Dupa o crestere continua de 64,4% in 2007 si 13% anul trecut, piata romaneasca de PC-uri se va contracta in 2009 pe aproape toate segmentele. Aceasta este de asteptat sa-si revina in 2010.

Potrivit datelor International Data Corporation Romania, publicate de NewsIn, piata locala de PC-uri a crescut anul trecut cu 13% pana la o valoare de circa 940 milioane de dolari si 1,08 milioane unitati. „Din totalul vanzarilor de PC-uri in 2008, notebook-urile au avut o pondere de 45%, fata de 33% in anul anterior, iar desktop-urile au reprezentat 53%, fata de 66% in 2007”, a spus Diana Preda, research analyst IDC Romania.

In ultimele trei luni, vanzarile la notebook-uri au fost chiar mai mari decat cele la desktop-uri, insa suprematia notebook-urilor va trebui sa mai astepte pana trece criza.
Vendorii internationali HP, Acer si Fujitsu-Siemens au ocupat primele trei pozitii la vanzarile din ultimul trimestru, cu o cota de piata cumulata de 43,5%. „Principala necunoscuta se refera la masura in care guvernul va reusi sa actioneze ca un catalizator pentru investitiile locale in IT si sa lanseze noi proiecte. In prezent, piata locala de PC-uri este afectata de numerosi factori restrictivi, printre care deteriorarea puterii de cumparare, restrictii privind acordarea de credite pentru consum sau conditii impovaratoare impuse canalelor de distributie”, a spus Diana Preda.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro