit datelor statistice Eurostat emise astazi, Romania este din acest punct de vedere tara UE cu cea mai mare crestere. Situatia a suferit o schimbare de la o luna la alta, Romania ocupand in noiembrie locul doi in comunitate.

In Polonia, cresterea sectorului constructiilor a fost de cinci procente in decembrie, in Slovacia de 10,3%, 4,9% in Marea Britanie, si 4,4% in Olanda.
Spania, tara care a construit foarte mult in ultimii ani, dar al carei sector aproape ca s-a prabusit in ultima jumatate de an, a inregistrat in decembrie un regres de 23,7%, in vreme ce Suedia a raportat o scadere de 19,6%. Portugalia a afisat un declin mai ponderat, 6,2%.
Ultima luna a insemnat o scadere de 6,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent si 10,1% pe intreg anul.

Prima Casa 1, bilant final: Tranzactii de 803,33 mil. euro si primele executari silite

Valoarea tranzactiilor imobiliare realizate prin programul Prima Casa in prima varianta este de 803.331.226 euro, la un numar de garantii acordate de 16.564 in valoare de 689.482.573 euro.

Cele mai multe garantii au fost acordate pentru tranzactii imobiliare facute in Capitala, aproape 5.300, in judetul Cluj, circa 1.230, si in Timis, putin peste 910. In Bucuresti, au fost tranzactionate imobile prin Prima Casa ce au primit garantii in valoare de 258 milioane euro. Ca pondere, Capitala a strans 37% din valoarea totala a garantiilor acordate, Cluj 7%, Timis 6%, iar Constanta si Ilfov cate 4 procente.

Distributia numerica a garantiilor in functie de numarul de camere arata o proportie de 52,1% din credite pentru apartamentele de doua camere, 25% pentru cele de trei camere, 15,3% pentru locuintele de o camera, 3,9% pentru patru camere, 3,6% pentru case si terenuri si 0,1% pentru apartamentele de cinci camere.

Dintre acestea, 72% au fost construite inainte de 2007, iar 28% dupa 2008.
Cele mai multe garantii au fost acordate pentru tranzactii intre 45 si 60 de mii de euro, 36%, urmate de cele pentru imobile de 30-45.000 euro, 31%, cele pentru valori de peste 60.000 euro, in proportie de 19%, si de cele pentru tranzactii de sub 30.000 euro fiecare, 14%.

Primele posibile executari silite
Presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, a spus azi ca detine informatii privind primele 1-2 cazuri de posibile executari silite, informatii care nu sunt inca oficiale, si ca, oricum, Statul pune aceasta solutie abia pe ultimul loc, prima faza fiind recuperarea banilor din veniturile clientului.

Ultimul targ imobiliar: Ne uitam si ne mai gandim

Ultimul targ imobiliar, dedicat in special celor care vor sa cumpere prin programul „Prima Casa”, nu a fost la cautare atat de mare pe cat se asteptau expozantii. Suficient de multi dintre acestia au avut ca explicatie si scepticismul potentialilor cumparatori care au aflat de patimile prin care trec cei intrati in programul „Prima Casa” cu dosarul la Fondul National de Garantare.
Dar vizitatorii s-au plans in primul rand de preturile inca destul de mari. „Am vazut oferte cu preturi similare sau chiar mai mici in orase vest-europene. Si atunci ma intreb de ce sa dau atatia bani pentru un apartament. Nu stiu, ne uitam si ne mai gandim”, ne-a spus Marius, un vizitator de la targ.

Pe de alta parte, organizatorii au declarat ca, fata de editia din vara, dezvoltatorii au venit cu reduceri in medie de 10-15%, chiar si 20% in unele cazuri. Cele mai cautate au ramas apartamentele cu doua camere, de catre circa trei din patru vizitatori, cu preturi de pana in 60.000 de euro.

Nu a lipsit nici arsenalul de marketing, cu vedete din lumea media in postura de agenti la standuri si preturi aparent mici pentru apartamente. „Am ramas cu un gust amar dupa ce am vazut afisat un pret de 19.999 euro pentru un apartament de doua camere si am aflat apoi ca era, de fapt, doar avansul”, ne-a mai spus o alta vizitatoare.
In medie, preturile pentru o garsoniera au variat intre 45.000 si 80.000 de euro. Organizatorii au anuntat ca cea mai scumpa locuinta tranzactionata a fost un apartament penthouse din Primaverii, de 300 metri suprafata, cu doua niveluri si o terasa de 140 metri patrati, la o valoare totala de 1,35 milioane euro.

Pietei imobiliare i se pregatesc noi reglementari intr-o lege ampla a constructiilor

Piata imobiliara este dezorganizata, declara anul trecut Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, de unde si imposibilitatea in emiterea unei prognoze. Chiar si jucatorii pietei explica aceasta situatie prin faptul ca nu exista norme deontologice si printr-o legislatie schimbatoare si uneori confuza. Mai nou, si autoritatile lucreaza la un proiect de reglementare mult mai amplu.

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI, noua APAIR) pregateste pentru 26 martie punerea in dezbatere publica pentru cateva luni a unui proiect de reglementare a pietei imobiliare. „Suntem o tara nereglemantata in ceea ce priveste aceasta piata. Vrem ca prin acest proiect sa infiintam un registru al agentiilor si agentilor imobiliari, sa se faca o atestare a acestor agentii, infiintarea unei autoritati de supraveghere a activitatii, realizarea unui cod deontologic al agentilor si infiintarea unei comisii, precum si punerea accentului pe educarea profesionala a agentilor”, a spus pentru BaniiNostri.ro Daniel Clenciu, presedintele ARAI.
Asociatia incearca impunerea acestor reglementari printr-o Ordonanta de Guvern.

De altfel, autoritatile pregatesc si ele o lege mult mai ampla, care sa cuprinda nu numai norme de reglementare a tranzactiilor imobiliare in sine, ci si pentru constructii. „Este vorba momentan doar de o ciorna de lege care se vrea a cuprinde constructiile, tranzactiile, inchirierile, precum si administrarea de locuinte. Toate acestea pentru a nu ne mai trezi in situatia ca oricine poate construi si ca oricine si oricum poate inchiria si administra un imobil”, a spus Ioan Andreica, secretar de stat in MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei).

In ceea ce priveste asteptata dezmortire a tranzactiilor, Adrian Crivii, membru ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania), considera ca ar trebui actionat pe termen mediu si lung prin investitii ale statului in urbanizare, cu infrastructuri de canalizare si drumuri in zone cu terenuri libere. „Marea problema a pietei e ca au fost achizitionate terenuri in varf de bula, cu valori mult supraevaluate fata de ce ofereau, iar proprietarii lor nu concep sa vanda acum la actualele preturi. Deblocarea va veni cand vor mai ramane putine astfel de terenuri nevandute”, crede acesta, considerand ca un alt semn de revenire va fi cand terenul va avea o proportie de 15-20% din pretul locuintei.

Parc industrial „verde” in judetul Sibiu

Primaria de la Avrig, judetul Sibiu, are in intentie construirea primului parc industrial din tara care va avea la baza un sistem de alimentare cu energie regenerabila. Suprafata pe care se va intinde zona industriala Avrig Sibiu va fi de circa 100 de hectare, pe malul stang al raului Avrig. „Din cele 100 de hectare ale Zonei Industriale, 60 de hectare vor fi ocupate de Proiectul Roses. Aici vor fi construite 24 de hale industriale, astfel concepute incat fiecare acoperis sa sustina panouri solare gigant ce vor alimenta cladirile respective cu energie electrica si termica”, a declarat primarul localitatii, Arnold Klingeis.
O alta sursa de energie va fi o centrala electro-termica pe baza de biogaz.

Garsoniere la 27.600 euro si apartamente cu 2 camere la 43.700 euro

Acestea sunt preturile pe care romanii le-ar plati pentru respectivele imobile, cu vechimi de pana in 10 ani, preturi pe care ei le considera a fi corecte date fiind cresterile exagerate si nejustificate de dinaintea crizei si actualele preturi la materialele de constructie. Pentru orasele din tara, preturile considerate a fi juste sunt chiar mai mici.

La intrebarea „Care crezi ca ar fi pretul corect pentru o garsoniera/un apartament?”, din cadrul concursului organizat de Banii Nostri, cei mai multi dintre participanti au considerat ca preturile corecte pentru imobilele de pana in 10 ani vechime ar trebui sa fie cu pana in 40% mai mici decat cele cerute de proprietari. Acestia au justificat prin faptul ca preturile au fost umflate exagerat si nejustificat prin interventia speculantilor, in „hora” carora au intrat toti proprietarii si agentiile imobiliare, si prin faptul ca in prezent iti poti construi o casa noua cu mult mai putini bani, date fiind scaderile la materialele de constructie.

Astfel, pentru Bucuresti, pretul just pentru o garsoniera de circa 30 mp ar fi in medie de 27.600 euro, pentru un apartament de doua camere cu o suprafata de circa 60 mp 43.700 euro, iar pentru unul de trei camere de 90 mp in medie 53.300 euro. „Din pacate, cei care vand apartamentele se gandesc sa achizitioneze altul si sa le mai ramana si bani pentru a-l amenaja”, ne-a spus Ciobanu Anca din Bucuresti.

In ceea ce priveste Brasovul, preturile considerate a fi echitabile sunt in medie de 27.000 euro pentru o garsoniera, 43.000 euro pentru un apartament cu doua camere si 54.000 euro pentru trei camere.
In Iasi, cumparatorii sunt dispusi sa dea 21.000 euro pentru o garsoniera, 31.600 pentru un apartament cu o camera, 39.400 pentru unul cu doua camere si 41.600 euro pentru trei camere.

Pentru Timisoara, pretentiile difera cu doar cateva mii de euro. Astfel, o garsoniera ar merita un pret de 21.600 euro, un apartament cu o camera 28.700 euro, unul cu doua camere in medie 36.200 euro, iar pentru trei camere circa 45.000 euro. „Avand in vedere ca pretul materialelor de constructie a scazut la jumatate si pretul pe metru patrat de teren a scazut cu 70%, pana la aceeasi valoare ca acum 5-7 ani, preturile de pe piata ar trebui sa fie mult mai mici”, a justificat Calancea Ancuta din orasul banatean.

Pentru capitala Ardealului, Cluj-Napoca, pretentiile sunt de 23.000 euro pentru o garsoniera, 29.000 euro pentru un apartament cu o camera si 38.600 euro pentru doua camere. Pentru Galati preturile sunt considerate a fi corecte in jurul valorii de 16.300 euro pentru o garsoniera, 20.000 euro pentru un apartament cu o camera si circa 29.000 pentru unul cu doua camere. Pentru o garsoniera din Ploiesti, pretul corect ar fi de 23.300 euro, iar pentru un apartament de doua camere in medie 30.000 de euro.

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 37% in ianuarie

In prima luna a anului, tranzactiile imobiliare au scazut cu 37% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 76% fata de ianuarie 2007. „In ianuarie 2008, au fost 23.778 de tranzactii imobiliare, iar in ianuarie a cestui an fost numai 17.302”, a declarat azi Ion Marin, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor din Romania.
In ceea ce priveste tranzactiile pe parcursul anului trecut, acestea au scazut in medie cu aproape 7,7% fata de nivelul inregistrat in anul precedent, adica cu aproape 37.000 mai putine tranzactii. „Echilibrul dintre cerere si oferta nu se va stabili nici prea curand si nici prea usor. Chiar daca bancile vor da drumul la credite, cei care le vor lua vor fi mai retinuti, mai ales din cauza nesigurantei locului de munca”, a mai spus Ion Marin.

Retrocedarile imobiliare au ajuns la aproape 5,9 mld. lei

In ulitmul an si jumatate, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist a primit circa 10.000 de cereri de despagubiri, cele mai multe in numerar, peste 7.870. Acestea cumuleaza circa 1,1 miliarde lei, in vreme ce alte 1.845 de dosare sunt pentru despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea, de aproape 4,78 miliarde lei valoarea totala.

Numarul proceselor intentate ANRP de catre fostii proprietari pentru intarzierea platilor a crescut si el cu 70% in ultima luna. „Daca pana in luna februarie, numarul proceselor intentate ANRP pentru intarzierea platilor despagubirilor fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate era redus, in prezent volumul acestor cauze a crescut semnificativ, intrucat autoritatea intarzie plata din lipsa fondurilor alocate de Ministerul Finantelor”, au spus pntru NewsIn reprezentantii ANRP.

MF a acordat Autoritatii circa 21 milioane lei la inceputul acestui an, reprezentand doar 2,6 procente din cele 816,4 milioane necesare. Din cauza volumului mare de procese itentate, departamentul juridic al autoritatii a ajuns in momentul de fata in situatia de a nu mai face fata.

Numarul actionarilor persoane private la Fondul Proprietatea a ajuns luna trecuta la 2.164, cu 31,72 procente detinute. Profitul Fondului a fost anul trecut de 467,7 milioane lei, in crestere cu 50% fata de anul precedent, la o cifra de afaceri de aproape 525 milioane lei.

In imobiliare se va munci dublu pentru 50% rezultate

Pentru imobiliare, 2009 si 2010 vor fi ani in care se va munci de doua ori mai mult pentru jumatate din rezultatele de dinaintea crizei. Agentiile imobiliare sustin ca si agentii de vanzari vor trebui sa-si ajusteze pretentiile pentru a face fata actualei realitati.

Pentru unele agentii numarul tranzactiilor s-a redus chiar pana la 100% pe luna, fata de vremurile de aur cand agentii de vanzari nu trebuiau decat sa mearga pe teren si sa incheie afacerea. „Anul acesta si anul viitor se va munci de doua ori mai mult pentru jumatate din rezultate. Se poate intampla ca un consultant sa lucreze cu 10 clienti si sa nu incheie nici o tranzactie”, a explicat pentru Banii Nostri, Alexandru Petrescu, manging dir. Esop.
Astfel, si agentii imobiliari vor trebui sa-si ajusteze pretentiile fata de comisioanele din tranzactii si fata de agentiile la care lucreaza in general.

In ceea ce priveste raportul dintre preturile cerute si preturile finale pentru care apartamantele sunt vandute, cele vechi au suportat o scadere de 30% in pretentie si de 40% la pretul final de vanzare. Apartamentele noi au suferit o corectie de doar 15-20% la pretul de prezentare, vanzarea efectiva ajungand la un pret de -30, -35% fata de preturile de dinainte de criza.

Iar efectele asupra pietei vor continua. „Inclin sa cred ca si in 2010 piata va avea un ritm lent de dezvoltare. Poate in semestrul doi se va dezgheta, insa contractia economica este progresiva, asa ca sa nu ne asteptam ca se va incheia in trei luni”, considera Alexandru Petrescu, argumentand ca intr-o economie contractata sunt mai putini bani, somaj mai mare si atunci, logic, sunt tranzactii mai putine.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro