CFR SA a incasat, anul trecut, in schimbul spatiului pe care il inchiriaza in Gara de Nord, aproximativ 160.000 de euro (cu TVA) de la KFC si McDonald’s, cele doua restaurante cu servire rapida, care au prins foarte bine la publicul din Romania, in ultimii ani.
Potrivit datelor CFR SA, cuantumul veniturilor din chiriile aferente contractelor de inchiriere pentru spatiile din Gara de Nord, grupa A, proprietate privata ale institutiei, au insemnat circa 16,57% lunar, fara TVA.
Astfel, pentru spatiul inchiriat in principala gara din Romania, KFC a platit anul trecut 15.773,85 lei pe luna (fara TVA), in timp ce McDonald’s – 31.620,48 lei pe luna (fara TVA), ceea ce inseamna 676.752 lei in 12 luni, in total pentru ambele restaurante, cu TVA inclus. La un curs mediu de 4,2373, anuntat de Banca Centrala pentru 2009, rezulta o suma totala de 159.713 euro pentru cele doua restaurante.
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu considera ca restaurantele cu servire rapida sunt atrase de obiective precum Gara de Nord, mai ales ca, in mod normal, chiria ar trebui sa fie de cateva zeci de euro pe metru patrat pe luna. „Un business din aceasta categorie merge foarte bine in acest loc, in principal in perioada de iarna, cand trenurile au intarzieri”, a spus Zilisteanu.
Potrivit CFR Călători, prin Gara de Nord trec in fiecare zi aproximativ 10.000 de oameni. Numarul este foarte redus in comparative cu alte tari, unde traficul in principalele gari ajunge si la cateva sute zilnic. Explicatia este data de faptul ca nu s-au investit bani, in ultimii ani. Pentru modernizarea acestei gari ar trebui sa se investesaca in jur de 300 milioane de euro, sunt de parere analistii din piata de profil. Suma ar putea transforma Gara de Nord intr-un mall, cu centre comerciale moderne. De altfel, in prezent exista un proiect pentru modernizarea acestui obiectiv, dar este blocat din lipsa banilor.

Chiria, renegociata anual

„Chiria aferenta contractelor de inchiriere pentru spatiile proprietate privata ale CFR SA se renegociaza anual, potrivit reglementarilor legale interne, aprobate de conducerea societatii”, au spus oficialii companiei. Potrivit acestora, astfel de contracte se incheie pe o perioada de pana la trei ani. Ei nu au dat amanunte legate de valoarea pe care  o vor plati McDonald’s si KFC anul acesta, daca va ramane aceeasi suma sau daca va fi schimbata.
„Pentru inchirierea unui spatiu comercial pe o durata mai mare de timp, se tine cont de necesarul de investitii in spatiile respective”, au adaugat ei, subliniid faptul ca, „in viitorul apropiat” nu se preconizează deschiderea altor centre comerciale in Gara de Nord.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro