Piata de internet a scazut la nivelul lui 2007

Criza marcheaza un minus de 20-30% pentru online in primul trimestru al acestui an. Potrivit site-urilor analistilor, numarul accesarilor pe internet a ajuns la nivelul de acum doi ani, atat pentru cumparaturi, cat si pentru informatii.

O prima explicatie a fost cresterea temperaturilor, ceea ce i-ar fi indemnat pe oameni sa iasa mai mult din case. Apoi, explicatia nu a mai fost pertinenta, deoarece in orele de varf din timpul saptamanii s-a mentinut trendul descrescator. In aceste conditii, s-a invocat alta explicatie: somajul avansat.

Piata locala de publicitate online a urmat si ea in primul trimestru al acestui an trendul descrescator al intregii industrii de comunicare.

Cei mai multi jucatori estimeaza o reducere de 20-30%. Aceasta este insa oricum mai mica fata de mediile traditionale precum printul sau outdoorul. Cele mai importante venituri au venit de la companiile din telecom, auto si finante-banci, clienti traditionali pentru acest mediu. Dar internetul a reusit sa atraga noi advertiseri.

Desi criza nu a schimbat semnificativ portofoliul de companii care se promoveaza pe online, alti clienti s-au lasat atrasi de avantajele internetului, precum masurabilitatea si optimizarea rapida. Principalii clienti de publicitate au provenit, ca si anul trecut, tot din telecom, auto si finante-banci, completati de noi categorii, cum ar fi decoratorii de case si gradini sau companiile aeriene low-cost.

Analistii apreciaza ca periada de precautie a noilor jucatori privind evolutia pietei nu va depasi cinci luni, ceea ce inseamna ca abia acum se dezgheata piata de publicitate. Ei avanseaza ideea ca cifra de anul trecut va fi depasita, in 2009 estimarile fiind intre 15 si 18 milioane de euro.

Windows 8, zvonurile se intetesc

Microsoft pregateste lansarea unei noi versiuni a sistemului de operare Windows pentru iulie anul viitor. Noul sistem nu a fost inca anuntat oficial de companie, insa informatia a fost preluata de The Telegraph dupa ce un angajat a scris pe un blog, stergand postarea la scurt timp.

Acesta scria ca noul sistem reflecta asteptarile si nevoile consumatorilor si ca va schimba perceptia asupra PC-urilor.
De altfel, zvonurile despre Windows.Next, denumirea viitorului SO, au aparut inca de luna trecuta.

Windows 7 a fost lansat in iulie anul trecut si a dus la cresterea cu 60% a profitului companiei. Chiar si asa, este de asteptat ca iPad si Chrome OS de la concurenti sa puna o presiune deosebita pe W7, mai ales in ceea ce priveste pozitia pe piata netbook-urilor si a laptop-urilor.

Penultimul loc din UE la penetrarea internetului broadband

Tara noastra se clasa in cea de-a saptea luna a anului pe penultimul loc in Uniunea Europeana dupa utilizarea internetului de banda larga. Rata de penetrare este de 12,3 procente, in vreme ce media blocului comunitar este de 24%, conform ultimului raport dat publicitatii de Comisia Europeana.

Cu alte cuvinte, in Romania putin peste unul din zece beneficiaza de un abonament la o linie de acces internet broadband. Si aici ne putem „lauda” ca mai este cineva in spatele nostru. Bulgaria ocupa ultimul loc la o diferenta mica, cu o rata de penetrare de 11,9%.

Olanda si Danemarca isi pastreaza pozitiile de lideri mondiali pe piata serviciilor de banda larga, 40% din populatiile lor beneficiind de conexiune in banda larga.
Statele Unite ale Americii, conform statisticilor OCDE din mai 2009, au atins o rata de penetrare de 25,8%, in ceea ce priveste internetul de banda larga, dar nici pe departe nu se afla printre primele locuri din lume. Noua tari din UE trec de acest nivel.
In prezent, in UE exista circa 120 milioane de linii fixe de banda larga.

In ceea ce priveste rata de penetrare a internetului mobil de banda larga, aceasta a ajuns la 4,2%. In Romania, se situeaza la un nivel de 2,1%.
Austria este tara cu cea mai mare proportie de raspandire a serviciilor mobile broadband, 13,8%.

Vitezele de descarcare au crescut si ele fata de anul trecut. Patru din cinci linii au viteze de 2 megabiti pe secunda, cu cinci procente in crestere fata de 2008. In Romania, aproape una din doua liniile fixe de internet broadband au viteza de descarcare de cel putin 10 Mbps pe secunda.
Digital Subscriber Line (DSL) ramane in continuare cea mai raspandita tehnologie de acces broadband din Europa, cu 94 milioane de linii.

Mai usor cu informatizarea in 2009

Dupa o crestere continua de 64,4% in 2007 si 13% anul trecut, piata romaneasca de PC-uri se va contracta in 2009 pe aproape toate segmentele. Aceasta este de asteptat sa-si revina in 2010.

Potrivit datelor International Data Corporation Romania, publicate de NewsIn, piata locala de PC-uri a crescut anul trecut cu 13% pana la o valoare de circa 940 milioane de dolari si 1,08 milioane unitati. „Din totalul vanzarilor de PC-uri in 2008, notebook-urile au avut o pondere de 45%, fata de 33% in anul anterior, iar desktop-urile au reprezentat 53%, fata de 66% in 2007”, a spus Diana Preda, research analyst IDC Romania.

In ultimele trei luni, vanzarile la notebook-uri au fost chiar mai mari decat cele la desktop-uri, insa suprematia notebook-urilor va trebui sa mai astepte pana trece criza.
Vendorii internationali HP, Acer si Fujitsu-Siemens au ocupat primele trei pozitii la vanzarile din ultimul trimestru, cu o cota de piata cumulata de 43,5%. „Principala necunoscuta se refera la masura in care guvernul va reusi sa actioneze ca un catalizator pentru investitiile locale in IT si sa lanseze noi proiecte. In prezent, piata locala de PC-uri este afectata de numerosi factori restrictivi, printre care deteriorarea puterii de cumparare, restrictii privind acordarea de credite pentru consum sau conditii impovaratoare impuse canalelor de distributie”, a spus Diana Preda.

Microcipul a implinit 50 de ani

Una dintre cele mai mari inventii ale epocii noastre, circuitul integrat sau microcipul, implineste 50 de ani. Robert Noyce si Jack Kilby sunt cei doi oameni de stiinta americani care au fost creditati cu inventia acestuia, primul dintre acestia fiind si unul dintre fondatorii gigantului Intel Corporation.
Inventia care a contribuit la revolutionarea industriei semiconductorilor din Silicon Valley consta dintr-un circuit electronic complet, aflat in interiorul unui mic cip de siliciu.

Mult si ieftin

Circuitele integrate se bazeaza pe inventarea anterioara a tranzistorului de catre Laboratoarele Bell, in 1947. Tranzistoarele si-au gasit rapid intrebuintarea in aparate de radio, telefoane si televizoare, dar cum fiecare dintre tranzistor era produs si ambalat separat, produsele electronice erau mai mari, mai putin fiabile si cu consum de energie mai mare decat se estimase.
Primele circuite integrate au permis dispunerea mai multor tranzistori pe un singur fragment dreptunghiular de siliciu (numit cip) care putea fi produs ieftin si in cantitati foarte mari. In prezent, un singur cip poate contine peste 2 miliarde de tranzistori.

In viata de zi cu zi

In prezent, circuitele integrate sunt utilizate pentru orice, de la computere, automobile si televizoare pana la playere muzicale, telefoane celulare si aparatura electrocasnica.
Fara aceasta inventie, nenumarate produse, procese, servicii si dispozitive pe care le folosim in prezent ar fi fost imposibil de realizat, caci circuitele electronice ar fi si acum alcatuite din componente diferite, care ar ocupa prea mult spatiu, ar consuma prea multa energie si ar fi prea putin fiabile pentru a fi practice.

Una din inventiile secolului

„Robert Noyce a creat ceea ce a devenit ulterior procesul standard de productie pentru fabricarea circuitelor integrate pe wafere de siliciu”, sustine Justin Rattner, Intel Senior Fellow si Chief Technology Officer.
„Fara ideea lui Noyce de a crea un circuit integrat planar pe baza de siliciu, omenirea nu ar fi ajuns in punctul unde se afla astazi. Circuitele integrate pe baza de siliciu sunt intrebuintate in aproape toate echipamentele electronice si se poate spune cu adevarat ca ele au revolutionat lumea produselor electronice”, a explicat acesta.
Aproape toate circuitele integrate fabricate in prezent utilizeaza o forma sau alta din tehnica de productie a lui Robert Noyce.

Cum credeti ca ar fi fost viata noastra de zi cu zi daca nu s-ar fi inventat microcipul?

Venituri modeste pentru Vodafone Romania

Vodafone Romania a adaugat 133.461 de clienti noi in cel de-al treilea trimestru din 2008, ajungand la un numar total de 9.649.709 de clienti, la 31 decembrie 2008. Pe ansamblul anului trecut, Vodafone Romania a adaugat un numar total de 728.856 de clienti. Veniturile din servicii au crescut cu 1% in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2008, fata de aceeasi perioada a anului anterior.
„Rezultatele noastre financiare inregistrate in trimestrul al treilea, incheiat la 31 decembrie 2008, reflecta efectul cumulat al competitiei din ce in ce mai puternice, al incetinirii cresterii economice si al deciziilor de reglementare de pe piata romaneasca. In ultimele 12 luni, am inregistrat o extindere semnificativa, de 19%, a bazei noastre de abonati, precum si o crestere accelerata a  utilizatorilor 3G in reteaua Vodafone”,  a declarat pentru baniinostri.ro Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania. 
In cazul Vodafone Romania, venitul mediu pe utilizator (ARPU) a atins valoarea de  10,10 euro in al treilea trimestru, fata de 11,08 euro in aceeasi perioada a anului precedent.

OTE a vandut divizia din Macedonia

Liderul telefoniei din Grecia, OTE, a vandut divizia macedoneana de telefonie mobila, Cosmofon si lantul de magazine Germanos Telekom Skopje catre Telekom Slovenije. Tranzactia a fost realizata pentru suma de 190 milioane de euro si face parte dintr-un plan stabilit la vanzarea pachetului de 25% din grup catre Deutsche Telekom, cel mai mare operator din Macedonia.
Cota de piata a Cosmofon in mica tara balcanica era de 30%, cu vanzari de 66 milioane euro.
In Romania, OTE detine Romtelecom si a anuntat o scadere cu 56% a profitului net in ultimul trimestru din 2008, pana la 100 milioane euro.

Mai multe telefoane mobile

Numarul abonamentelor de telefonie mobila a crescut cu 31,5% in 2007 fata de 2006, de la 807,8 la 1.062,5 abonamente la mia de locuitori, si cu 31,3% la 100 de gospodarii, de la 236 de abonamente la 309,8 abonamente la 100 de gospodarii, potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica. Aceleasi date releva faptul ca anul trecut a crescut si inzestrarea populatiei cu bunuri de folosinta indelungata, la principalele categorii de produse.

Tatomir: Windows7 va avea o cota de piata de 19% in noua luni

Seful Microsoft Romania a afirmat ca noul sistem de operare, Windows7, va avea in noua luni de la lansare undeva in jurul a 19 puncte procentuale cota de piata.

„In prezent, WindowsVista are tot 19% dupa estimarile noastre, fata de celelalte sisteme de operare folosite in Romania. Cred ca in noua luni noul sistem lansat va ajunge la aceeasi cota de piata”, a spus Calin Tatomir, CEO Windows Romania.
Acesta a mai adugat ca se intentioneaza ca un numar cat mai mare de sisteme sa fie livrate preinstalate.

O explicatie a cresterii cotei de piata intr-un timp relativ scurt a fost data si de Jean-Philippe Courtois, presedinte Microsoft International. „W7 poate functiona si pe pc-uri mai vechi pentru ca are nevoie de resurse mai mici decat sistemele precedente. Deci oamenii de afaceri vor trece foarte usor la folosirea lui”.

Conform statisticilor realizate de StatCounter, in Romania Windows XP este folosit de circa 85% dintre utilizatori, iar W7 de aproape doua procente.
In lume, XP este folosit de catre circa 71,5% dintre utilizatori, Vista de 21,34%, MacOSX de 4,1%, iar Win7 de 0,85%.

MS lanseaza pachetul Windows7, Windows Server 2008 RC si Exchange Server 2010. Acestora le vor urma Office 2010+SharePoint 2010 si Windows Azure, sistem de operare pentru cloud computing (n.r. grup de servere).

Potrivit unui studiu IDC, companie specializata in consultanta pentru piata IT&C, la comanda Microsoft pentru economiile a 52 de tari, inclusiv Romania, pentru fiecare leu realizat de MS in tara noastra in acest an, firmele din ecosistemul companiei IT americane vor realiza 6,38 lei. Acest lucru inseamna un volum total al veniturilor companiilor, conform studiului mentionat, de 2,6 miliarde de lei.

Un nou virus informatic face ravagii pe Internet

In numai o saptamana, un nou tip de virus a reusit sa infecteze milioane de calculatoare din intreaga lume. Desi Microsoft l-a identificat inca din octombrie anul trecut, punand la dispozitia utilizatorilor de Windows un patch (MS08-067), ignorarea acestuia a permis virusului sa se propage intr-o foarte mare masura.
Pentru a ilustra amploarea acestui fenomen, specialistii din domeniul securitatii informaticii l-au asemanat unei explozii in lant care pe zi ce trece devine si mai agresiva. Numai pana azi, mai bine de 9 milioane de calculatoare sunt infectate cu acest nou tip de virus informatic, numarul acestora fiind asteptat sa creasca incontinuu.

Stick USB otravit
Acest gen de program malitios, descoperit in octombrie 2008 de catre Microsoft, poarta denumirea de Conficker, Downadup sau Kido. Evident pe parcursul perioadei scurse de atunci pana in prezent, acestia au suferit mutatii importante, ceea ce i-au facut si mai eficienti.
De altfel, centrul de securitate al BitDefender a identificat in urma cu ceva timp pe una dintre ele (denumita Win32.Worm.Downadup.B), insa acesta sufera modificari de la o zi la alta.
„Principala modalitate de raspandire este acum prin intermediul stickurilor USB, viermele avand posibilitatea de a se copia intr-un fisier aleatoriu creat in directorul Recycler, folosit de Recycle Bin pentru a stoca fisierele sterse. Ulterior, trece la crearea unui fisier executabil autorun.inf in directorul radacina, rularea acestuia (prin facilitatea Autorun din Windows) provocand inevitabil infectarea sistemului”, sustin specialistii BitDefender.
De asemnea, virusul modifica si anumite functionalitati in protocolul TCP pentru a bloca accesul la site-uri ce contin informatii despre amenintarile de securitate prin filtrarea fiecarei adrese introduse care contine anumite cuvinte cheie. Acest lucru ingreuneaza si mai mult procesul de eliminare de pe sistem al acestui virus, tinand cont de faptul ca sansele de a obtine informatii despre el de pe un calculator infectat sunt aproape nule.

Antivirus redus la tacere
In plus, pentru a-si proteja fisierele create, virusul sterge orice drepturi de acces ale utilizatorului pe directorul in care rezida, cu exceptia executarii comenzilor si a folosirii directorului. O alta imbunatatire fata de versiunea originala este faptul ca acum are posibilitatea de a evita detectia programelor antivirus prin utilizarea unor functii rar folosite din Windows APIa acestea nefiind de obicei implementate in emulatoare sau masini virtuale. Dar pentru o raspandire mai facila, virusul comanda dezinstalari ale update-urilor de Windows si oprirea anumitor functionalitati pentru traficul in retea.
„Versiunea imbunatatita a Win32.Worm.Downadup.B dispune de un algoritm de generare a numelor de domeniu, similar cu cel descoperit in retelele botnet precum Rustock, avand capacitatea de a compune 250 de noi nume in fiecare zi si de a verifica existenta unor actualizari sau a altor fisiere care pot fi descarcate si instalate”, au mai spus expertii in securitate informatica ai BitDefender.
Cu un sistem de actualizare de ultima generatie, o buna capacitate de auto-protejare si avand la indemana milioane de utilizatori care nu-si protejeaza corespunzator calculatoarele, acest vierme are potentialul de a deveni rivalul deja consacratelor retele virale precum Storm sau Srizbi.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro