Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului de productie, conform unei anchete de conjuctura realizata de INS.

Pentru acest sector economic inca se mai asteapta ca numarul concedierilor sa se mentina la o valoarea relativ mica, in special in cazul intreprinderilor mijlocii, cu 249-500 de salariati, cu un sold conjunctural de -13% (n.r. obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa).

Ancheta INS inregistreaza o tendinta de reducere a numarului angajatilor pentru industrii ca fabricarea produselor din tutun, tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor si fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, este asteptata o relativa stabilizare, atat a volumului de productie, cat si a stocului de contracte si comenzi. Numarul salariatilor este si el estimat de catre manageri sa scada usor. Tot ei preconizeaza o crestere moderata a preturilor lucrarilor de constructii.

In sectorul comertului cu amanuntul, este asteptata o usoara crestere a volumului total al vanzarilor de marfuri si a preturilor de vanzare cu amanuntul. Angajatorii estimeaza pentru urmatorul trimestru o scadere moderata a numarului de salariati.

Serviciile sunt asteptate sa creasca ponderat in urmatoarele trei luni, raportate la o tendinta relativa de stabilizare a preturilor de vanzare. Cat priveste numarul angajatilor, managerii din acest sector se asteapta la scadere usoara, in special cei din intreprinderile foarte mari, de peste 500 de salariati.

Anchetele INS de conjunctura sunt anchete calitative pentru analizarea tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Ele sunt complementare anchetelor statistice cantitative, in loc de cifre exacte raspunsul obisnuit fiind o apreciere a respondentului fata de nivelul „peste normal/normal/sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau „va creste/la fel/va scadea”, in cazul intrebarilor ce arata o evolutie in timp a unui fenomen.

Managerii intreprinderilor din esantion aleg o singura varianta de raspuns, rezultatul final obtinandu-se sub forma unui sold conjunctural procentual, diferenta dintre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro