Practici ilegale in imobiliare – Conferinta TNI

Conferinta de presa ce va deschide editia de primavara a Targului National Imobiliar (TNI) supune atentiei specialistilor din domeniu si reprezentantilor mass-media o tema de interes general ce are nevoie de o rezolvare urgenta: eradicarea practicilor ilegale din domeniul imobiliar.

Tema va fi dezvoltata de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Consiliului Concurentei,  Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) fiind moderata de catre Dan A. Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR).

Stardardele europene de practici imobiliare vor fi explicate pe intelesul tuturor de catre specialisti internationali din cadrul Federatiei Imobiliare Franceze si al Asociatiei Imobiliare din Belgia. Pentru o perspectiva de ansamblu asupra situatiei Europei de Sud-Est, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria isi vor trimite reprezentantii Asociatiilor Imobiliare pentru a prezenta situatia acestui sector economic in tara lor, dificultatile intampinate, dar si actiunile intreprinse in vederea stoparii practicilor ilegale.

Organizatorii Targului National Imobiliar (TNI) anunta prezenta in cadrul evenimentului a 62 de companii ce activeaza in domeniul imobiliar, spatiul expozitional fiind ocupat in proportie de  70%.

Evenimentului i s-au alaturat in calitate de Parteneri : Imopedia.ro, Verida Credit, RPF Property Fund, Mervani Invest, Apulum 94, Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare si Media City. Printre expozanti se numara: Impact Developer & Contractor, GTC Romania, Vivando Unirii, BCR, Rotary Constructii, BRD-GSG, Romfelt Real Estate, Garanti Bank, Maple Place, American Village, etc

Lista completa a expozantilor, costurile de participare si lista spatiilor libere sunt disponibile pe site-ul evenimentului www.targimobiliar.eu
Evenimentul poate fi vizitat in perioada 13-16 mai 2010, la Palatul Parlamentului – Sala Unirea.

Organizatori: BDOBC Business Center si Centrul International de Conferinte (CIC)
Eveniment realizat cu sprijinul: Good Homes, Agentia Nationala de Presa Agerpres, Imobiliare.ro
Parteneri media: Romania Libera, Planul Casei Mele, Domus, Casa Mea, Caminul, Casa Lux, Locuinta mea, Case de vacanta, Casa si gradina, Confort, Interior, 100%Construct,  Money Express, Connect, Oferte Speciale, Business Point, Business Adviser, ro-imobile.ro, casesigradini.ro, Grandimobiliar.ro, Magazinuldecase.ro, Presalazi.ro. BaniiNostri.ro, 1001case.ro, realestate.doingbusiness.ro, Bloombiz.ro, rezidential.NET, Finzoom.ro, IMMRomania.ro, Topestate.ro,  alaturi de alti 50 de parteneri media.

Piata birourilor, mai putin afectata, dar intr-o scadere constanta

Intocmai motivelor pentru care companiile migreaza in vreme de criza catre parcurile industriale, prezentate saptamana trecuta, piata office se arata si ea destul de dezmortita. Relocarea companiilor catre noi spatii este determinata in principal de imposibilitatea de renegociere a contractelor si de cautarea unei chirii mai mici. Aceasta problema insa poate fi rezolvata prin subinchiriere si mutarea intr-o cladire mai ieftina.

Ianuarie a inregistrat o scadere a chiriilor la spatiile de birouri de circa 15% fata de valoarea inregistrata cu un an in urma. La cladirile de Clasa A, chiria a ajuns la 15-25 euro/mp in capitala, in functie de zona, fata de 19-30 euro/mp in aceeasi luna a anului trecut. Daca in zone ca Piata Victoriei, Dorobanti sau Universitate avem valori de 17-25 euro/mp, in Baneasa-Pipera avem circa 15 euro/mp.

Procentul de scadere a fost inregistrat si de cladirile Clasa B, de la 17-25 euro/mp pana la circa 12-17 euro/mp, ianuarie 2008-ianuarie 2009. „Prudenta a devenit cuvantul de ordine atunci cand vine vorba de cheltuieli, asa ca multe companii se reorienteaza catre spatiile mai mici, cu chirii si costuri mai reduse”, explica Camelia Anton, consultant imobiliar Remax Bastion

Pentru cei care nu sunt la sfarsit de contract si nici nu pot renegocia contractul, solutia relocarii poate fi pusa in practica prin subinchiriere. „Insa, nu toata se relocheaza pentru ca mai sunt si industrii care sunt mai putin afectate de criza. In plus, mai sunt si proprietari care au impus de la inceput conditii drastice de modificare sau reziliere a contractelor si care tin foarte mult la blazon”, a mai adaugat Camelia Anton. Aceasta considera ca spatiile de birouri din Bucuresti vor continua sa scada in primele sase luni ale anului, dar nu mai mult de 5-10% pentru zonele centrale, ultracentrale si de Nord si circa 10 procente in restul capitalei.

Scaderi de pana in 5% la preturile apartamentelor vechi de 2 camere in marile orase

Pretul apartamentelor din Bucuresti de doua camere din blocurile construite inainte de Revolutie au inregistrat o scadere constanta si in octombrie, ultima luna contabilizand minus doua puncte procentuale, conform analizei realizate de portalul Imobiliare.ro asupra pretrilor cerute de proprietari in prima faza.

Astfel, media preturilor cerute a ajuns la 69.000 de euro, insa exista apartamente in zone precum Drumul Taberei sau Militari unde pretul de strigare poate fi si 42.000-43.000 de euro.

In Brasov, se inregistreaza in prezent cea mai mica medie a ultimului an. In octombrie, aceasta a ajuns la circa 50.000 de euro pentru 52 mp, cu trei procente mai putin decat luna trecuta. In zone precum Tractorul, Bartolomeu sau Florilor pot fi gasite si preturi de 41.000-43.000 euro.

Cluj-Napoca inregistreaza o noua scadere a preturilor la apartamentele cu doua camere, dupa cresterea din cel de-al treilea trimestru. Astfel, pretentiile proprietarilor au scazut sub 58.500 de euro. Cele mai atractive zone din punctul de vedere al preturilor raman Marasti si Grigorescu.

Constanta a inregistrat in cea de-a zecea luna a anului cea mai mare scadere. Astfel, orasul de la mare a avut in doar 30 de zile preturi cu 5% mai mici, ajungandu-se in prezent la o medie de pana in circa 54.000 de euro pentru 50 mp. Tomis I si Tomis II raman zonele cu cele mai ieftine apartamente.

Iasi pare a fi unul din cele mai accesibile orase mari ale tarii, chiar daca scaderea preturilor nu a fost atat de severa ca in lunile precedente. Proprietarii cer in medie pentru un apartament vechi de doua camere aproximativ 46.700 de euro pentru o suprafata de 52 mp. Cele mai ieftine imobile de acest tip se gasesc in zonele Podul de Piatra si Podul Ros.

Capitala Banatului inregistreaza o oarecare stagnare a preturilor, in ciuda fluctuatiilor de la o saptamana la alta. Astfel, la sfarsitul lunii trecute, media preturilor cerute era de circa 55.100 euro. In zone cosiderate bune precum Aradului sau Girocului pot fi gasite apartamente de doua camere confort 1 si la 45.000 de euro.
Directorul general al portalului ce a realizat analiza preturilor cerute, Adrian Erimescu, sustine ca preturile vor continua sa scada, din moment ce tranzactiile inca nu s-au deblocat.

Preturile apartamentelor scad sub cele de anul trecut

Preturile apartamentelor au scazut in acest an, ajungand la minime record, potrivit datelor furnizate site-ul anunturiparticulari.ro. Expertii imobiliari spun ca nu este exclus ca preturile sa mai scada in perioada urmatoare.
O garsoniera confort I, intr-o zona buna, costa aproximativ 60 mii de euro. Asa suna tot mai multe oferte de pe piata imobiliara. Adica oferta s-a dat inapoi cu un an, pentru ca si anul trecut, in noiembrie, tot atat am fi platit.
Si in cazul apartamentelor cu 2, 3 sau 4 camere sunt scaderi semnificative ale preturilor. Potrivit monitorizarii publicate de site-ul anunturiparticulari.ro, cu 80 mii de euro puteti cumpara un apartament bun de 2 camere, cu 90 de mii de euro unul de 3 camere, iar apartamentele cu 4 camere din cartiere precum Rahova si Berceni sunt evaluate la 110 mii de euro.
In ciuda scaderii preturilor, vanzarile merg. De exemplu, daca in octombrie 2007 au fost scoase la vanzare mai putin de 1.000 de apartamente cu 2 camere, in octombrie anul acesta au fost peste 1.200.
Pentru realizarea acestei statistici, a fost monitorizata presa centrala si site-urile de profil si au fost luate in calcul doar ofertele din Bucuresti, publicate de persoanele particulare.
Dincolo de aceasta monitorizare facuta de compania mentionata, in cercetarile facute de baniinostri.ro am descoperit ca piata nu este chiar moarta definitiv. Sunt multi oameni cu bani care asteapta sa scada si mai mult pretul, pentru a cumpara, ca investitie, terenuri, apartamente, case. Ei urmaresc zone in dezvoltare sau zone sarace, pentru a cumpara foarte ieftin cu scopul inchirierii. In ceea ce priveste bancile, acestea privesc cu interes soarta fiecarei ramuri economice. Creditele au inceput sa isi reia un curs timid. Atat BRD, cat si BCR au inceput sa dea drumul la credite, cu mare prudenta si cu costuri destul de piperate, insa cei mai vizati deocamdata sunt functionarii publici, cei din managementul companiior de telefonie mobila si cei care lucreaza in domeniul energetic.

Piata spatiilor logistice, franata in metri patrati si chirie

Piata spatiilor logistice cunoaste incepand cu 2009 o evolutie de stabilizare. Pe de o parte numarul de metri patrati livrati nu va mai fi atat de mare pentru ca preturile au scazut si dezvoltatorii au probleme ca oricare alt constructor, iar pe de alta parte chiria se stabilizeaza si ea in jurul a circa 4 euro pe metru patrat.

In perioada 2005-2008, suprafata spatiilor logistice din Romania a ajuns pana la 800.000 mp. Numai anul trecut au fost livrate 270.000 de mp de spatii logistice. Chiar si asa, rata de neocupare a fost foarte mica, circa 4%. „Acum, in contextul crizei, rata aceasta de neocupare a trecut lejer de zece procente. In prezent, chiria medie a ajuns al 4,5 euro/mp, cu 0,8 euro/mp service charge”, a spus George Margescu, managing director Cefin Real Estate Romania.

Potrivit DTZ Research, chiria a fost de 78 de euro/mp/an in 2004 si a ajuns la 48 de euro in acest an. Pana in 2013, aceasta ar putea ajunge la 46-47 de euro/mp/an.

Margescu sustine ca, in 2009, sectorul logistic poate fi descris ca prudent, majoritatea dezvoltatorilor sau companiilor de logistica oprind constructia depozitelor noi. In Capitala, doar 30.000 mp au fost livrati, fata de 270.000 mp in 2008. Stocul de depozite moderne a ajuns la 830.000 mp.

Numarul total de trazactii in Bucuresti a fost de 50.000 mp din care 70% au constituit relocari si doar 30% cereri noi de spatii. In tara, s-au livrat 37.000 mp din care 25.000 mp in Brasov si 12.000 mp in Timisoara. Gradul de neocupare al spatiilor logistice a crescut de la 4% in 2008 la 12% in 2009.

Un alt efect al crizei este reducerea costurilor de constructie cu 15-20%, alaturi de cresterea concurentei pe piata constructiilor. „Coroborarea celor doua efecte duce spre concluzia ca pretul de dezvoltare al unui metru patrat de depozit a scazut si o sa se stabilizeze. Costurile totale de dezvoltare a unui mp de depozit, incluzand terenul, constructia, consultantii si taxele, sunt de circa 550 euro/mp”, mai spune Margescu.

Dezvoltatorii de spatii logistice si industriale mai au, totusi, si alte probleme. Unificarea parcelelor de teren, identificarea solutiilor pentru conectarea la utilitati si a investitiilor aferente, elaborarea conceptului si obtinerea aprobarilor de urbanism si autorizatiilor de
contructie sunt doar cateva dintre probleme. La acestea se mai adauga managementul constructiei si al consultantilor de specialitate, implementarea solicitarilor specifice fiecarui chirias si mangementul proprietatii si al spatiilor comune.

Imobiliare.ro da cu oistea in gardul pietei imobiliare

Daca traiesti pe planeta Pamant,ai aflat deja ca pretul mediu al unui apartament de 2 camere in Bucuresti a coborat mult sub 70.000 euro.

Site-ul cu pricina da azi in piata cu un raport obscur in care, fara sa precizeze cate oferte si cate agentii colectoare au stat la baza elaborarii sale, decreteaza ca pretul mediu pentru 2 camere amarate din Bucuresti este de 79.000 euro, pret obtinut pe baza ofertelor adunate de la proprietari. Ma rog, poate ca imobiliare.ro lucreaza cu crema cartierelor din Capitala sau acolo dau anunturi numai proprietarii rupti de realitate. Le recomandam insa colegilor de la imobiliare.ro sa intre pe anuntul.ro (site-ul ziarului Anuntul Telefonic-e buna si concurenta la ceva) si sa observe atent cum abunda piata de apartamente de 2 camere intre 45.000 si 50.000 euro. Sau imobiliare.ro lucreaza cu un euro mai mic, cam de 3,5 lei?

Terenurile agricole din Romania s-ar putea scumpi datorita calitatii

Terenurile agricole din Romania sunt de o calitate foarte buna, dar si la preturi foarte mici, comparativ cu tarile din centrul si vestul Europei, sustine unul dintre investitorii straini in agricultura romaneasca.

„In Austria, gasesti un hectar de teren la 10.000 de euro, care nu este atat de fertil. In schimb, in Romania, media preturilor este de 2.000 de euro, fata de 5.000 de euro pentru un hectar de teren agricol in Slovacia, Cehia sau Ungaria”, a spus Thomas Prader, presedintele Solproiect, companie cu actionariat majoritar austriac care a investit din 2003 in Romania circa cinci milioane de euro, in 6.000 ha de terenuri.

Acesta sustine ca nu se poate ca preturile terenurilor agricole din tara noastra sa mai ramana la o diferenta atat de mare, mai ales ca sunt si foarte fertile. „Vorbim in zona sudica a tarii de o piata a terenurilor agricole de trei milioane de hectare in noua judete, de o calitate foarte buna, cernoziom calitatea A”, a spus Mihai Romaniuc, general manager al aceleasi companii. Acesta considera ca in vreme de criza investitiile in agricultura sunt inspirate pentru ca alimentele vor avea mereu cerere.

„Problema e de unde luam apa. Cred ca in viitor apa va fi mai scumpa decat petrolul. Romania are un potential foarte mare in ceea ce priveste sursele de apa dulce, dar din pacate nu exista decizie si vointa politica pentru a pune pe picioare infrastructura de irigatii”, a mai spus Romaniuc, adaugand ca tara noastra este deja foarte atractiva pentru investitorii de profil din Orientul Mijlociu, unde petrolul este mai ieftin, dar alimentele sunt mai scumpe.

Investitorii in agricultura romaneasca spun ca se pot obtine doua culturi, una de rapita sau orzoaica, de exemplu, semanate in toamna si recoltate in iunie si alta de porumb pana in octombrie. Un profit mediu ar fi de 300 de euro net la hectar, daca se rezolva problema alimentarii cu apa.

Investitiile in proprietatile comerciale au scazut cu 59%

Investitiile globale in sectorul proprietatilor comerciale au scazut in 2008 cu 59% fata de anul precedent, pana la 435 miliarde de dolari. Pentru acest an, investitiile sunt estimate la un volum de 412 miliarde de dolari.

Cea mai mare cadere a fost inregistrata in America de Nord, de circa 73%, pana la un volum investitional de 116 miliarde de dolari, conform unui raport realizat de consultantul imobiliar Cushman & Wakefield
Europa a cazut si ea 52 de procente, dar a ocupat in final prima treapta in preferintele investitorilor care au injectat 178 miliarde de dolari. Asia urmeaza cu o scadere de 45%, pana la 131 miliarde de dolari investitie.
America Latina a inregistrat cea mai mica scadere, dar si investitiile au fost subtiri, doar 8,9 miliarde de dolari de la 9,8 miliarde in 2007.

La nivel de tara, SUA raman cu cea mai mare valoare, 107,1 miliarde de dolari (25% cota), urmate de China cu 50,3 miliarde de dolari investitii (12% cota globala) si Marea Britanie cu 37, 1 miliarde, noua procente din investitiile globale in proprietati comerciale. Pe treptele 4 si 5 urmeaza Japonia si Germania cu 29,3 miliarde, respectiv 28,8 miliarde, aproximativ sapte procente fiecare. „Desi aproape toata piata mondiala a avut de suferit, practic tarile mature au avut cel mai mult de suferit. Pietele emergente conteaza pentru circa 22% din piata, chiar daca vin dupa o crestere impresionanta de doi ani”, apreciaza David Hutchings, head of research, C&W EMEA.

Maghiarii renunta la Prima lor Casa

Dupa ce au cheltuit circa 5,2 miliarde euro timp de zece ani pentru programul „Prima Casa”, guvernul maghiar ar putea renuntat la garantarea creditelor pentru locuintele cumparate de catre tineri. Motivul principal este dat de rezultatele programului, care sunt foarte slabe fata de un efort bugetar mult prea mare.

Sectorul constructiilor din Romania a fost cel mai dinamic din UE

Sectorul constructiilor din Romania a reusit sa se claseze pe prima treapta in raport cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Totusi, din cauza multor proiecte amanate sau chiar anulate, cifrele de la mijlocul sau sfarsitul acestui an ar putea fi mult schimbate.

In ultima luna a anului trecut, ritmul de crestere al constructiilor in tara a fost de 16,1% fata de ultima luna a anului precedent. Potrivit datelor statistice Eurostat emise astazi, Romania este din acest punct de vedere tara UE cu cea mai mare crestere. Situatia a suferit o schimbare de la o luna la alta, Romania ocupand in noiembrie locul doi in comunitate.

In Polonia, cresterea sectorului constructiilor a fost de cinci procente in decembrie, in Slovacia de 10,3%, 4,9% in Marea Britanie, si 4,4% in Olanda.
Spania, tara care a construit foarte mult in ultimii ani, dar al carei sector aproape ca s-a prabusit in ultima jumatate de an, a inregistrat in decembrie un regres de 23,7%, in vreme ce Suedia a raportat o scadere de 19,6%. Portugalia a afisat un declin mai ponderat, 6,2%.
Ultima luna a insemnat o scadere de 6,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent si 10,1% pe intreg anul.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro