Pe fondul restrangerii posibilitatii de creditare, facilitatea de microfinantare este cea mai buna solutie pentru firmele mici. Finantarea se face prin Programul european de microfinantare a mecanismului de microcredite pentru intreprinderile mici, dar si pentru cei care si-au pierdut locurile de munca si doresc sa inceapa propria afacere.

Bugetul initial a fost stabilit la 100 milioane euro si ar mai putea atrage inca alte 500 milioane euro, daca se va deschide o serie de linii de credit de la institutii internationale de profil, pentru Banca Europeana de Investitii (BEI).

Programul intra in vigoare la nivel european chiar de luna aceasta. Cei interesati in obtinerea de asemenea finantari trebuie sa contacteze „furnizorii de credite” (asa cum au fost denumiti in program) din tarile lor de origine. Acesti furnizori pot fi banci, creditori non-profit, institutii ce ofera garantii. Pentru Romania, informatii referitoare la acest program se pot obtine de la BRD, Romcom, Piata Credit, Opportunity (membra a Opportunity International Network). Fondul European de Investitii va face finantarea disponibila pentru acesti furnizori.

Microcreditele in UE reprezinta imprumuturi de pana la 25.000 de euro. Acesta este creat pentru micro-intreprinderi, angajand mai putin de 10 persoane (91% din totalul intreprinderilor europene) si pentru someri sau persoane inactive care doresc sa inceapa activitati independente, dar nu au acces rapid la servicii bancare traditionale. In UE, 99% din start-up-uri sunt microintreprinderi sau intreprinderi mici si o treime din acestea sunt lansate de persoane ramase fara loc de munca.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro