Rata de penetrare a telefoniei fixe a ajuns la 53,6%

Gradul de penetrare a telefoniei fixe la nivel de gospodarii era la sfarsitul anului trecut de doar 53,6%. In raport cu populatia, gradul de penetrare era de 23,4%. La 31 decembrie erau 5,04 milioane linii de acces, 69% din ele apartinand persoanelor fizice.
Rata de penetrare a telefoniei mobile, calculata pe baza cartelelor SIM, a crescut cu 20,7%, pana la 28,6 milioane. Din cei 9,7 milioane de utilizatori cu abonament lunar, peste 70% sunt persoane fizice.

Orange si Vodafone pierd clienti in favoarea Cosmote

Daca pana in urma cu cateva luni, cand paraseai reteaua unui operator de telefonie mobila trebuia sa spui adio si numarului tau de telefon cu care ti-ai obisnuit prietenii, de acum o poti face luand numarul de telefon cu tine.
Desi, in occident portabilitatea este o realitate de mai multi ani, la noi aceasta s-a lasat asteptata destul. Insa, acum o poate face oricine cu o singura conditie: sa te accepte noul operator.
Fata de aceste considerente, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a publicat deja primele date statistice privind portabilitatea.

25.000 de numere portate
Astfel, in primele doua luni de la lansarea portabilitatii numerelor au fost inregistrate aproape 25.000 de cereri de portare, peste 21.000 pentru numerele de mobil si peste 3.000 pentru numere de fix.
In cazul telefoniei mobile, au fost inregistrate aproximativ 14.000 de portari: Cosmote a 5.960, Orange a 4.167, RCS&RDS a 38, Telemobil a 41, Vodafone a 3.778.
„Cele mai multe portari se produc in zona telefoniei mobile. Pana acum, numarul maxim de portari permise fiecarui operator pe zi era de 300. Insa, vom majora aceasta limita progresiv,  atat cat va fi necesar, in functie de numarul de solicitari care vor fi inregistrate” , sustine presedintele ANC Liviu Nistoran.

Portarea este un proces complex
Procesele administrative asociate implementarii portabilitatii numerelor includ mai multe faze, fiecare dintre ele avand potentialul de a ridica diverse probleme tehnice. Exista situatii in care aparitia unor probleme de natura tehnica pot sa determine intreruperea procesului in desfasurare si este necesara reluarea acestuia din faza initiala prin reintroducerea in baza de date a cererii de portare.
Seful Autoritatii a precizat ca se monitorizeaza permanent desfasurarea proceselor de portare prin intermediul bazei de date centralizate si ia masuri, in urma unor analize periodice, pentru identificarea si rezolvarea problemelor aparute si pentru prevenirea reaparitiei lor.
„Am reusit in felul acesta sa mentinem la minimum numarul problemelor aparute si sa rezolvam rapid situatiile care afecteaza derularea normala a proceselor de portare”, a adaugat Liviu Nistoran.

Portare doar in familie
Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite abonatilor sa pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900.
Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.

Se pregateste o cenzura subtila a interetului?

Astazi, in spatiul euro se voteaza o lege care va permite monitorizarea mai atenta a traficului pe internet, banarea anumitor pagini si furnizarea internetului „la pachet” precum in cazul operatorilor de cablu TV. Mai multe pe http://blackouteurope.eu/. Interesant de remarcat, Google a sistat deocamdata noile postari pe google video, un loc unde au fost gazduite in ultime vreme documentare anti-sistem gen Zeitgeist,Money as Debt, Obama Deception, End Game,etc.

Patru decenii de Internet sau 31.000 de ani de informatie pentru fiecare om

In urma cu 40 de ani, intr-un laborator de la Universitatea California, Los Angeles (UCLA), era conectat primul host computer (n.r. calculator gazda) la un IMP (Interface Message Processor), realizandu-se astfel o retea. Acesta din urma era atat de mare, incat a fost nevoie de un motostivuitor si o gaura facuta intr-un perete pentru a putea fi introdus in laborator.

Pana la sfarsitul zilei, bitii se deplasau deja intre calculatorul UCLA si IMP. Pe 1 octombrie se realiza prima conexiune intre reteaua UCLA si SRI (Stanford Research Institute, tot din California). Cele doua IMP-uri aveau instalate in lateral doua telefoane de perete, prin care utilizatorii puteau confirma mesajul trimis. Un prim mesaj testat a fost „HELLO” care s-a oprit la cel de-al doilea „L” pentru ca picase reteaua. Pe 29 octombrie 1969 un episod similar a avut loc, cand echipa lui Leonard Kleinrock de la UCLA a incercat sa se logheze pe calculatorul host de la Stanford. Primii trebuiau sa transmita literele „LOG”, iar ultimii „IN” pentru a forma cuvantul „LOGIN”. La fiecare litera trimisa operatorii isi confirmau telefonic unul altuia operatiunile, insa cand a venit randul literei „G”, calculatorul de la SRI a cedat. „Cand am trimis primul mesaj nu erau reporteri, camere de filmat sau redactori cu reportofoane. Stiam ca aveam sa cream o tehnologie importanta pentru un anumit segment al populatiei, dar nu aveam nici cea mai vaga idee despre imensitatea a ceea ce avea sa fie”, a spus Len Kleinrock.

Si asa a inceput reteaua ARPANET, creata de Advanced Research Projects Agency initial in scopuri militare. Pana la sfarsitul anului 1969 se alatura Internetului si Universitatea Santa Barbara din California si Universitatea din Utah.

Astazi, Google a indexat deja peste un triliard de pagini, adica aproape 150 pentru fiecare om de pe Pamant. Practic, daca o persoana s-ar hotara sa citeasca toate informatiile de pe Internet, ar avea nevoie de peste 31.000 de ani.
In lume sunt circa 1,46 miliarde de utilizatori, cei mai multi dintre ei in China, circa 300 de milioane (n.r. cifra nu este oficiala datorita tendintei de crestere). Potrivit InternetWorldStats.com (IWS), pe locul doi se afla SUA cu circa 227,2 milioane de utilizatori, ceea ce inseamna un grad de penetrare in randul populatie de 74,7%, urmate de Japonia cu 94 milioane de utilizatori (n.r. 73,8% din populatie), India cu 81 de milioane (7,1% din populatie) si Brazilia cu 67,5 milioane (34,4%din populatie).
Conform aceluiasi top, Romania are un numar total de utilizatori internet de circa 7,4 milioane, ceea ce corespunde ultimului raport al Comisiei Europene, care arata ca anul trecut 64% din romani nu au folosit deloc internetul.

Noi virusi ataca Adobe

Kaspersky Lab avertizeaza toti utilizatorii Adobe Reader si Acrobat asupra aparitiei unei noi familii de cai troieni care exploateaza o vulnerabilitate netratata  („0-day”) din cadrul acestor programe.
Vulnerabilitatea a fost identificata pentru versiunile de Adobe Reader 9.0 si mai vechi (confirmata pana la versiunea 3.0), care ruleaza sub Windows, Linux, cat si Mac OS X (Leopard si Tiger).
Aceasta eroare de securitate poate permite unui hacker sa preia controlul asupra computerului, daca reuseste sa convinga utilizatorul sa deschida un fisier PDF cu o structura speciala.

Studiu IDC: Numarul angajatilor din sectorul IT din Romania va creste cu 45% din 2010 pana in 2013

Potrivit unui studiu realizat de IDC, companie specializata in consultanta pentru piata IT&C, numarul de angajati din sectorul IT din Romania va scadea cu circa 1.260 in 2009, urmand sa creasca in urmatorii patru ani cu circa 4.850, 5.400, 5.500, respectiv circa 5.100.

Astfel, fata de sfarsitul acestui an, numarul de angajati din sectorul IT va ajunge in 2013 pana la 65.200, adica aproximativ 45% crestere.

Cheltuielile in sectorul IT vor inregistra o scadere cu 1,3 miliarde de lei in acest an (5,47 miliarde lei in total), in vreme ce de anul viitor investitiile vor fi reluate pana la circa 6,54 miliarde de lei. Studiul IDC estimeaza o valoare totala a investitiilor IT in urmatorii patru ani 2010-2013 de 32,25 miliarde de lei. Cea mai mare pondere se va mentine cea din segmentul hardware.

In ceea ce priveste contributia la Produsul Intern Brut, aceasta va ajunge la 1,1% la sfarsitul anului, de la 1,3% in 2008, in vreme ce din 2010 ar putea reajunge la 1,3% si la 1,6% in 2013.

Pirateria prolifereaza in China de pe urma crizei

Producatorii mondiali de telefoane mobile duc un razboi greu impotriva perateriei in China. Utilizatorii pot cumpara aici telefoane cu functii si cu aspect aproape identic cu cel al marcilor de renume, precum cele de la Apple, Nokia, Motorola, Samsung si alte companii. Sigur, numele sunt usor modificate, cum ar fi Hi-Phone in loc de iPhone, dar orice „tarabagiu” iti va spune ca e acelasi lucru, punandu-ti inaintea ochilor linii de design si logo-uri pe care le poti confunda usor la prima vedere.

Preturile sunt, evident, la fel de atractive, de exemplu de la 100-150 de dolari pretul de retail la doar 40 de dolari, mai ales ca acum poti gasi usor cativa programatori pentru a incropi o companiei care sa le produca. Componentele hardware mai speciale pot fi si ele aduse sau importate de pe pietele negre. Shenzhen este un oras la nord de Hong Kong ce a explodat in numarul de astfel de companii. Ba chiar conteaza acum pentru 20% din totalul vanzarilor din China, care este cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, conform datelor companiei de cercetare Gartner.

Nu numai ca nu se prea iau masuri impotriva acestui tip de piraterie, dar in China are efect mai degraba sentimentul social de cumpara produse „fabricate” in propria tara, pe fondul unei oarecare forme de patriotism. Industria a explodat in tara asiatica emergenta odata cu eliminarea in 2007 a normelor de licentiere a producatorilor de telefoane mobile.

China este cunoscuta pentru „arta” de a copia brand-urile internationale. Cel mai recent si mai intrigant caz este cel al companiei auto Geely Automobile, unul dintre cei mai mari producatori independenti chinezi, care a lansat Geely Excellence, un model de limuzina ce arata aproape identic cu Rolls-Royce.

Segway 2011 evolueaza

Celebrul gadget care a pus in miscare milioane de oameni ar putea sa beneficieze de un upgrade serios.

Acesta va avea in premiera un sezut datorita faptului ca o multime de utilizatori au sesizat ca in urma parcurgerii a mai multi km fara oprire trebuie sa se opreasca pentru a se odihni.

Pentru a reduce acest dezavantaj designerul Erik Lanuza a pus bazele unui concept revolutionar pentru un succesor al lui Segway.

Acesta se numeste Taurus si beneficiaza in premiera de un sezut comfortabil.

Componentele tehnice sunt imprumutate de la Segway deoarece acestea au demonstra o fiabiliate crescuta.

Pretul unui Segway clasic este de 1.500 euro fara TVA insa daca optati pentru o versiune imbunatatita tehnic trebuie sa platiti peste 2.000 euro fara TVA.

Importatorul Segway in Romnia este grupul Autoitalia.

O sansa din zece sa fii pacalit la magazinul de telefoane

Aproape un magazin din zece, care apartine sau este partener companiilor de telecomunicatii, are probleme in respectarea legii atunci cand vine vorba de prezentarea corecta a produselor si a conditiilor contractuale.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a facut un control general, circa 1.110 de verificari in perioada 26 octombrie-13 noiembrie 2009, in urma caruia a rezultat ca nu sunt oferite informatii corecte si complete privind planul tarifar, ca nu este oferita o copie a contractului-cadru si ca nu sunt respectate caracteristicile afiselor in ce priveste ofertele speciale ale operatorilor.

ANCOM a facut cele mai multe controale la filialele sau magazinele partenere ale Orange, 343, Vodafone, 282, Cosmote, 249, si Romtelecom, 82. Reprezentantii autoritatii au declarat la prezentarea studiului ca operatorii nu s-au achitat de obligatiile legale in proportie de 10% din cazuri.

In urma notificarilor facute, daca firmele nu remediaza deficientele, amenzile aplicate pot ajunge de la 2.500 la 25.000 de euro, pentru cele cu cifre de afaceri de pana in 1,12 milioane de euro si de cinci procente din CA pentru cele care trec de acest prag.

In Romania, segmentul de retail de telefoane este estimat a fi mai putin afectat la vanzarile pe 2009. Totusi, chiar daca operatorii se asteapta ca volumul unitatilor vandute sa fie sustinut in mare de modele mai ieftine, compania specializata in consultanta pentru piata IT&C IDC estima intr-un studiu recent ca vanzarile vor fi mai mici in 2009 cu 13%, asta dupa ce in Q1 s-a inregistrat deja un regres de 17,2% fata de Q1 2008.

Viitorul Matrix, la un pas de a deveni realitate

Computere „super smart”, energia corpului uman in locul conventionalelor baterii, „teraFLOPS-uri”, „homeboti”, senzori medicali wireless etc. – sunt doar cateva dintre viitoarele tehnologii care vor intra in cotidian.
Gigantul Intel Corporation a dezvaluit presei cateva dintre „secretele” sale cu privire la tehnologiile viitorului. Si, in acest context, observam ca ceea ce ieri ni se parea fictiune, azi este aproape o realitate.

Supercomputere de buzunar

In dorinta de a prezenta o imagine asupra cum ar putea sa arate tehnologia electronica in urmatorii ani Intel a oferit o perspectiva din „culisele” laboratoarelor sale. Tehnologii cu senzori si echipamente cu capacitate de perceptie, colectarea de energie gratuita si schimbarea formei etc. sunt doar cateva dintre elementele ce incep sa iasa la lumina.
De asemenea, progresele inregistrate in tehnologia cipului deschid calea catre numeroase aplicatii noi.
„Intel previzioneaza ca vor exista miliarde de persoane conectate si trilioane de produse electronice conectate. Ne apropiem de o epoca in care un singur cip poate procesa in mod obisnuit peste un trilion de operatii aritmetice pe secunda. Aceste dispozitive de calcul (n.r. teraFLOPS-urile) ne vor descifra secventele genetice in cateva minute sau vor oferi medicilor tomografii computerizate ori imagini tridimensionale, prezentand in timp real structura interna a organismelor noastre”, sustine Justin Rattner (foto), vicepresedinte in cadrul Intel Corp.

Suntem baterii vii

Progresele inregistrate in optimizarea consumului de energie vor permite gasirea de noi metode pentru a identifica si utiliza surse de energie pentru dispozitivele electronice de larg consum, care nu se vor mai alimenta de la reteaua electrica, devenind astfel superlativul absolut in materie de computere ecologice.
„Imaginati-va dispozitive care vor extrage energie gratuita din mediul inconjurator. Caldura corporala, radiatia antenelor de telefonie mobila si chiar energia generata de o persoana care isi citeste mesajele de e-mail pe un smart phone, toate acestea ar putea fi utilizate pentru a alimenta dispozitivele electronice personale, in locul bateriilor”, crede Rattner.

Inteligenta artificiala

Datorita progreselor inregistrate in tehnologia cu senzori si multi-core de la Intel, computerele ar putea sa recunoasca fete, cladiri si alte obiecte. Telecomanda televizorului va putea sa „stie” in mana cui se afla si in mod automat ar prezenta o selectie a programelor preferate de persoana respectiva.
In plus, supercomputerele de pe piata ar putea oferi efecte vizuale la calitate de film, incluzand medii 3D extrem de realiste, intr-o experienta traita de utilizatori in timp real. Avand cipuri cu multe core-uri pe desktop sau laptop, computerul „super smart” ar putea transforma un film stangaci intr-un material profesionist, cu montaje inteligente si efecte de tranzitie generate automat.

Robotei pe cont propriu

La ora actuala, cei mai multi roboti functioneaza in fabrici, unde sarcinile lor si mediul inconjurator raman mereu neschimbate. „Imaginati-va insa roboti casnici, care ar putea de pilda, sa dea cu aspiratorul sau sa se comporte ca un animal de companie. O tehnologie de detectare folosita acum de pesti pentru a simti obiectele din jur la nivelul campului electric, fara a le atinge, ar putea fi utilizata pentru a permite viitorilor homeboti sa apuce obiecte cu forme neregulate, fara a le distruge”, a mai dezvaluit oficialul Intel.
Dar nu toti robotii ar fi de dimensiuni umane. Unii vor fi mult prea mici pentru a fi vazuti cu ochiul liber. „Imaginati-va milioane de asemenea roboti, numiti catomi, care s-ar uni, alcatuind in obiecte cu forme arbitrare, capabile sa se deplaseze, sa isi schimbe culoarea si forma pe cont propriu”, a mai spus acesta.

Intr-o lume wireless

Omniprezenta tehnologiei wireless ne-ar putea permite sa ne bucuram de o experienta in stil mare, obtinuta cu dispozitive personale de mici dimensiuni. Telefonul sau dispozitivul mobil pentru acces la Internet ar identifica si s-ar combina cu alte resurse de afisare, stocare si calcul, disponibile in imediata sa apropiere. Continutul video ar fi transmis automat de pe dispozitivul handheld pe ecranele din masina sau pe un ecran plat asezat pe peretele sufrageriei.
„De asemenea computerul handheld s-ar putea impaturi pentru a incapea intr-un buzunar mic, s-ar reasambla apoi sub forma unui telefon mobil, pentru a apela o persoana sau a trimite un mesaj-text, ori ar deveni mare si plat, cu o tastatura si un ecran generos, pentru a naviga pe Internet”, a dezvaluit Rattner.
Amintim ca toate aceste tehnologii nu sunt extrase dintr-o carte de fictiune ci sunt in curs de cercetare si dezvoltare in cadrul Intel. „S-a dovedit extrem de dificil sa previzionam viitorul, dar ar fi mult mai simplu si mai direct sa il inventam,” a conchis Justin Rattner, vicepresedinte Intel Corp.

In cati ani credeti ca toate aceste tehnologii ne vor invada viata de zi cu zi?

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro