Un raport al Ernst & Young, auditorul companiei Naftogaz, releva ca problemele firmei de distributie ucrainene, care au stat si la baza disputei cu Gazprom tin de lipsa unui plan financiar si de nesiguranta stabilitatii preturilor la gaz. La toate acestea se adauga datoriile mai vechi ale Naftogaz, gradul redus de sustinere de catre stat si capitalizarea redusa a firmelor capusa.
Sistarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, care a afectat 18 tari europene, a avut la origine pretul gazelor de import si datoriile pe care Naftogaz le-a acumulat in ultimii ani, se arata in raportul Ernst & Young. Firma care se ocupa de auditul companiei ucrainene si-a publicat raportul pe pagina oficiala de internet in care arata ca Naftogaz trebuia sa achite din luna septembrie eurobonduri de 500 de milioane de dolari.
Desi rapoartele din 2007 ar fi trebuit sa fie publicate inca din vara trecuta, detinatorii de obligatiuni au hotarat sa ofere grupului un ragaz de un an, pana la sfarsitul lui 2008 pentru publicarea acestora.

Din documente reiese ca Naftogaz a inregistrat in 2007 o pierdere de 66 milioane hrivne (8,57 milioane dolari la actualul curs valutar), comparativ cu pierderile de 2,2 miliarde hrivne din 2006. Triplarea pierderilor s-a produs pe fondul cresterii veniturilor si a deprecierii proprietatilor si a centralelor.

In plus, stabilitatea financiara a Naftogaz a devenit incerta dupa crearea in 2006 a doua firme intermediare, care au fost create in urma unei dispute similare cu Gazprom, in perioada 2005-2006. RosUkrEnergo este firma care a preluat exporturile de gaze, iar UkrGazEnergo se ocupa cu vanzarea de gaz catre consumatorii industriali ucraineni.

„Schimbarile mentionate anterior in afacerile grupului au condus la un nivel insuficient al capitalului de lucru pentru sustinerea operatiunilor si  o lipsa de lichiditate ce a avut o influenta negativa asupra activitatii grupului in 2006 si 2007”, precizeaza.

In acest context, expertii Ernst & Young apreciaza viitorul financiar al companiei ucrainene de stat Naftogaz drept nesigur, cu atat mai mult cu cat autoritatile de la Kiev nu au ajuns inca la un acord cu privire la pretul de import al gazelor naturale rusesti an 2009.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro