Aproape un magazin din zece, care apartine sau este partener companiilor de telecomunicatii, are probleme in respectarea legii atunci cand vine vorba de prezentarea corecta a produselor si a conditiilor contractuale.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a facut un control general, circa 1.110 de verificari in perioada 26 octombrie-13 noiembrie 2009, in urma caruia a rezultat ca nu sunt oferite informatii corecte si complete privind planul tarifar, ca nu este oferita o copie a contractului-cadru si ca nu sunt respectate caracteristicile afiselor in ce priveste ofertele speciale ale operatorilor.

ANCOM a facut cele mai multe controale la filialele sau magazinele partenere ale Orange, 343, Vodafone, 282, Cosmote, 249, si Romtelecom, 82. Reprezentantii autoritatii au declarat la prezentarea studiului ca operatorii nu s-au achitat de obligatiile legale in proportie de 10% din cazuri.

In urma notificarilor facute, daca firmele nu remediaza deficientele, amenzile aplicate pot ajunge de la 2.500 la 25.000 de euro, pentru cele cu cifre de afaceri de pana in 1,12 milioane de euro si de cinci procente din CA pentru cele care trec de acest prag.

In Romania, segmentul de retail de telefoane este estimat a fi mai putin afectat la vanzarile pe 2009. Totusi, chiar daca operatorii se asteapta ca volumul unitatilor vandute sa fie sustinut in mare de modele mai ieftine, compania specializata in consultanta pentru piata IT&C IDC estima intr-un studiu recent ca vanzarile vor fi mai mici in 2009 cu 13%, asta dupa ce in Q1 s-a inregistrat deja un regres de 17,2% fata de Q1 2008.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro