Pirateria prolifereaza in China de pe urma crizei

Producatorii mondiali de telefoane mobile duc un razboi greu impotriva perateriei in China. Utilizatorii pot cumpara aici telefoane cu functii si cu aspect aproape identic cu cel al marcilor de renume, precum cele de la Apple, Nokia, Motorola, Samsung si alte companii. Sigur, numele sunt usor modificate, cum ar fi Hi-Phone in loc de iPhone, dar orice „tarabagiu” iti va spune ca e acelasi lucru, punandu-ti inaintea ochilor linii de design si logo-uri pe care le poti confunda usor la prima vedere.

Preturile sunt, evident, la fel de atractive, de exemplu de la 100-150 de dolari pretul de retail la doar 40 de dolari, mai ales ca acum poti gasi usor cativa programatori pentru a incropi o companiei care sa le produca. Componentele hardware mai speciale pot fi si ele aduse sau importate de pe pietele negre. Shenzhen este un oras la nord de Hong Kong ce a explodat in numarul de astfel de companii. Ba chiar conteaza acum pentru 20% din totalul vanzarilor din China, care este cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, conform datelor companiei de cercetare Gartner.

Nu numai ca nu se prea iau masuri impotriva acestui tip de piraterie, dar in China are efect mai degraba sentimentul social de cumpara produse „fabricate” in propria tara, pe fondul unei oarecare forme de patriotism. Industria a explodat in tara asiatica emergenta odata cu eliminarea in 2007 a normelor de licentiere a producatorilor de telefoane mobile.

China este cunoscuta pentru „arta” de a copia brand-urile internationale. Cel mai recent si mai intrigant caz este cel al companiei auto Geely Automobile, unul dintre cei mai mari producatori independenti chinezi, care a lansat Geely Excellence, un model de limuzina ce arata aproape identic cu Rolls-Royce.

Segway 2011 evolueaza

Celebrul gadget care a pus in miscare milioane de oameni ar putea sa beneficieze de un upgrade serios.

Acesta va avea in premiera un sezut datorita faptului ca o multime de utilizatori au sesizat ca in urma parcurgerii a mai multi km fara oprire trebuie sa se opreasca pentru a se odihni.

Pentru a reduce acest dezavantaj designerul Erik Lanuza a pus bazele unui concept revolutionar pentru un succesor al lui Segway.

Acesta se numeste Taurus si beneficiaza in premiera de un sezut comfortabil.

Componentele tehnice sunt imprumutate de la Segway deoarece acestea au demonstra o fiabiliate crescuta.

Pretul unui Segway clasic este de 1.500 euro fara TVA insa daca optati pentru o versiune imbunatatita tehnic trebuie sa platiti peste 2.000 euro fara TVA.

Importatorul Segway in Romnia este grupul Autoitalia.

O sansa din zece sa fii pacalit la magazinul de telefoane

Aproape un magazin din zece, care apartine sau este partener companiilor de telecomunicatii, are probleme in respectarea legii atunci cand vine vorba de prezentarea corecta a produselor si a conditiilor contractuale.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a facut un control general, circa 1.110 de verificari in perioada 26 octombrie-13 noiembrie 2009, in urma caruia a rezultat ca nu sunt oferite informatii corecte si complete privind planul tarifar, ca nu este oferita o copie a contractului-cadru si ca nu sunt respectate caracteristicile afiselor in ce priveste ofertele speciale ale operatorilor.

ANCOM a facut cele mai multe controale la filialele sau magazinele partenere ale Orange, 343, Vodafone, 282, Cosmote, 249, si Romtelecom, 82. Reprezentantii autoritatii au declarat la prezentarea studiului ca operatorii nu s-au achitat de obligatiile legale in proportie de 10% din cazuri.

In urma notificarilor facute, daca firmele nu remediaza deficientele, amenzile aplicate pot ajunge de la 2.500 la 25.000 de euro, pentru cele cu cifre de afaceri de pana in 1,12 milioane de euro si de cinci procente din CA pentru cele care trec de acest prag.

In Romania, segmentul de retail de telefoane este estimat a fi mai putin afectat la vanzarile pe 2009. Totusi, chiar daca operatorii se asteapta ca volumul unitatilor vandute sa fie sustinut in mare de modele mai ieftine, compania specializata in consultanta pentru piata IT&C IDC estima intr-un studiu recent ca vanzarile vor fi mai mici in 2009 cu 13%, asta dupa ce in Q1 s-a inregistrat deja un regres de 17,2% fata de Q1 2008.

Viitorul Matrix, la un pas de a deveni realitate

Computere „super smart”, energia corpului uman in locul conventionalelor baterii, „teraFLOPS-uri”, „homeboti”, senzori medicali wireless etc. – sunt doar cateva dintre viitoarele tehnologii care vor intra in cotidian.
Gigantul Intel Corporation a dezvaluit presei cateva dintre „secretele” sale cu privire la tehnologiile viitorului. Si, in acest context, observam ca ceea ce ieri ni se parea fictiune, azi este aproape o realitate.

Supercomputere de buzunar

In dorinta de a prezenta o imagine asupra cum ar putea sa arate tehnologia electronica in urmatorii ani Intel a oferit o perspectiva din „culisele” laboratoarelor sale. Tehnologii cu senzori si echipamente cu capacitate de perceptie, colectarea de energie gratuita si schimbarea formei etc. sunt doar cateva dintre elementele ce incep sa iasa la lumina.
De asemenea, progresele inregistrate in tehnologia cipului deschid calea catre numeroase aplicatii noi.
„Intel previzioneaza ca vor exista miliarde de persoane conectate si trilioane de produse electronice conectate. Ne apropiem de o epoca in care un singur cip poate procesa in mod obisnuit peste un trilion de operatii aritmetice pe secunda. Aceste dispozitive de calcul (n.r. teraFLOPS-urile) ne vor descifra secventele genetice in cateva minute sau vor oferi medicilor tomografii computerizate ori imagini tridimensionale, prezentand in timp real structura interna a organismelor noastre”, sustine Justin Rattner (foto), vicepresedinte in cadrul Intel Corp.

Suntem baterii vii

Progresele inregistrate in optimizarea consumului de energie vor permite gasirea de noi metode pentru a identifica si utiliza surse de energie pentru dispozitivele electronice de larg consum, care nu se vor mai alimenta de la reteaua electrica, devenind astfel superlativul absolut in materie de computere ecologice.
„Imaginati-va dispozitive care vor extrage energie gratuita din mediul inconjurator. Caldura corporala, radiatia antenelor de telefonie mobila si chiar energia generata de o persoana care isi citeste mesajele de e-mail pe un smart phone, toate acestea ar putea fi utilizate pentru a alimenta dispozitivele electronice personale, in locul bateriilor”, crede Rattner.

Inteligenta artificiala

Datorita progreselor inregistrate in tehnologia cu senzori si multi-core de la Intel, computerele ar putea sa recunoasca fete, cladiri si alte obiecte. Telecomanda televizorului va putea sa „stie” in mana cui se afla si in mod automat ar prezenta o selectie a programelor preferate de persoana respectiva.
In plus, supercomputerele de pe piata ar putea oferi efecte vizuale la calitate de film, incluzand medii 3D extrem de realiste, intr-o experienta traita de utilizatori in timp real. Avand cipuri cu multe core-uri pe desktop sau laptop, computerul „super smart” ar putea transforma un film stangaci intr-un material profesionist, cu montaje inteligente si efecte de tranzitie generate automat.

Robotei pe cont propriu

La ora actuala, cei mai multi roboti functioneaza in fabrici, unde sarcinile lor si mediul inconjurator raman mereu neschimbate. „Imaginati-va insa roboti casnici, care ar putea de pilda, sa dea cu aspiratorul sau sa se comporte ca un animal de companie. O tehnologie de detectare folosita acum de pesti pentru a simti obiectele din jur la nivelul campului electric, fara a le atinge, ar putea fi utilizata pentru a permite viitorilor homeboti sa apuce obiecte cu forme neregulate, fara a le distruge”, a mai dezvaluit oficialul Intel.
Dar nu toti robotii ar fi de dimensiuni umane. Unii vor fi mult prea mici pentru a fi vazuti cu ochiul liber. „Imaginati-va milioane de asemenea roboti, numiti catomi, care s-ar uni, alcatuind in obiecte cu forme arbitrare, capabile sa se deplaseze, sa isi schimbe culoarea si forma pe cont propriu”, a mai spus acesta.

Intr-o lume wireless

Omniprezenta tehnologiei wireless ne-ar putea permite sa ne bucuram de o experienta in stil mare, obtinuta cu dispozitive personale de mici dimensiuni. Telefonul sau dispozitivul mobil pentru acces la Internet ar identifica si s-ar combina cu alte resurse de afisare, stocare si calcul, disponibile in imediata sa apropiere. Continutul video ar fi transmis automat de pe dispozitivul handheld pe ecranele din masina sau pe un ecran plat asezat pe peretele sufrageriei.
„De asemenea computerul handheld s-ar putea impaturi pentru a incapea intr-un buzunar mic, s-ar reasambla apoi sub forma unui telefon mobil, pentru a apela o persoana sau a trimite un mesaj-text, ori ar deveni mare si plat, cu o tastatura si un ecran generos, pentru a naviga pe Internet”, a dezvaluit Rattner.
Amintim ca toate aceste tehnologii nu sunt extrase dintr-o carte de fictiune ci sunt in curs de cercetare si dezvoltare in cadrul Intel. „S-a dovedit extrem de dificil sa previzionam viitorul, dar ar fi mult mai simplu si mai direct sa il inventam,” a conchis Justin Rattner, vicepresedinte Intel Corp.

In cati ani credeti ca toate aceste tehnologii ne vor invada viata de zi cu zi?

Vodafone acopera tariful de portare

Utilizatorii care aleg serviciile Vodafone de telefonie mobila sau fixa pe baza de abonament isi pot porta gratuit numarul in reteaua Vodafone Romania, pana la 31 decembrie 2008. Promotional, Vodafone va acoperi tariful de portare, de 11 Euro pentru abonatii serviciilor de telefonie mobila si de 13 Euro pentru abonatii serviciilor de telefonie fixa, se arata intr-o informare a operatorului de telefonie mobila.

Solomon: „Suntem pregatiti!”

„Pe parcursul ultimilor trei ani, Vodafone s-a pregatit constant pentru momentul portabilitatii, in incercarea de a raspunde tuturor nevoilor de comunicatii. Am investit puternic in crearea celei mai avansate retele din Romania si in dezvoltarea de noi servicii inovatoare, pentru a imbunatati in permanenta experienta oferita clientilor nostri. Vrem sa aducem clientilor Vodafone cea mai buna valoare de utilizare a serviciilor, prin beneficii unice, de la cele mai avantajoase tarife in roaming, oferte unice de Internet mobil in banda larga, pana la un portofoliu puternic de servicii de voce si programe de loialitate care recompenseaza clientii pentru timpul petrecut in reteaua noastra. Promotional, pana la 31 decembrie 2008, utilizatorii care opteaza pentru serviciile noastre de telefonie mobila si fixa, pe baza de abonament, isi pot porta gratuit numarul in reteaua Vodafone”, sustine Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Vodafone asteapta „portatii”

Utilizatorii persoane fizice care aleg sa isi porteze numarul de telefon in reteaua Vodafone Romania pot beneficia acum de oferta exclusiva de telefoane si de portofoliul de servicii de voce care include oferte speciale cu minute gratuite in retea, cat si minute nationale gratuite.
Pana pe 12 noiembrie 2008, Vodafone pune la dispozitia clientilor noi abonamente ce includ, pe viata, minute nationale, minute in retea, SMS-uri in retea si convorbiri nelimitate cu un numar din retea, la preturi atractive. De asemenea, abonamentele Vodafone cu minute incluse (Vodafone 50, Vodafone 75, Vodafone 100) ofera acum un numar dublu de minute nationale lunar si acelasi tarif pentru apelurile nationale ca si pentru apelurile in retea.

Oferte speciale pentru posesorii de cartele

Oferta speciala pentru Cartela Vodafone include 150 minute in retea cu 3 euro/luna, 40 minute nationale cu 3 euro/luna si un tarif de 9 centi/min in orice retea nationala pentru 2 euro/luna. In plus, pana pe 12 noiembrie 2008, toti utilizatorii Cartelei Vodafone primesc bonusuri suplimentare pentru valoarea reincarcata lunar, precum si un bonus de 100 de minute in retea in weekend. Pana la 31 octombrie 2008, clientii care aleg unul din abonamentele de telefonie fixa Vodafone Acasa beneficiaza de oferta speciala care aduce pana la 150 de minute pentru convorbiri gratuite de la Vodafone Acasa catre orice numar mobil Vodafone. 
De asemenea, utilizatorii serviciilor de telefonie fixa pot opta pentru una dintre cele trei optiuni Vodafone Zona Mea, ce ofera minute incluse si tarife incepand cu 3 eurocenti / min (TVA inclus) pentru apelurile efectuate catre orice destinatie fixa din Romania.  Aceste avantaje se transfera si persoanelor care apeleaza clienti Vodafone Zona Mea de pe telefoane fixe, tariful fiind unul corespunzator apelurilor catre destinatii fixe.

Preturi de 99-499 de dolari pentru pachetul Office 2010, lansat oficial azi in SUA

Microsoft lanseaza azi in magazinele din State pachetul Office 2010. Analistii IT sustin ca noua varianta nu aduce schimbari dramatice, asa cum s-a intamplat in cazul variantei precedente 2007, dar vine, totusi, cu noi aspecte privind interfata. A fost introdus si Office Web Apps, rivalul online al lui Google Docs.

Noul mod Backstage, comun in fiecare aplicatie a Office 2010, este una din schimbarile aduse in acest an. Dand click pe File, aplicatia afiseaza pe ecran cele mai importante informatii despre document, plus functiile File, Print, Print Preview, Permissions si altele.
Backstage mai trece in lista si fisierele si folderelor recent folosite, cu posibilitatea de previzualizare.
Consumul de resurse pentru noua editie este acelasi ca pentru vechea varianta.

De asemenea, in Office 2010, Ribbon poate fi editat de utilizator, ce poate crea noi tab-uri, poate adauga sau elimina comenzile deja existente.
Potrivit site-ului specializat pcpro.co.uk, preturile de pornire sunt de 99 de dolari pentru Office Professional Academic, care este destinat studentilor si profesorilor, apoi de 149 de dolari pentru Office Home and Student, 279 de dolari pentru Office Home and Business si de 499 de dolari pentru Office Professional.

Office Starter 2010 este o editie lansata de Microsoft gratuit, dar cu versiuni reduse ale Word si Excel si reclame afisate. Nu cautati sa-l descarcati gratuit de pe site-ul companiei pentru ca va veni preinstalat pe noile PC-uri cu licenta OEM.

Nou acord intre Asesoft si Microsoft

Asesoft Distribution, si-a anuntat noul sau statut de distribuitor oficial pentru produsele software Microsoft Full Package Product (FPP). „Ca distribuitor oficial al produselor FPP Microsoft, ne dorim consolidarea relatiei cu resellerii prin beneficiile pe care le pot avea acestia, constand in produsele nou lansate sau chiar in exclusivitate. In plus, achizitiile acestora se fac direct, fara intermediari si sunt raportate periodic catre Microsoft. Astfel, resellerii au posibilitatea de a participa la promotiile, programele si instrumentele de stimulare a vanzarilor organizate de Microsoft Romania. Beneficiile resellerilor constau si in  accesul la resurse comune de promovare”, sustine Razvan Ziemba, director executiv Asesoft Distribution.
Licentele FPP acopera doar versiunea curenta a produsului pentru care a fost cumparata licenta si nu includ downgrade sau upgrade la versiunile ulterioare.

Telefonie-Traficul de date a depasit traficul de voce

In premiera pentru idustria de telefonie mobila traficul de date a depasit traficul de voce.

Aceasta stire a fost data de catre oficialii Ericsson care au declarat ca in luna decembrie a anului trecut vocea pe telefoanele mobile a fost depasita de schimbul de date pe plan mondial.

Compania Ericsson a dat publicitatii, in cadrul conventiei CTIA Wireless 2010 desfasurata in Las Vegas, un studiu care arata ca in luna decembrie a anului trecut traficul mobil de date a depasit traficul de voce la nivel mondial.

Ericsson a aratat ca traficul mobil de date mondial a crescut anual cu 280% din 2008 pana in prezent si este estimat ca se va dubla de la an la an, pe parcursul urmatorilor cinci ani.

Conform celor de la Ericcson aproximativ 400 de milioane de abonati la servicii de broadband mobil genereaza mai mult trafic de date decat traficul de voce generat de toate cele 4,6 miliarde de utilizatori de telefonie mobila din lume.

Aceasta crestere a volumului de date se datoreaza unei accesari mai bune a retelelor sociale.

Aproximativ 80% dintre utilizatorii de broadband mobil doresc sa poata accesa Internetul la orice ora si de oriunde s-ar afla.

De exemplu, peste 200 de operatori de telefonie mobile din 60 de tari ofera si promoveaza aplicatii mobile pe baza de Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi care acceseaza site-ul de socializare.

Vom plati maxim 50% in plus pentru apelurile catre numerele scurte de servicii publice

Apelarea numerelor nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national, cum sunt cele compuse din patru cifre pentru aflarea orei exacte, deranjamente, jandarmerie, gaze, apa/canal si altele, ar putea fi taxate in curand cu nu mai mult de 50% peste tarifele practicate pentru apelurile nationale.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) intentioneaza sa supuna consultarii publice un proiect care sa limiteze aceste tarife pentru a se putea face diferenta intre numerele de forma 19vx(y) practicate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice si cele furnizate prin numerele cu tarif special de forma 09xx xxx xxx.

O alta prevedere a noului proiect este mecanismul de rezervare a numerelor scurte de catre autoritati sau institutii publice carora legea le asigura statut de furnizori de servicii de interes public la nivel national.

De asemenea, numarul de cifre va fi crescut de la 4 la 5 in functie de importanta serviciului furnizat. Astfel, serviciile care vizeaza siguranta cetateanului vor fi furnizate prin intermediul numerelor de patru cifre, in vreme ce serviciile pentru semnalarea unor deranjamente la utilitatile publice sau pentru asistenta vor putea fi apelate prin numerele de cinci cifre.

Veioza care va arata ca risipiti apa si lumina

Tot mai multe companii de IT&C se axeaza pe servicii, aplicatii si dipozitive care sa ajute beneficiarii in a-si imbunatati consumul, de la intrerupatoarele inteligente pana la aragazuri care opresc fluxul de gaz pe baza de presiune prin lipsa vasului pentru gatit.

Furnizorul de solutii de telecomuicatii la cheie Alcatel-Lucent a prezentat o solutie integrata de Smart Metering pentru monitorizarea consumului casnic. Acesta este destinat atat furnizorilor de utilitati, apa, energie electrica, gaz, cat si beneficiarilor finali ai acestor utilitati. Astfel, sistemele traditionale de masurare a consumului sunt inlocuite cu dispozitivele integrate, care furnizeaza date in timp real si le aduna pentru a forma un istoric de parametri ce pot fi prezentanti sub forma de grafice. Aceste grafice pot arata in mod explicit profilul consumatorului si daca se face risipa. Prin aceasta se poate afla unde se poate face economie.

Sistemul de masurare poate detecta in perioadele de consum foarte ridicat aparatele electro-casnice ce consuma nejustificat si poate avertiza consumatorul in vederea optimizarii consumului. Cum cei mai multi dintre beneficiarii de utilitati sunt persoane de o anumita varsta care au probleme sau sunt chiar reticenti in a folosi platforma software, exista o solutie simpla si vizibila numita veioza minune.  Aceasta este conectata la un panou comun de monitorizare a consumului de resurse si avertizeaza luminos atunci cand exista un consum nejustificat, apa lasata sa curga, calculatorul lasat in stand-by, flacara de la cuptor si altele. Practic, aceasta se schimba de la o lumina verde de siguranta la una rosie pentru avertizare.

Producatorul Alcatel-Lucent spune ca solutiile de monitorizare sunt compatibile cu toate tipurile de resurse si cu orice standard de comunicatie. Beneficiarii au optiunea cartelei pre-platite si a abonamentului.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro