Una dintre cele mai mari inventii ale epocii noastre, circuitul integrat sau microcipul, implineste 50 de ani. Robert Noyce si Jack Kilby sunt cei doi oameni de stiinta americani care au fost creditati cu inventia acestuia, primul dintre acestia fiind si unul dintre fondatorii gigantului Intel Corporation.
Inventia care a contribuit la revolutionarea industriei semiconductorilor din Silicon Valley consta dintr-un circuit electronic complet, aflat in interiorul unui mic cip de siliciu.

Mult si ieftin

Circuitele integrate se bazeaza pe inventarea anterioara a tranzistorului de catre Laboratoarele Bell, in 1947. Tranzistoarele si-au gasit rapid intrebuintarea in aparate de radio, telefoane si televizoare, dar cum fiecare dintre tranzistor era produs si ambalat separat, produsele electronice erau mai mari, mai putin fiabile si cu consum de energie mai mare decat se estimase.
Primele circuite integrate au permis dispunerea mai multor tranzistori pe un singur fragment dreptunghiular de siliciu (numit cip) care putea fi produs ieftin si in cantitati foarte mari. In prezent, un singur cip poate contine peste 2 miliarde de tranzistori.

In viata de zi cu zi

In prezent, circuitele integrate sunt utilizate pentru orice, de la computere, automobile si televizoare pana la playere muzicale, telefoane celulare si aparatura electrocasnica.
Fara aceasta inventie, nenumarate produse, procese, servicii si dispozitive pe care le folosim in prezent ar fi fost imposibil de realizat, caci circuitele electronice ar fi si acum alcatuite din componente diferite, care ar ocupa prea mult spatiu, ar consuma prea multa energie si ar fi prea putin fiabile pentru a fi practice.

Una din inventiile secolului

„Robert Noyce a creat ceea ce a devenit ulterior procesul standard de productie pentru fabricarea circuitelor integrate pe wafere de siliciu”, sustine Justin Rattner, Intel Senior Fellow si Chief Technology Officer.
„Fara ideea lui Noyce de a crea un circuit integrat planar pe baza de siliciu, omenirea nu ar fi ajuns in punctul unde se afla astazi. Circuitele integrate pe baza de siliciu sunt intrebuintate in aproape toate echipamentele electronice si se poate spune cu adevarat ca ele au revolutionat lumea produselor electronice”, a explicat acesta.
Aproape toate circuitele integrate fabricate in prezent utilizeaza o forma sau alta din tehnica de productie a lui Robert Noyce.

Cum credeti ca ar fi fost viata noastra de zi cu zi daca nu s-ar fi inventat microcipul?

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro