Retailerul IT&C si de electrocasnice Flamingo International a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 203 milioane de euro, cu 16% mai mult fata de 2007, si pierderi de 5%, circa 10 milioane de euro, a anuntat Jiri Rizek (foto) director executiv.

Pierderile au provenit in principal din dobanzi si diferente nefavorabile de curs valutar. Grupul spera sa-si mentina cifra de afaceri la acelasi nivel si in acest an, desi apreciaza ca vanzarile de electronice si electrocasnice vor fi in continua scadere.

Reprezentantii grupului recunosc ca in 2008 nu au fost pregatiti sa tina piept crizei de lichiditati, mai ales ca marele crah s-a produs in ultimul trimestru al anului, cand vanzarile Flamingo au scazut cu circa 18% fata de perioada similara din 2007, la circa 60 mil. euro.

„Suntem pregatiti pentru o piata foarte dificila anul acesta, de aceea am propus un buget care ia in considerare o piata in scadere comparativ cu anul trecut. Pentru a face fata situ-atiei economice actuale, am decis reducerea costurilor operationale cu peste 25%”, a declarat, Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

Una dintre masurile luate pentru acoperirea diferentelor de curs valutar este proiectia bugetara pe 2009, realizata la o rata de schimb de 4,5 pentru primul semestru al anului si la 4,7 lei/euro pentru al doilea. Urmeaza reducerea numarului de magazine, care din 2005 pana acum s-a redus de la 200 la 114 unitati.

Dragos Simion, director Flamingo International spune ca promotia lansata de Craciun a salvat cu cateva procente vanzarile, dar in detrimentul profitului, deoarece in preturile de vanzare nu au fost incluse diferentele de curs valutar. Pentru Sarbatotile Pascale, compania nu va oferi promotii spectaculoase, iar cele care vor fi anuntate vor avea scopul de a creste traficul in magazine.

Caderea bursei din 2008 a afectat si ea profiturile companiei, pretul per actiune scazand constant de la 0,4 lei la 0,03.

Pe fondul scaderii preturului per actiune, omul de afaceri Dan Adamescu a intrat in acest an in actionariatul Flamingo, ajungand sa detina circa 14% din companie. Principalul actionar al Flamingo ramane Dragos Cinca, fondatorul companiei, cu o participatie de 25%.
Actiunile Flamingo au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,0308 lei, in crestere cu 2,67%. Capitalizarea companiei este de 5,6 mil. euro.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro