Prima Casa a adunat 753 de contracte, circa 400 pentru apartamente cu 2 camere

Programul „Prima Casa” a contabilizat pana in prezent circa 753 de contracte semnate, la aproape trei luni de la lansare. Ordonanta de Urgenta data de Guvern urmeaza ca lunea viitoare sa fie votata de Senat. In cadrul dezbaterilor dintre reprezentantii Camerei Superioare si ai Executivului, secretarul de stat din ministerul IMM-urilor Maria Parcalabescu a declarat ca, dupa 90 de zile, 1.756 de cereri au fost aprobate, in valoare de circa 75,6 miioane euro, dintre acestea fiind deja semnate 753 de contracte pentru finantare.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc a spus ca procedurile de incheiere a unui contract trebuie usurate, iar perioada dupa care avansul este pierdut, in prezent de 30 de zile, sa creasca la 45 de zile. Boc afirmase ca „numai procedurile ce presupun schimbul de documente dintre Fondul de Garantare si banci si invers dureaza opt zile, timp pierdut prin curierat, la care se mai adauga si procedurile de la banca”.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat ca doar 19,5% dintre dosarele aprobate pentru achizitionarea de locuinte prin programul Prima Casa sunt pentru apartamente noi, construite dupa 2008.
Cele mai multe dintre credite au fost acordate de BRD, BCR, Banca Transilvania si Alpha Bank. Aproximativ 53% sunt pentru apartamentele cu doua camere, 12-13% pentru garsoniere, 26-27% pentru apartamentele cu trei camere, iar restul pentru apartamentele cu patru camere si case.

Senatorii au adoptat ieri si un amendament prin care se solicita ca cei care intra in programul „Prima Casa” sa nu detina o locuinta dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, in loc de forma initiala de la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Patrascu, arhitect sef Bucuresti: Nu se poate face urbanism fara putina dictatura

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a spus astazi la masa rotunda organizata de 1001Case, in cadrul Forumului Financiar organizat de Forum Invest, ca in orasele tarii, si mai ales in Bucuresti, s-a vazut inainte de criza cum interesul marunt al dezvoltatorilor si rechinilor imobiliari a fost pus inaintea interesului general si ca adevaratii dezvoltatori imobiliari care au stat in umbra si care tin cont de urbanism par a fi mai interesati sa investeasca acum, in criza.

Patrascu sustine ca avem nevoie de o legislatie mai clara si mai dura in ceea ce priveste urbanismul si constructiile din orase, chiar daca ar fi vazuta ca o forma de dictatura. „In Romania avem prea multi proprietari care nu-si indeplinesc rolul de proprietari. De exemplu, in Franta, cei care detin cladiri de valoare istorica si nu le intretin le sunt rechizitionate fortat de catre autoritati”, a explicat arhitectul sef.

Acesta a mai afirmat ca, pe de alta parte, in Bucuresti se incearca o muzeificare prin cresterea fara temei a numarului cladirilor monument. „Se incearca aceasta muzeificare prin pastrarea a cat mai multor constructii pentru care multe ONG-uri se lupta. Unele pe buna dreptate, dar alte pentru interese proprii. Fata de alte tari, avem prea multe cladiri protejate prin lege, care de fapt nu sunt protejate pentru ca nimeni nu are grija de ele si nu le reconditioneaza”, a mai spus Patrascu, adaugand ca o alternativa ar fi reducerea numarului lor coroborata cu inasprirea conditiilor de protejare.

Perioada discounturilor avantajoase proprietarilor de birouri a trecut

La sfarsitul anului trecut segmentul birourilor al pietei imobiliare parea pentru unii analisti suficient de solid pentru a trece peste criza cu mai putine pierderi decat segmentul rezidential. La aproape un an, imaginea a ramas aceeasi doar intr-un singur punct. Numarul spatiilor a ramas aproape neschimbat, in vreme ce chiriile au inregistrat o corectie de 15-30%.

Criza economica a adus pentru piata birourilor intr-o prima etapa inghetarea planurilor de extindere ale companiilor, fie ele locale sau multinationale, si intr-o a doua chiar restrangeri de activitate. „In contextul in care incepand cu trimestrul 3 2008 cererile de suprafete de peste 1.500-2.000 mp aproape ca s-au evaporat din piata, ca si cererile de suprafete medii vizand o imagine mai buna sau extinderea suprafetei, este lesne de inteles de ce spatiile de clasa superioara (A sau B+), au fost printre cele mai puternic afectate”, a spus Mirela Raicu, partener in cadrul Esop. Prima jumatate a anului 2009 a fost dominata de tranzactii de dimensiuni mici si medii (intre 200-800 mp), care s-au facut in special datorita necesitatii de reducere a costurilor, cautandu-se solutii de spatii cu chirii intre 10-14 euro/mp in medie.

Pentru unuii proprietari de spatii de birouri, pretul cerut in contextul economic actual este unul destul de ridicat. Pe langa reducerile chiriilor intre 10-30% intervenite in ultimele 12 luni, cresterea perioadei de neocupare de la 1-3 luni (cat era media in perioada 2007-2008) la 5-9 luni si peste reprezinta o pierdere financiara la fel de mare. In unele cazuri, perioada de neocupare a fost determinata si de neadaptarea proprietarilor la realitatea imobiliara, practicand in continuare chirii peste media pietei. Scaderea cererii la aproape jumatate din volum este un aspect real  pentru ca nu mai sunt suficienti antreprenori si afaceri pentru a ocupa cladirile de birouri existente.

Raportata la o perioada contractuala medie de 3 ani, perioada de neocupare de 6 luni implica incasarea de catre dezvoltator a unor venituri in scadere cu 14%. In cazul unei perioade de neocupare de 9 luni, reducerea veniturilor ajunge la 20%. Cumulat cu scaderile datorate nivelului chiriei (operate in marje cuprinse intre 10-30%, in functie de locatie si tipul de spatiu), cifra de afaceri a dezvoltatorilor imobiliari se confrunta cu posibilitatea diminuarii pe termen scurt (2-3 ani) cu procente intre 24-50%.
Astfel, au fost proprietari care au inchiriat sub pretul pietei cu un euro, de exemplu, in ianuarie-februarie, ajungand in timp sa castige pe o piata cu preturi in scadere. Dar cum multi aveau deja de platit rate la banci pentru care nu existau alte resurse, discountul sub media pietei nu a reprezentat o solutie. „De exemplu, pentru un imobil de 4.000 mp in zona de centru-nord, clasa B+, finalizat in cursul trimestrului 1 2009 si estimat initial a se inchiria/preinchiria cu 18 euro/mp, inchirierea sa in august la 14 euro/mp pe termen de 3 ani aduce dezvoltatorului o pierdere de peste 900.000. Si proprietarii de vile cu spatii intre 200-400 mp au avut de pierdut sume intre 30.000 – 50.000 euro, luand in calcul o reducere medie de aproximativ 20%, o perioada medie de neocupare de 5-6 luni si o perioada de inchiriere de 2 ani”, mai spun cei de la Esop.

Murgeanu: Reabilitarea termica va dura 20 de ani

Razvan Murgeanu, secretar de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale, a spus ca reabilitarea termica a locuintelor va dura circa 20 de ani si ar putea costa 10 miliarde de euro. Ministerul dispune in acest an de 100 milioane de euro. „Dupa parerea mea, in momentul de fata nu cred ca mai devreme de 20 de ani se poate termina. Nu cred ca se poate mai devreme pentru ca este vorba despre o suma mare de bani, pe tara, la 96.000 de blocuri, cam atatea sunt in situatia de a fi reabilitate termic, cred ca trebuie in jur de 10 miliarde de euro. Anul acesta avem in jur de 100 de milioane de euro, dar sunt convins ca vom putea accesa si fonduri externe”, a spus acesta.
Anul acesta, vor fi reabilitate termic apartamentelor din blocurile construite dupa planuri din 1950-1990, in care gradul de retinere a caldurii este redus. 50% din cheltuieli vor fi suportate de stat, 30% de la bugetele locale, iar 20% din fondurile asociatilor de locatari sau tot din surse ale administratiilor locale.

Romanii au construit luna trecuta cu 39,2% mai putine locuinte

Luna trecuta, numarul autorizatiilor de constructie eliberate a inregistrat o scadere anuala de 39,2%, pana la 2.272 de unitati.
Reducerea fata de luna similara a anului trecut nu s-a vazut si in raportul fata de ianuarie 2010, cand a fost crestere cu 19,3%, din cauza intrarii in sezonul proprice constructiilor.

Potrivit Institutului National de Statistica,.2.272 de autorizatii au fost eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 66,8% pentru zona rurala.

La Prima Casa ar putea fi aplicate regulile falimentului personal

Toata lumea sta cu ochii pe programul Prima Casa, menit a mai dezgheta piata imobiliara, dar in lipsa normelor de aplicare programul ramane „imaterial”. Ce se stie pana acum este ca avansul cerut de banca nu va putea depasi 5%, TVA-ul aplicat la valoarea apartamentului va fi de 5%, iar valoarea maxima garantata de stat de 60.000 de euro.

Prea putine calcule se fac in ceea ce priveste procentul riscului de nerambursare a creditelor din partea celor care intra in program. In prezent, cei care au credite ipotecare la banci si ajung intr-o astfel de situatie pot pierde casa si avansul achitat la inceput. In plus, pentru ca nu exista o lege a falimentului personal, banca mai calculeaza fostului proprietar o datorie rezultata din diferenta dintre valorea apartamentului valorificat la noile preturi ale pietei si valoarea creditului accesat initial.

Dat fiind faptul ca in cadrul programului Prima Casa banca nu pune ipoteca asupra imobilului, existand deja garantia de la stat, situatia devine similara invocarii falimentului personal, in cazul in care proprietarul nu mai poate plati ratele la banca. „Intr-o astfel de situatie, statul isi incheie socotelile cu banca prin plata garantiei, dupa care va ramane in proprietate cu imobilul. Si asa exista un fond locativ social foarte mic la nivel de tara”, a spus Ionut Popescu, consilier al primului ministru.

Chiar daca din cele 20 de banci venite cu oferte vor fi alese cele cu dobanzile cele mai mici, exista riscul ca valoarea ratei lunare sa creasca in viitor. In prezent, dobanda Euribor (Euro Inter-bank Offered Rate), ce reprezinta dobanzile pentru imprumuturile in euro la care bancile participante in zona monetara UE isi acorda imprumuturi, este de 1,67% pe an. La aceasta se adauga marja bancii, ajungandu-se la o medie de 7-8% pentru creditele in euro. Cum valoarea Euribor este foarte mica, aceasta ar putea creste foarte usor in viitor, ca urmare a inflatiei, pana la circa 4-5%. Nu uitati si de riscul devalorizarii monedei nationale! „Sigur ca exista teoretic riscul cresterii dobanzii si riscul valutar, dar oricine ar trebui sa ia in calcul aceasta, pentru ca se poate ajunge de la o rata lunara de 380 la 440-450 euro”, a mai spus Popescu.

Consilierul primului ministru a mai spus ca nu poate fi creat programul doar pentru casele nou construite, in ideea de a stimula efectiv constructiile, intrucat nu exista reguli de clasificare a unui imobil cat de vechi sau cat de nou este. In plus, exista orase in care nu s-a construit nici un ansamblu rezidential dupa Revolutie.

Piata birourilor ramane in panta

Piata de birouri inregistreaza anul acesta o descrestere accelerata fata de 2008, in conditiile in care cererea cunoaste o panta de 10-15% pe segmentul IMM-urilor si de 25-30% pe cel corporate. Din moment ce reducerea cifrelor de afaceri variaza de la 20% la 50% in medie, si bugetele destinate relocarii se reduc, pentru companiilor care aveau in plan aceasta mutare. In cazul IMM-urilor, al companiilor medii si al firmelor coprorate, bugetele s-au diminuat in medie cu 25-30%.

Pentru o suprafata de 100-150 mp, cele mai frecvente bugete nu depasesc 1.800-2.000 euro. In cazul firmelor medii, cele mai cautate spatii sunt in caldirile clasa C si B si vile, de circa 200-300 mp, bugetele medii fiind situate intre 8-12 euro/mp. In cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate cladirile de clasa C si B, suprafetele medii cerute fiind de 800-1200 mp, iar bugetele medii de 10-12 euro/mp, conform unui studiu realizat de compania imobiliara Esop. Aceasta considera ca proprietarii de cladiri libere au fost entuziasmati in prima parte a anului pentru ca parea ca exista miscare pe piata din partea celor care incercau sa isi optimize bugetele de inchiriere. In scurt timp, insa, s-a dovedit ca circa 60-70% dintre companiile care solicitau sedii noi nu aveau, de fapt, o nevoie reala, ci doar testau piata in incercarea de a gasi solutii mai bune de inchiriere, pe care, dupa discutii, la gaseau tot la vechii lor proprietari. Astfel, doar o mica parte din ofertele de birouri disponibile de pe piata s-au si ocupat.

Subinchirierea
Multe companii au surplus de spatiu de birou care nu va fi folosit ceva vreme, cel putin un an, si incearca sa scada costurile prin subinchirierea acestor spatii. „Majoritatea companiilor care incearca sa subinchirieze se imbata cu apa rece sperand ca vor obtine acelasi pret pe care l-au obtinut si proprietarii de la ei in 2008. Din pacate in multe cazuri acest lucru nu mai e posibil si trebuie avut in vedere un pret realist, in acord cu noua realitate”, sustine Irina Petrescu de la Esop.

Pe de alta parte, costurile de intretinere au crescut, pentru ca si tarifele furnizorilor de utilitati au crescut in ultimii 2-3 ani. Astfel, daca in 2006-2007 nivelul cheltuielilor de intretinere in cadrul proiectelor de calitate superioara varia intre 2,8-3,3 euro/mp, iar la cladirile de clasa B sau B+ se situa intre 1,8 si 3 euro/mp, la sfarsitul anului trecut ajunsesera la 4-6 euro/mp. Agentiile imobiliare sustin ca putini sunt proprietarii care fac eforturi concrete de a reduce aceste costuri, preferand doar sa sustina ca sunt prea rigide contractele cu furnizorii.

„In a doua parte a anului, chiriile vor urma un trend descendent care e posibil sa se prelungeasca si in 2010, cu o scadere estimata la 5-10%. In acelasi timp, e posibil ca cererea sa continue si ea trendul descendent pe fondul unei degradari a situatiei economice.  Pana la sfarsitul anului, e posibila o scadere de 5-10% a cererii pe segmentul IMM-urilor si 15-20% pe segmentul corporate”, mai arata studiul mentionat.

Lacomia lasa proprietarii de spatii comerciale in offside

Criza imobiliara se simte din plin si la nivelul strazii, acolo unde multi detin un spatiu comercial, mai mare sau mic, de cele mai multe ori la parterul unui bloc. Obisnuiti cu nivelul mare al chiriilor din vremea valului imobiliar, proprietarii constientizeaza cu greu realitatea si oportunitatea unui castig mai mic dar sigur decat mentinerea unei chirii mari care poate goni, in final, chiriasii sau care poate face ca timp de cel putin cateva luni sa bata vantul prin spatiul comercial.

De cateva luni bune le vezi cu geamuri acoperite cu hartie sau pancarte pe care este trecut numarul de telefon al proprietarului sau al unei agentii imobiliare. Le vezi pe Calea Victoriei, pe Splaiul Unirii, dar si in zone mai marginase ca Pantelimon, Theodor Pallady sau Prelungirea Ghencea. Cine spune ca nu e criza decat la nivel psihologic poate face o plimbare pe la ceea ce a mai ramas din afaceri ca patiserii, cofetarii, farmacii, agentii imobiliare si chiar sedii de banci.

Proprietarii realisti sunt cei care se adapteaza imediat realitatii imobiliare si colaboreaza cu partenerii, chiriasii care aproape in unanimitate au cerut renegocierea contractelor. „Am chiriasii din 2007 si platesc circa 2.200 euro plus TVA la o suprafata de 112 mp, ce-i drept in favoarea unor investitii in spatiu. Altminteri, era vorba de 3.000 plus TVA, deci in loc de circa 23 de euro/mp sa fi platit aproape 32 euro/mp. Din fericire nu mi-au cerut renegocierea contractului, dar daca o faceau eram dispusa sa scad pana la 1.875 euro plus TVA, pentru ca nu agreez gandul de a cauta chiriasi si de a nu avea niciun venit intre timp”, ne-a spus Bianca, proprietara unu spatiu din sectorul 1 care a fost transformat intr-un magazin de mobila de lux.

Alti proprietari iau in calcul serios valoarea scazuta a unei anumite zone. „Am avut o farmacie inainte si, dupa cateva luni de asteptare, am convenit sa las pana la 1.500 euro plus TVA in schimbul unor investitii, dar si a nevoii mari de bani, tinand cont ca am rate la banca”, ne-a spus proprietarul unui spatiu de 180 mp in Prelungirea Ghencea, intr-o zona marginasa a Capitalei.

La cealalta extrema sunt proprietarii care, desi nu sunt avantajati nici de zona si nici de contextul economic, tin la preturi in speranta ca, odata ce prind un contract de inchiriere, vor castiga in timp poate mai mult. „Pretul este de 30 de euro/mp negociabil. A fost o cofetarie inainte, care a dat faliment in urma cu vreo doua luni. Patronul a lasat in urma si tavi si cuptoare. E nevoie de ceva ordine dupa acestea”, ne-a spus proprietarul unui spatiu de 140 mp din zona Diham, in estul Bucurestiului, care, culmea, tine la pret in conditiile in care are perete in peret un alt proprietar de spatiu comercial in cautare de chirias.

Media chiriilor

In zone medii ale Capitalei, chiriile la spatiile comerciale se afla in jurul unei medii de 22-23 euro/mp. Conform unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, aceasta a variat de la 23 euro in ianuarie pana la 30 in iunie si inapoi la aceeasi valoare in septembrie.
In zonele centrale, media chiriilor cerute de proprietari se situeaza in jurul valorii de 25 euro/mp. Aceasta a fost ajustata de la 37 euro/mp din februarie si martie.
Potrivit aceleiasi analize, corectia preturilor cerute de proprietari in zona ultracentrala a fost operata asupra valorii de 37 euro/mp inregistrate in februarie, pana la o medie de 30 euro/mp in septembrie. Valorile reale ale tranzactiilor finale se situeaza sub aceste medii.

Nokia va cumpara terenul de la Jucu

Anul acesta se vor finaliza negocierile pentru vanzarea terenului de 90 de ha pe care firma finlandeza il ocupa in parcul industrial Tetarom III din comuna clujeana Jucu. Informatiile vin in urma declaratiilor presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Acesta spus ca  pretul va fi stabilit in urma unei evaluari ce va tine cont de preturile terenurilor din respectiva comuna.
„Nokia vrea sa cumpere, iar noi vrem sa vindem si speram sa vindem terenul pana la sfarsitul anului”, a declarat Tise. Acesta a mai spus ca CJ Cluj doreste vanzarea terenului si in cazul celorlalte doua prcuri industriale administrate de Tetarom.

Primul targ imobiliar de la lansarea Primei Case

Azi a inceput primul targ imobiliar de la lansarea programului „Prima Casa”. Acesta vine dupa o perioada de mediatizare intensa de aproape doua luni in care au avut loc mai multe „miscari de trupe” pe frontul proprietarilor, pe cel al clientilor, al agentiilor imobiliare, al dezvoltatorilor si, sa nu uitam, pe cel al politicienilor. Surpriza mare, insa, e ca prea multe cereri nu au fost facute la sediile bancilor, acestea din urma in proprotie de 50% nestiind de fapt cu ce „se mananca” programul. Propritarii, in schimb, s-au grabit sa ridice putin preturile, fara a tine cont de faptul ca un numar mare de apartamente noi abia asteapta sa fie vandute.

Mediatizarea riscurilor fata de cresterea dobanzii Euribor in viitor, aceasta fiind in prezent la o dobanda minima istorica, ii face pe potentialii clienti sa fie mult mai precauti in comparatie cu frenezia imobiliara din ceilalti ani.

Totusi, pentru cei interesati, targul Expo Prima Casa are loc intre 17 si 19 iulie la Palatul Copiilor din Bucuresti si cuprinde oferte de la 60 de expozanti si banci, la 45 de standuri. Ofertele nu includ doar apartamente, ci si vile in Ilfov, unele cu masini incluse in pret. Cei ce vor sa cumpere un imobil de peste 60.000 de euro trebuie sa plateasca diferenta cu banii jos, odata cu avansul de 5%.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro