Noua moda in investitii: terenurile agricole si padurile

Potrivit unui studiu al companiei Regatta, in 2009 vor fi la moda investitiile in terenuri agricole si paduri.
Aceasta tendinta nationala s-a remarcat inca de la jumatatea anului trecut.

In ultimii patru ani, preturile la terenurile agricole au crescut constant pana s-a ajuns ca un hectar sa coste 2.700 de euro la sfarsitul lui 2008, fata de 200 de euro in 2004.

Si in privinta padurilor se constata ca preturile au avut o evolutie ascendenta. Un hectar de padure costa insa cu 25% mai mult decat un hectar de teren agricol.

Conform studiului aceste doua segmente imobiliare sunt cel mai putin afectate de criza economica.

In ultimele 6 luni, pe aceste sectoare s-au inregistrat scaderi de doar 10%, iar interesul pentru achizitionarea lor a ramas aproape constant.

Locuintele si locurile de casa au inregistrat insa scaderi de preturi de pana la 40%, iar numarul persoanelor interesate de acest sector s-aredus la jumatate.

Preturile apartamentelor cu 3 camere intra la regim pentru „Prima Casa”

Conform unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, apartamentele cu trei camere au suferit corectii la preturile cerute de catre proprietari, pentru a se putea apropia cat mai mult de cerintele programului „Prima Casa”. Astfel, in Bucuresti, preturile de plecare au ajuns pentru locuintele construite inainte de Revolutie la o medie de 1.225 euro/mp, adica 87.000 euro pentru o medie de 71 mp. Chiar si asa, cererea mica a dus unele oferte din Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei, de exemplu, la preturi ce se califica si in programul „Prima Casa”.

In Brasov, pretul mediu a ajuns la 933 euro/mp, adica 70.000 euro pentru o medie a suprafetei de 75 mp. In zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, exista pe piata oferte apropriate de programul guvernamental.
Capitala Ardealului are preturi unitare de strigare pentru apartamentele de tri camere de 1.108 euro/mp, oferte mai ieftine fiind in zonele Gheorgheni si Marasti.
In Constanta, pretul pentru o suprafata medie de 70 mp a ajuns la 65.000 euro, agentii imobiliari considerand ca in realitatea poate scadea si mai mult la negociere.

Iasiul are un ritm mai lent de reducere a preturilor, asta pentru ca deja fusese o cadere in primul trimestru. Astfel, s-a ajuns la un pret unitar cerut de 929 euro/mp. Apartamentele cele mai ieftine se afla in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia.
Capitala Banatului a atins pragul de 1.000 de euro/mp, tendinta de scadere intensificandu-se odata cu anuntarea programului „Prima Casa”.
„In ciuda unor semne de revenire a pietei in luna mai, tendinta de scadere este evidenta si in trimestrul al doilea in toate orasele mari din tara. Dupa luni de asteptare fara rezultate concrete, foarte multi proprietari isi pun acum sperante in programul guvernamental Prima Casa si stabilesc preturile astfel incat, in urma negocierilor aferente, apartamentele lor sa se poata califica. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca in toate orasele mari din tara, inclusiv in Bucuresti, exista pe piata chiar si apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat in urma cu un an”, sustine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Spatiile industriale se vor reduce in 2009 cu 30.000 mp

In 2009, vor fi finalizati 250.000 de metri patrati de spatii industriale. Potrivit datelor consultantului imobiliar CBRE Eurisko, suprafata va fi in scadere cu 30.000 mp fata de anul trecut. Intrucat principalii dezvoltatori au cumparat suprafete mari de teren in zona de nord-est si est a capitalei, este de asteptat ca in aceste zone sa fie realizate multe proiecte logistice si spatii industrile moderne. „In 2009, noul concept de inchiriere a unitatilor mici va deveni probabil o tendinta generala, mai ales pentru micii producatori si distribuitori, ce vor beneficia de toate utilitatile. Aceasta tendinta i-ar putea incuraja pe dezvoltatori sa construiasca depozite logistice si industriale si sa agreeze conceptul de retele nationale de parcuri logistice si industriale”, considera consultantii de la CBRE Eurisko.
In 2008, investitiile pe piata industriala au fost 112 milioane euro, pentru circa 280.000 mp livrati.

In T3 s-au finalizat mai multe locuinte

In perioada iulie-septembrie, au fost date in folosinta circa 14670 de locuinte, cu 259 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor Institutului National de Statistica.

In ceea ce priveste primele noua luni din an, au fost finalizate 38170 de locuinte, cu aproape 1500 in crestere, fata de ianuarie a septembrie 2008, mai arata datele Institutului National de Statistica.

Locuintele construite in mediul urban continua sa fie cele mai multe, cu 50,8% proportie in trimestrul 3.

Obisnuinta proprietarilor cu chirii mari lasa birourile goale

Inainte de inrautatirea conditiilor economice, gasirea unui chirias pentru un spatiu de birouri varia in functie de locatie, suprafata si facilitati de la 1-3 luni pentru zonele centrale, pana la 2-4 luni pentru celelalte zone. Competitia mai mare din acest an va adauga circa 1-3 luni in plus la acest interval. In plus, unele spatii risca sa ramana neocupate.

Ultimele vor face parte din categoria caldirilor pentru care chiria nu se ajusteaza conform realitatii. „Oricine ignora aceasta necesitate si nu poate depasi psihologic comparatia cu nivelul inregistrat anul precedent se expune unui risc important, acela ca potentialii chiriasi sa aleaga alte spatii”, considera Mirela Raicu, partener Esop.

Si cladirile cu spatii putin modulabile risca sa ramana fara clienti. Cele mai multe dintre ele au fost construite s-au adaptate pietei office in perioada de boom, insa fara a tine cont ca evolutia pietei nu va fi asa la nesfarsit. In acest caz a contat mai mult logica inchirierii integrale si a suprafetelor mari. Astfel, proprietarii sunt putin constienti de faptul ca solicitarile de spatii mici, de 100-700 mp sunt mai numeroase decat cele de circa 1.500 mp si peste.

Fostele cladiri clasa A, construite intre ani 2000-2005, trebuie sa faca fata acum competitie cu noile spatii, cu factori superiori de calitate, confort si consum. Conflictul intre trecut si prezent este si unul de ordin psihologic. In anii trecuti, cladirile au avut chiriasi de marca, care s-au mutat intre timp in altele mai bune. Proprietarii, insa, au ramas cu aceleasi asteptari, lucru care ii va impiedica in evaluarea realista a chiriei. „Din pacate, multi opereaza reevaluarea doar dupa multe luni de neocupare a spatiului, ceea ce reprezinta o pierdere financiara considerabila”, mai apreciaza Mirela Raicu.

Accesul la mijloacele de transport reprezinta de cele mai multe ori un factor decisiv in calificarea unei locatii. Pentru anumite suburbii, companiile au pus la dispozitia angajatilor mijloace de transport, dar aceasta nu este o solutie pentru fiecare situatie. Proprietarii pot suplini dezavantaul prin mai multe locuri de parcare, eventual incluse in pret, o mai buna promovare a imobilului, si, mai ales, ajustarea pretului final.

Exista si un numar considerabil de vile, cu structuri rigide si partitionari putin functionale, de tipul vagon sau camere semi-decomandate. „Daca privim evolutia acestora in ultimele 6 luni, am putea chiar considera ca sunt mai expuse riscului de a ramane neocupate”, a mai spus reprezentantul Esop.
Pe de alta parte, cele nou construite, cu spatii deschise, si cele din perioada interbelica, cu spatii separate si cu legaturi prin usi de tip glavand sunt in continuarea cautate.

Ce parere ai despre mentalitatea proprietarilor spatiilor de birouri?

Obsesia costurilor inscrie vilele inapoi in jocul chiriilor

Vilele nu au fost anul trecut primele pe lista optiunilor pentru sedii de firme. Noul context economic si obsesia pentru reducerea costurilor a schimbat optica firmelor in alegerea spatiilor pentru viitorul sediu.

De cateva luni, agentiile imobiliare observa, insa, ca situatia a inceput sa se schimbe. Proprietarii de vile au intuit noile cerinte ale companiilor si au devenit mai flexibili in ceea ce priveste adaptarea preturilor la piata si personalizarea spatiului la cerintele comerciale. „In actualele conditii in care exista o „obsesie a costurilor”,  vor reusi sa atraga chiriasi acele vile care le ofera clientilor in primul rand o chirie cat mai atractiva si costuri de intretinere cat mai mici”, considera Irina Petrescu, partener Esop.

Astfel, clientii cer tot mai multe detalii cu privire la utilitati si costurile de intretinere inca de la momentul prezentarii locatiei, spre deosebire de alti ani cand intrebarile erau destul de putine.
Dar vilele pot reprezenta alternative viabile daca anumite cerinte indispensabile sunt indeplinite, cum ar fi locatia usor accesibila cu o cenexiune buna la mijloacele de transport comun, imprejurimile care sa asigure securitate si sa creeze o imagine buna a companiei. De asemenea, sunt foarte importante spatiile renovate, daca sunt noi si daca finisajele sunt moderne. Intretinerea si impartirea camerelor trebuie sa fie buna, ceea ce presupune camere decomandate, cu cat mai putine holuri si anexe. Dotarile interioare care tin mai mult de confort, precum si locurile de parcare sunt si ele la fel de importante.

In ceea ce priveste partea financiara, un contract de inchiriere de 2-3 ani este putin probabil, data fiind previzionarea dificila a evolutiei economiei. ” La garantie nu trebuie renuntat, totusi,  pentru ca ea poate fi folosita in diverse situatii, ca atunci cand sunt intarzieri mari la plata chiriei, daca la sfarsitul perioadei contractuale sunt facturi neplatite sau pagube facute de chirias. Garantia poate sa fie in functie de spatiul inchiriat si profilul companiei care inchiriaza de circa 1-2 luni de chirie”, mai spune Petrescu.

Preturile variaza in functie de spatiu si zona. De exemplu, la vile si apartamente in vile in zona de centru-nord, preturile variaza intre 12 si 15 euro/mp, in vreme ce in zone semi-centrale, cum ar fi Calea Calarasi sau Unirii, preturile sunt de 10-12 euro/mp.

Lupusor, Baumit: Pretul materialelor de constructii revine in sus abia in 2 ani

Directorul general Baumit Romania, Laurentiu Lupusor, a spus in exclusivitate pentru BaniiNostri.ro ca cele 5-10 procente crestere a vanzarilor la materialele de constructii in primul trimestru inregistrate de anumiti producatori din Romania nu arata o revenire a economiei, ci mai degraba o confirmare a faptului ca preturile au fost reduse ca urmare a scaderii costurilor.

„A fost in aceasta perioada o usoara crestere a vanzarilor la materialele de constructii, dar asta pentru ca am redus costurile de productie cat am putut de mult pentru a reduce preturile. Daca vor mai fi cresteri de preturi, vor fi doar ajustari in functie de cresterea costurilor cu transportul si materia prima. In rest, nu cred ca mai devreme de doi ani vom avea o crestere a preturilor la materialele de constructii”, ne-a mai spus acesta.

Baumit Romania a inaugurat astazi investitia de tip greenfield de 16 milioane de euro in unitatea de productie mortare uscate de la Bolintin Deal. Este cea de-a treia unitatea a producatorului austriac, ceea ce ridica productia anuala la 650 de mii de tone/an. Cota de piata a companiei pe acest segment este de circa 30%, in crestere de cand a inceput criza pentru ca unii jucatori de pe piata au fost obligati sa iasa, potrivit reprezentantilor companiei.

„De acum incolo, daca vom asista la cresteri ale producatorilor de materiale de constructii, vor fi de 5, maxim 10% pe an. Si asta pentru ca inca mai este mult de construit aici. In Austria, de exemplu, vorbim de cresteri anuale ale afacerilor nu mai mult de 1-2%”, ne-a mai spus Laurentiu Lupusor.

Recul imobiliar in Bulgaria

n urma cu doi-trei ani, piata imobiliara din Bulgaria era realmente agresata de numarul mare de investitori straini care se inghesuiau sa cumpere proprietati pe litoralul tarii vecine. Acest lucru a facut ca valoarea terenurilor sa creasca foarte mult intr-un interval de timp scurt. Potrivit agentiei de presa Novinite, in prezent, multe imobile sunt vandute in pierdere. Publicatia economica „Pari” il citeaza pe directorul agentiei imobiliare Lux, Nikola Stoyanov, care sustine ca proprietatile achizitionate de investitorii britanici pe litoralul bulgaresc, cu doar doi-trei ani in urma, sunt scoase masiv la vanzare. Astfel, imobilele cumparate cu 1.100 euro/mp in Sunny Beach sunt acum oferite la preturi intre 850 si 900 de euro/mp. Stoyanov apreciaza ca pierderile dezvoltatorilor imobiliari britanici ar fi fost si mai mari daca lira sterlina nu ar fi fost mai slab cotata la momentul achizitionarii proprietatilor fata de cursul actual de schimb.

Prognoze pesimiste pentru investitori

Directorul agentiei imobiliare estimeaza ca peste cativa ani multe constructii nefinalizate inca vor fi abandonate. Stoyanov explica acest lucru prin faptul ca revinderea de proprietati imobiliare afecteaza preturile apartamentelor nou construite. Pe de alta parte, anterior declaratiilor lui Stoyanov, cotidianul „Trud” sustinea ca multi cetateni straini care achizitionasera proprietat i in capitala bulgara in scopuri speculative au inceput sa le vanda pentru profit. Publicatia explica fenomenul prin faptul ca majoritatea apartamentelor scoase la vanzare acum au fost cumparate in 2006 si 2007, cand se aflau inca in faza de constructie. Acestea sunt in prezent terminate si sunt oferite la preturi mult mai mari fata de cele de achizitie. Cotidianul „Trud” sustinea ca apartamente cumparate cu 50.000 de euro sunt acum vandute cu 80.000 de euro. Agentia imobiliara Yavlena sustine ca vanzarile sunt avantajoase si pentru cumpa- ratori, deoarece proprietarii straini ai apartamentelor doresc sa le vanda foarte repede. Printre vanzatorii de locuinte se numara si fonduri de investitii straine, in special din Marea Britanie si Spania, care au achizitionat cladiri cu zeci de apartamente, pe care acum le vand. Potrivit statisticilor, vanzarile de apartamente detinute de proprietari straini reprezinta circa 10% din numarul tranzact iilor de pe piata imobiliara de la Sofia. Presa bulgara nu s-a ocupat insa de investit iile straine din statiunile montane. Potrivit datelor furnizate de agentii imobiliari, investitorii britanici si cei rusi au realizat complexuri de cazare si agrement mult mai mari si mai costisitoare fata de cele de pe coasta Marii Negre.

Roubini: Pietele imobiliare din tarile dezvoltate nu vor avea o revenire brusca

Nouriel Roubini a spus in cadrul Forumului Financiar organizat de Forum Invest ca pietele imobiliare din tarile dezvoltate precum Germania, Marea Britanie sau Spania nu vor avea parte de o revenire brusca.

„Explicatia se gaseste in faptul ca, in cazul ca va fi reluata totusi creditarea, tot trebuie sa aiba loc un deleverage (n.r. reducere a supraindatorarii). Ori pietele s-au dezvoltat si se dezvolta pe baza creditelor”, a spus Roubini.
Acesta considera ca si China va fi obligata in curand sa faca fata unei scaderi a pietei imobiliare, numai ca acolo impunerea unor decizii politice va fi mai usoara datorita regimului autoritar.

„In vreme de bula, toata lumea e fericita pentru ca oamenii isi pot cumpara usor case, cu credite acordate usor, politicienii sunt si ei fericiti pentru ca economiile cresc foarte repede, agentii de intermedieri financiare si imobiliare fac profituri mari si tot asa. Acum, in ceea ce priveste Romania, conditiile de creditare s-au inasprit si se vor mentine asa pentru ca multe banci provin din zona euro.”

Nouriel Roubini vede revenirea tarilor precum SUA si Germania in forma de U, in vreme ce pentru tarile emergente din Asia si America Latina va fi mai rapida, in forma de V.

Nici proprietarii nu mai cred in efectele Primei Case

La sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie a avut loc un usor efect de gaz la „motorul imobiliar”. Numarul anunturilor imobiliare crescuse cu o treime prin scoaterea de la naftalina a ofertelor imobiliare si ridicarea preturilor in intapinarea noului program Prima Casa. Efectul a fost de moment, tendinta anuala mentinandu-se in panta, iar cea lunara in usoara scadere.

„Pentru moment, cei care au reactionat au fost cu precadere dezvoltatorii, insa reactia lor va influenta cu siguranta si pretul apartamentelor vechi”, considera Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Astfel, la sfarsitul lunii trecute, pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns la 1.445 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 4,1% fata de martie si cu 12,5% mai mici decat in aprilie 2009, conform indicelui realizat de portalul imobiliare.ro.

Preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu mai putin, pana la 1.241 euro/mp ceruti de proprietari si agentiile imobiliare. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 5,3% pe an, inregistrand o stagnare in aprilie fata de martie. Cele cu trei si patru camere au scazut cu 7,4%, respectiv 10,1% fata de aprilie 2009 si cu 0,9% fata de martie 2010.

In Brasov, apartamentele vechi cu o camera sufera cea mai mare scadere, de 8,2%/an si -4% fata de luna precedenta. Cele cu doua camere au scazut cu 4,4%, respectiv 1,4%. Cele cu trei si patru camere s-au ieftinit cu 5,3%, respectiv 6,2% pe an, in vreme ce fata de luna precedenta au crescut usor cu 0,2%, respectiv 0,7%.

In Cluj-Napoca, singurul oras unde se inregistreaza cresteri notabile, pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.072 euro/mp util, cu 2,4% in plus fata de luna precedenta. La apartamentele cu o camera, variatia anuala este de +1,5% si +3,7% cea lunara, pentru cele de doua camere de -0,5% anual si de +2,6% lunar, iar pentru cele de trei camere de +6,1% anual si +2,2%.

In Constanta, apartamentele vechi de doua camere au avut cea mai mare scadere anuala, -15,4%, si -1,1% fata de martie, pana la 1.036 euro/mp.
In Iasi, apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 7,8% fata de anul precedent si cu 0,4% fata de martie 2010, pana la 914 euro/mp. Cele cu trei camere au scazut cu 1,7% fata de aprilie 2009 si au crescut cu 0,3% fata de martie 2010, pana la 903 euro/mp.

In Timisoara, reducerile de pret sunt la toate categoriile. La apartamentele vechi de o camera s-a inregistrat un -10,6% pe an si -1,1% fata de luna precedenta, pana la 1.013 euro/mp. La cele de doua camere, scaderea fata de aprilie 2009 este de 8,4% si de 0,3% fata de martie 2010, pana la 970 euro/mp. Pentru trei camere, corectia a fost de -9,2%/an si de -2,1% fata de martie 2010, pana ala 902 euro/mp.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro