Prima Casa: Afla online daca Fondul ti-a retrimis dosarul la banca!

Cei care s-au inscris deja in programul Prima Casa si stiu ca dosarele lor sunt la Fondul National de Garantare a Creditelor pot verifica pe internet daca le-au fost analizate si retrimise la banci.

Fondul a pus la dispozitia acestora pe pagina proprie de internet, la sectiunea Prima Casa, o lista cu ultimele contracte transmise catre banci. In prezent, sunt afisate numele celor ale caror dosare au fost retrimise la banci in perioada 02-04 februarie.

Aceasta poate fi vizualizata dand click aici sau la adresa de interenet http://www.fngcimm.ro/primacasa.php

Dintr-o statistica realizata pe primele 6.500 de dosare aprobate, jumatate din numarul prezent, aproape 73% au fost pentru locuinte construite inainte de 2008. Cele mai multe sunt de doua camere, 45,9%. Media de 41-50 mp suprafata utila este intalnita in proportie de 29,52%, cea de 51-60 mp la 22,95% dintre apartamente, iar cea de 61-70 mp la 17,34% din locuinte.

In medie, valoarea imobilului se situeaza intre 50.000 si 60.000 de euro, cu 25,74% dintre cazuri, si intre 40.000 si 50.000 de euro, in proportie de 21,85%.

Plafoanele aprobate bancilor din program, dupa ultima relocare, sunt de BRD 242.000.000 milioane euro, BCR 420.000.000, Alpha Bank 95.000.000, ATE Bank 6.500.000, Banca Transilvania 42.000.000, Piraeus Bank 25.990.177, Millennium Bank 30.000.000, Volksbank 10.000.000, Intesa 15.902.845, Leumi 6.939.625, Raiffeisen Bank 33.880.000, Bancpost 10.000.000, Banca Romaneasca 35.396.253, Credit Europe Bank 3.469.812, Unicredit 12.755.138, OTP Bank 3.469.812, Garanti Bank 5.000.000, Emporiki 2.775.850, CEC Bank 6.000.000.

Rezidentialele renasc in birouri

In ciuda imaginatiei dezvoltatorilor rezidentiali, a bonusurilor si discount-urilor oferite pentru a cumpara un apartament, agentiile imobiliare, prin lispa tranzactilor, arata ca piata abia se misca. Potentialii cumparatori amana tot mai mult luarea unei decizii pentru ca au sentimentul ca preturile pot si vor mai continua sa scada. Dar constructorii si investitorii au nevoie de bani acum si atunci unii s-au decis sa transforme rezidentialele in birouri.

Ansamblurile rezidentiale mici si medii sunt in special vizate acestui tip de transformare. IMM-urile sunt cele care ar putea profita de pe urma ei. „Locatia ramane in continuare elementul principal, accesibilitatea, legaturile cu mijloacele de transport in comun, cat si legaturile cu punctele de interes din oras”, spune Irina Petrescu, partener Esop.

In ceea ce priveste partitionarea spatiilor, daca aceasta nu s-a facut, atunci e mai bine asa, spatiul deschis fiind de preferat pentru ca e mai usor de adaptat. In plus, se elimina riscul de a se pierde spatiu cu anexe prea mari, cum ar fi baia, bucataria, dresinguri si altele. Nici finisarile nu ar trebui facute decat partial, pentru ca cerintele companiilor ar putea fi total opuse.

Dezvoltatorii, insa, trebuie sa fie atenti la autorizatia de constructie, care e pentru o cladire rezidentiala si care trebuie refacuta pentru destinatie dubla. „Pretul trebuie corelat cu locatia, finisajele si facilitatile oferite de spatiu si sa tina seama de  diferentele dintre cladirile de birouri dedicate si construite pentru birouri. Cred ca un pret bun la inchiriere pentru astfel de cladiri ar fi intre 10 si 15 euro/mp”, mai considera Irina Petrescu.

Pe langa toate acestea, proprietarii trebuie sa tina cont si de cheltuielile de administrare, care intr-un fel sau altul se vor gasi in pretul chirie.

Proprietarii vor incheia asigurarea pentru locuinte de la 1 iulie

De la 1 iulie va intra in vigoare legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, proprietarii vor trebui sa contracteze polite de asigurare obligatorie a locuintelor, intocmai politelor RCA. In caz contrar, acestia risca amenzi de 100-500 lei.

Proprietarii care si-au incheiat deja o polita facultativa trebuie sa contracteze si una obligatorie la expirarea contractului. Ulterior, pot fi incheiate si polite facultative, dar numai pe sume ce depasesc pe cele asigurate obligatoriu.

Perioada pentru care se incheie o asigurare obligatorie a locuintelor este de minim 12 luni. Aceste polite acopera riscul de cutremur, alunecari de teren si inundatii.
Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
Din prima de asigurare, asiguratorii vor incasa un comision de 10%.

Peste ocean cresc tranzactiile imobiliare, iar in Anglia cresc preturile

Indicele contractelor de vanzare a locuintelor din SUA, cele deja construite, a inregistrat o usoara crestere in februarie. Asociatia Nationala a Valorilor Imobiliare (NAR) a afisat un procent de …
2,1% crestere a acestui indice fata de prima luna a anului. Nu sunt inca motive de precipitare. Contextul mai larg este dat de ieftinirea spectaculoasa a caselor, care au ajuns uneori la preturi ridicole de doar cateva mii de deolari, de ieftinirea proprietatilor in general si de o piata imobiliara mult slabita. Ca atare, nici analistii americani nu gasesc motive de sarbatoare intr-o crestere de doar cateva procente.

Inre timp, in Marea Britanie pretul caselor a crescut cu 0,9%. Nefiind vorba de nici macar un procent, fata de o scadere de 25% in ultimii doi ani, cresterea nu este semnificativa. Singurul lucru interesant aici este faptul ca aceasta crestere vine dupa 16 luni consecutive de scadere. Britanicii se grabesc deja sa faca aprecieri privind posibilitatea ca piata imobiliara sa fi depsit punctul critic. E dificil de facut distinctie intre starea concreta a pietei si ceea ce isi doresc dezvoltatorii si agentiile imobiliare. Din 2007, pretul mediu mediu al unei case din Regatul Unit a scazut de la circa 186.000 lire (n.r. circa 205.000 euro) pana la 147.750 in februarie (162.300 euro).

Romania este abia la inceputul crizei tranzactiilor imobiliare, mai ales ca, in timp ce SUA era deja luata de valul ipotecilor fara acoperire, la noi inca se mai cumparau terenuri si apartamente in graba. Mai mult, insesi agentiile imobiliare recomanada ca pentru achizitionarea unei locuinte ar fi bine sa asteptam cel putin pana in toamna, cand preturile vor arata primele semne de stabilitate, iar bancile vor fi mai deschise creditarii.

Trei din cinci bucuresteni prefera apartamentele vechi

Circa 62% dintre cei ce doresc sa cumpere un apartament in Capitala opteaza pentru un imobil vechi fata de un apartament nou construit.

Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown, 76,2% prefera chiar un apartament vechi dar din interiorul orasului decat unul nou dar in afara.
Dintre cei aflati in cautarea unei locuinte, 72,5% vor un apartament, restul optand pentru o casa, o vila sau un teren pentru constructia unei case in regim propriu.
Apartamentele cu doua camere raman cele mai cautate, cu 47,9% dintre optiuni. Acestea sunt urmate de locuintele cu trei camere cu 29,4% proportie din preferinte. Garsonierele ocupa o pozitie slaba cu 17,1% urmate de apartamentele cu patru sau mai multe camere cu circa 5,6 puncte procentuale.

In ceea ce priveste modalitatea de achizitionare, 55,6% dintre optiuni sunt pentru o forma de credit, in vreme ce 40% prefera cash-ul. Restul de aproape cinci procente cauta o alta modalitate de plata.

Tendinta de mutare de la o locuinta la o alta cu mai multe camere este strans corelata cu varsta si statutul familial. Astfel, pana la aproximativ 44-45 de ani se incearca trecerea la o locuinta mai mare, in timp ce dupa aceasta varsta se inverseaza tendinta odata cu plecarea copiilor din casa parintilor.

Studiul Daedalus a fost realizat pentru portalul agentie.net pe un esantion de 941 de persoane, cu varste de peste 18 ani din Bucuresti, in perioada 15 septembrie – 2 octombrie.

Scad operatiunile de cadastru si publicitate imobiliara

Operatiunile de cadastru si publicitate imobiliara au scazut in primele doua luni ale anului cu circa 140.000 fata de aceeasi perioada a lui 2008. Conform datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din 2005 numarul operatiunilor a crescut de la 3 milioane la 3,74 milioane, 3,9 milioane, respectiv 4,1 milioane in 2008. Potrivit reprezentantilor agentiei, primele doua luni sunt de regula mai slabe, ceea ce face dificil de previzionat cursul pentru martie si aprilie.

Proprietarii rigizi tatoneaza, de fapt, piata

Pe piata imobiliara inca mai exista multi proprietari de apartamente vechi care tin la pret si care sfideaza criza. Acestia sunt de fapt cei care nu sunt presati de nevoia de bani si atunci tatoneaza piata. Daca pica vreun cumparator la pretul cerut atunci e bine, iar daca nu, proprietarul mai poate astepta.
Mai multe despre tipologia proprietarilor si a cumparatorilor aflati in noul interviu de la sectiunea video cu Alexandru Petrescu, managing dir. Esop.

Imobiliarele din Dubai intra in zodia executarilor silite

Barajul legislatiei din Dubai care mai tinea inca piata imobiliara in picioare ar putea fi daramat odata cu ultimele reglementari si cu primul proces castigat de Barclays pe un caz de executare silita.

In urma cu exact un an, piata imobiliara din Dubai simtea deja briza crizei in acest sector, dupa un 2008, cel mai bun an, urmat de cea mai mare seceta a creditelor din 2009.
„La sfarsitul lui 2008 inca se mai putea spune ca e o prostie sa pui Dubai si default in aceeasi propozitie”, exemplifica Keith Parker, conference manager IIR Middle East, citat de International Property  Investment.

Dar, chiar daca preturile s-au injumatatit, somajul a crescut, conditiile de creditare s-au inasprit, iar numarul default-urilor era deja estimat la un procent foarte mare pentru 2009, piata nu a cazut la fel ca in vestul Europei. Cauza? Sistemul juridic in ceea ce priveste executarile silite in Emiratele Arabe Unite. Astfel, pana de curand un proprietar aflat in imposibilitatea de a-si mai plati ipoteca nu putea fi executat silit daca acesta nu mai avea unde locui. O alta problema pana de curand a fost numarul mare de nerezidenti care traiesc in Dubai si care ar fi putut prefera sa nu mai plateasca ipotecile, in cazul in care ar fi inceput avalansa executarilor silite.

Dar exact acest lucru s-a intamplat in ultimul an. Foarte multi proprietari nerezidenti din Dubai si-au abandonat masinile si casele ipotecate si au parasit micul stat arab. Interesant este faptul ca niciunul din ei nu a primit vreo notificare de executare.

Totusi, barajul legislativ a fost depasit cu primul proces de executare silita (n.r. foreclosure) castigat de Barclays. In felul acesta, se da drumul unui val de actiuni juridice pentru ipoteci in valoare de 16 miliarde de dolari. „Bancile vor fi mult mai agresive de acum incolo, odata ce un precedent arata ca actiunile juridice sunt eficiente”, explica  Antoine Yacoub, un analist bancar de la filiala locala a Moody’s Investors Service, citat de Bloomberg. De altfel, acestia estimau inca din septembrie ca 12% din 27.000 de ipoteci ar putea intra in zona default in curs de 12-18 luni.

Pana in 2002, strainii nu aveau dreptul sa cumpere o proprietate in Dubai, in conditiile in care 90% din populatie nu era rezidenta.
Pana anul viitor, se estimeaza ca vor fi terminate alte 65.000 de locuinte.

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 37% in primele doua luni

Potrivit datelor UNNPR (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania), tranzactiile imobiliare din primele doua luni au scazut cu 37,43% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 48.610 de tranzactii au fost inregistrate in perioada respectiva, cu aproape 30.000 mai putin decat in 2008. „Este foarte greu sa facem o estimare a evolutiei tranzactilor, date fiind previziunile facute de analistii financiari. Cu toate acestea, in cazul in care se va relansa creditul imobiliar dupa opinia noastra vom asista la o crestere a activitatii in toate domeniile”, a declarat pentru NewsIn presedintele UNNPR, Dumitru Manescu.

Piata office va scadea cu 16%

Preturile de pe piata de birouri vor scadea cu circa 16%. Potrivit unui studiu realizat de NewsIn, „Perceptie si asteptari in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara”, preturile pe acest sector scad pe doua paliere. Primul este dat de renegocierea contractelor, unde scaderea variaza intre 3 si 6 euro la mp. „La partea de birouri, nu poti sa faci decat doua lucruri. Sa reduci chiria si cheltuielile de intretinere, care la cladirile de genul asta au urcat cat casa. Daca acum doi ani erau 3 euro pe metrul patrat acum au ajuns la 5 euro pe metru patrat, ceea ce e fantastic, e aproape o dublare. Vor trebui revizuite foarte serios aceste cheltuieli, care sunt o povara pentru firma”, a declarat unul dintre subiectii intervievati.
60% dintre intervievati considera ca preturile vor scadea cu 10-20% pe piata office.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro