Venituri modeste pentru Vodafone Romania

Vodafone Romania a adaugat 133.461 de clienti noi in cel de-al treilea trimestru din 2008, ajungand la un numar total de 9.649.709 de clienti, la 31 decembrie 2008. Pe ansamblul anului trecut, Vodafone Romania a adaugat un numar total de 728.856 de clienti. Veniturile din servicii au crescut cu 1% in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2008, fata de aceeasi perioada a anului anterior.
„Rezultatele noastre financiare inregistrate in trimestrul al treilea, incheiat la 31 decembrie 2008, reflecta efectul cumulat al competitiei din ce in ce mai puternice, al incetinirii cresterii economice si al deciziilor de reglementare de pe piata romaneasca. In ultimele 12 luni, am inregistrat o extindere semnificativa, de 19%, a bazei noastre de abonati, precum si o crestere accelerata a  utilizatorilor 3G in reteaua Vodafone”,  a declarat pentru baniinostri.ro Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania. 
In cazul Vodafone Romania, venitul mediu pe utilizator (ARPU) a atins valoarea de  10,10 euro in al treilea trimestru, fata de 11,08 euro in aceeasi perioada a anului precedent.

OTE a vandut divizia din Macedonia

Liderul telefoniei din Grecia, OTE, a vandut divizia macedoneana de telefonie mobila, Cosmofon si lantul de magazine Germanos Telekom Skopje catre Telekom Slovenije. Tranzactia a fost realizata pentru suma de 190 milioane de euro si face parte dintr-un plan stabilit la vanzarea pachetului de 25% din grup catre Deutsche Telekom, cel mai mare operator din Macedonia.
Cota de piata a Cosmofon in mica tara balcanica era de 30%, cu vanzari de 66 milioane euro.
In Romania, OTE detine Romtelecom si a anuntat o scadere cu 56% a profitului net in ultimul trimestru din 2008, pana la 100 milioane euro.

Mai multe telefoane mobile

Numarul abonamentelor de telefonie mobila a crescut cu 31,5% in 2007 fata de 2006, de la 807,8 la 1.062,5 abonamente la mia de locuitori, si cu 31,3% la 100 de gospodarii, de la 236 de abonamente la 309,8 abonamente la 100 de gospodarii, potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica. Aceleasi date releva faptul ca anul trecut a crescut si inzestrarea populatiei cu bunuri de folosinta indelungata, la principalele categorii de produse.

Tatomir: Windows7 va avea o cota de piata de 19% in noua luni

Seful Microsoft Romania a afirmat ca noul sistem de operare, Windows7, va avea in noua luni de la lansare undeva in jurul a 19 puncte procentuale cota de piata.

„In prezent, WindowsVista are tot 19% dupa estimarile noastre, fata de celelalte sisteme de operare folosite in Romania. Cred ca in noua luni noul sistem lansat va ajunge la aceeasi cota de piata”, a spus Calin Tatomir, CEO Windows Romania.
Acesta a mai adugat ca se intentioneaza ca un numar cat mai mare de sisteme sa fie livrate preinstalate.

O explicatie a cresterii cotei de piata intr-un timp relativ scurt a fost data si de Jean-Philippe Courtois, presedinte Microsoft International. „W7 poate functiona si pe pc-uri mai vechi pentru ca are nevoie de resurse mai mici decat sistemele precedente. Deci oamenii de afaceri vor trece foarte usor la folosirea lui”.

Conform statisticilor realizate de StatCounter, in Romania Windows XP este folosit de circa 85% dintre utilizatori, iar W7 de aproape doua procente.
In lume, XP este folosit de catre circa 71,5% dintre utilizatori, Vista de 21,34%, MacOSX de 4,1%, iar Win7 de 0,85%.

MS lanseaza pachetul Windows7, Windows Server 2008 RC si Exchange Server 2010. Acestora le vor urma Office 2010+SharePoint 2010 si Windows Azure, sistem de operare pentru cloud computing (n.r. grup de servere).

Potrivit unui studiu IDC, companie specializata in consultanta pentru piata IT&C, la comanda Microsoft pentru economiile a 52 de tari, inclusiv Romania, pentru fiecare leu realizat de MS in tara noastra in acest an, firmele din ecosistemul companiei IT americane vor realiza 6,38 lei. Acest lucru inseamna un volum total al veniturilor companiilor, conform studiului mentionat, de 2,6 miliarde de lei.

Un nou virus informatic face ravagii pe Internet

In numai o saptamana, un nou tip de virus a reusit sa infecteze milioane de calculatoare din intreaga lume. Desi Microsoft l-a identificat inca din octombrie anul trecut, punand la dispozitia utilizatorilor de Windows un patch (MS08-067), ignorarea acestuia a permis virusului sa se propage intr-o foarte mare masura.
Pentru a ilustra amploarea acestui fenomen, specialistii din domeniul securitatii informaticii l-au asemanat unei explozii in lant care pe zi ce trece devine si mai agresiva. Numai pana azi, mai bine de 9 milioane de calculatoare sunt infectate cu acest nou tip de virus informatic, numarul acestora fiind asteptat sa creasca incontinuu.

Stick USB otravit
Acest gen de program malitios, descoperit in octombrie 2008 de catre Microsoft, poarta denumirea de Conficker, Downadup sau Kido. Evident pe parcursul perioadei scurse de atunci pana in prezent, acestia au suferit mutatii importante, ceea ce i-au facut si mai eficienti.
De altfel, centrul de securitate al BitDefender a identificat in urma cu ceva timp pe una dintre ele (denumita Win32.Worm.Downadup.B), insa acesta sufera modificari de la o zi la alta.
„Principala modalitate de raspandire este acum prin intermediul stickurilor USB, viermele avand posibilitatea de a se copia intr-un fisier aleatoriu creat in directorul Recycler, folosit de Recycle Bin pentru a stoca fisierele sterse. Ulterior, trece la crearea unui fisier executabil autorun.inf in directorul radacina, rularea acestuia (prin facilitatea Autorun din Windows) provocand inevitabil infectarea sistemului”, sustin specialistii BitDefender.
De asemnea, virusul modifica si anumite functionalitati in protocolul TCP pentru a bloca accesul la site-uri ce contin informatii despre amenintarile de securitate prin filtrarea fiecarei adrese introduse care contine anumite cuvinte cheie. Acest lucru ingreuneaza si mai mult procesul de eliminare de pe sistem al acestui virus, tinand cont de faptul ca sansele de a obtine informatii despre el de pe un calculator infectat sunt aproape nule.

Antivirus redus la tacere
In plus, pentru a-si proteja fisierele create, virusul sterge orice drepturi de acces ale utilizatorului pe directorul in care rezida, cu exceptia executarii comenzilor si a folosirii directorului. O alta imbunatatire fata de versiunea originala este faptul ca acum are posibilitatea de a evita detectia programelor antivirus prin utilizarea unor functii rar folosite din Windows APIa acestea nefiind de obicei implementate in emulatoare sau masini virtuale. Dar pentru o raspandire mai facila, virusul comanda dezinstalari ale update-urilor de Windows si oprirea anumitor functionalitati pentru traficul in retea.
„Versiunea imbunatatita a Win32.Worm.Downadup.B dispune de un algoritm de generare a numelor de domeniu, similar cu cel descoperit in retelele botnet precum Rustock, avand capacitatea de a compune 250 de noi nume in fiecare zi si de a verifica existenta unor actualizari sau a altor fisiere care pot fi descarcate si instalate”, au mai spus expertii in securitate informatica ai BitDefender.
Cu un sistem de actualizare de ultima generatie, o buna capacitate de auto-protejare si avand la indemana milioane de utilizatori care nu-si protejeaza corespunzator calculatoarele, acest vierme are potentialul de a deveni rivalul deja consacratelor retele virale precum Storm sau Srizbi.

Microsoft lanseaza noul sistem de operare Windows 7

Microsoft Corp. anunta lansarea astazi la nivel global a noului sistem de operare Windows 7. Noul sistem de operare simplifica activitatile de zi cu zi, avand in componenta urmatoarele aplicatii si programe imbunatatite: nou design pentru Taskbar, HomeGroup, DeviceStage, Windows Live Photo Gallery si Windows Live Movie, aplicatiile Snap, Shake si Internet Explorer 8, cel mai rapid si sigur browser de pana acum.
De asemenea, produsul este creat pentru a imbunatati performanta PC-ului cu ajutorul aplicatiilor si programelor Faster On, Faster Off, Windows Mobility Center (aplicatia Mobile Made Easier). 
Noul sistem de operare ofera modalitati variate de petrecere a timpului liber cu ajutorul Windows Touch, PlayTo, Internet TV, Location-Aware Printing si al aplicatiilor pentru gaming si grafica.
Windows 7 este lansat pe piata in urmatoarele editii: Windows 7 Starter, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise si Windows 7 Ultimate (editia Windows 7 Home Basic nefiind disponibila pentru piata din Romania).
Odata cu aceasta lansare, retailerii si partenerii prezinta consumatorilor o serie de oferte pentru PC-uri cu Windows 7 preinstalat. Partenerii au fost implicati in mod direct in procesul de creare si planificare al produsului, au  dezvoltat servicii hardware si software capabile sa serveasca miliarde de utilizatori de PC-uri din intreaga lume. Astfel, mai mult de 16.000 de companii software si hardware au construit solutii bazate pe noul sistem de operare si mai mult de 44.000 de dezvoltatori au fost implicati in programul Windows Ecosystem Readiness.

Lansarea Windows 7 in Romania
Windows 7 va fi disponibil in limba romana incepand cu 31 octombrie 2009. Lansarea noului sistem de operare in Romania pentru mediul de business va avea loc pe 5 noiembrie 2009 iar in zona consumer va avea loc pe data de 6 noiembrie, la Sala Polivalenta, alaturi de invitatii speciali: Gorrillaz Sound System, Underworld si Dubfire. Sub sloganul „PC-ul, nimic mai simplu!”, campania de comunicare pentru aceasta lansare va cuprinde atat elemente de comunicare online si offline, cat si elemente de comunicare neconventionala.

RCS&RDS taxeaza un serviciu oferit pana mai ieri gratuit

Fiind unul dintre cei mai mari operatori telecom in Romania, RCS&RDS poate sa introduca o taxa lunara de 5 lei pentru telefonie fixa, serviciu care pana acum era oferit gratuit clieniilor de internet sau cablu. Noul abonament lunar a fost introdus de la 18 mai.

Decizia o sa afecteze un milion de clienti deja existenti, dar si pe cei care vor contracta serviciile companiei pe viitor. Partea buna pentru companie este ca ii va aduce in casierie circa 8.5 milioane de euro.

Aceste practici sunt similiare cu strategiile de schimbari de preturi practicate in 2008 si 2009 in piata. Pentru a-si spori profiturile, companiile mari mai recurg acum la metoda achizitionarii de companii mai mici de profil, care practica tarife mici, iar apoi cresc tarifele. Astfel, clientii preluati vor plati mai mult pentru relativ acelasi serviciu.

Vanzarile la bunurile de folosinta indelungata au scazut cu 33,4%

Piata bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat in primele trei luni ale anului o scadere de 33,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand pana la o valoare totala de 356 milioane euro. Cele mai afectate segmente au fost echipamentele de birou si foto.

Potrivit unui studiu realizat de GfK Temax Romania, piata echipamentelor de birou a ajuns la un volum de 14 milioane euro, cu 44,9% in scadere. O reducere foarte mare a fost inregistrata si la aparatele foto, 41,5%. Aici a existat atat o scadere numerica a cererii, cat si a valorii vanzarilor ca urmare a unei usoare ieftiniri.

Circa doua treimi din cheltuielile cu produse electronice au fost destinate achizitionarii televizoarelor LCD si cu plasma. Piata electrocasnicelor a scazut cu 35,9%, pana la un volum de 66 milioane euro. Friteuzele si fierbatoarele au fost singurele produse care au „mers” impotriva curentului.

In ceea ce priveste telecomul, scaderea pietei a fost de 26,7%, mai ale in cazul telefoanelor mobile traditionale, a caror tendinta a fost partial compensata de telefoanele smart phone.

IT-ul a scazut cu 34,3% in primul trimestru, in mare parte din cauza vanzarilor la monitoare si calculatoare desktop. Notebook-urile au avut parte de o crestere a cererii pe fondul cautarii de laptop-uri ieftine si cu un grad mare de portabilitate.

Rata de penetrare a telefoniei fixe a ajuns la 53,6%

Gradul de penetrare a telefoniei fixe la nivel de gospodarii era la sfarsitul anului trecut de doar 53,6%. In raport cu populatia, gradul de penetrare era de 23,4%. La 31 decembrie erau 5,04 milioane linii de acces, 69% din ele apartinand persoanelor fizice.
Rata de penetrare a telefoniei mobile, calculata pe baza cartelelor SIM, a crescut cu 20,7%, pana la 28,6 milioane. Din cei 9,7 milioane de utilizatori cu abonament lunar, peste 70% sunt persoane fizice.

Orange si Vodafone pierd clienti in favoarea Cosmote

Daca pana in urma cu cateva luni, cand paraseai reteaua unui operator de telefonie mobila trebuia sa spui adio si numarului tau de telefon cu care ti-ai obisnuit prietenii, de acum o poti face luand numarul de telefon cu tine.
Desi, in occident portabilitatea este o realitate de mai multi ani, la noi aceasta s-a lasat asteptata destul. Insa, acum o poate face oricine cu o singura conditie: sa te accepte noul operator.
Fata de aceste considerente, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a publicat deja primele date statistice privind portabilitatea.

25.000 de numere portate
Astfel, in primele doua luni de la lansarea portabilitatii numerelor au fost inregistrate aproape 25.000 de cereri de portare, peste 21.000 pentru numerele de mobil si peste 3.000 pentru numere de fix.
In cazul telefoniei mobile, au fost inregistrate aproximativ 14.000 de portari: Cosmote a 5.960, Orange a 4.167, RCS&RDS a 38, Telemobil a 41, Vodafone a 3.778.
„Cele mai multe portari se produc in zona telefoniei mobile. Pana acum, numarul maxim de portari permise fiecarui operator pe zi era de 300. Insa, vom majora aceasta limita progresiv,  atat cat va fi necesar, in functie de numarul de solicitari care vor fi inregistrate” , sustine presedintele ANC Liviu Nistoran.

Portarea este un proces complex
Procesele administrative asociate implementarii portabilitatii numerelor includ mai multe faze, fiecare dintre ele avand potentialul de a ridica diverse probleme tehnice. Exista situatii in care aparitia unor probleme de natura tehnica pot sa determine intreruperea procesului in desfasurare si este necesara reluarea acestuia din faza initiala prin reintroducerea in baza de date a cererii de portare.
Seful Autoritatii a precizat ca se monitorizeaza permanent desfasurarea proceselor de portare prin intermediul bazei de date centralizate si ia masuri, in urma unor analize periodice, pentru identificarea si rezolvarea problemelor aparute si pentru prevenirea reaparitiei lor.
„Am reusit in felul acesta sa mentinem la minimum numarul problemelor aparute si sa rezolvam rapid situatiile care afecteaza derularea normala a proceselor de portare”, a adaugat Liviu Nistoran.

Portare doar in familie
Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite abonatilor sa pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900.
Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro