Pentru imobiliare, 2009 si 2010 vor fi ani in care se va munci de doua ori mai mult pentru jumatate din rezultatele de dinaintea crizei. Agentiile imobiliare sustin ca si agentii de vanzari vor trebui sa-si ajusteze pretentiile pentru a face fata actualei realitati.

Pentru unele agentii numarul tranzactiilor s-a redus chiar pana la 100% pe luna, fata de vremurile de aur cand agentii de vanzari nu trebuiau decat sa mearga pe teren si sa incheie afacerea. „Anul acesta si anul viitor se va munci de doua ori mai mult pentru jumatate din rezultate. Se poate intampla ca un consultant sa lucreze cu 10 clienti si sa nu incheie nici o tranzactie”, a explicat pentru Banii Nostri, Alexandru Petrescu, manging dir. Esop.
Astfel, si agentii imobiliari vor trebui sa-si ajusteze pretentiile fata de comisioanele din tranzactii si fata de agentiile la care lucreaza in general.

In ceea ce priveste raportul dintre preturile cerute si preturile finale pentru care apartamantele sunt vandute, cele vechi au suportat o scadere de 30% in pretentie si de 40% la pretul final de vanzare. Apartamentele noi au suferit o corectie de doar 15-20% la pretul de prezentare, vanzarea efectiva ajungand la un pret de -30, -35% fata de preturile de dinainte de criza.

Iar efectele asupra pietei vor continua. „Inclin sa cred ca si in 2010 piata va avea un ritm lent de dezvoltare. Poate in semestrul doi se va dezgheta, insa contractia economica este progresiva, asa ca sa nu ne asteptam ca se va incheia in trei luni”, considera Alexandru Petrescu, argumentand ca intr-o economie contractata sunt mai putini bani, somaj mai mare si atunci, logic, sunt tranzactii mai putine.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro