Inainte de inrautatirea conditiilor economice, gasirea unui chirias pentru un spatiu de birouri varia in functie de locatie, suprafata si facilitati de la 1-3 luni pentru zonele centrale, pana la 2-4 luni pentru celelalte zone. Competitia mai mare din acest an va adauga circa 1-3 luni in plus la acest interval. In plus, unele spatii risca sa ramana neocupate.

Ultimele vor face parte din categoria caldirilor pentru care chiria nu se ajusteaza conform realitatii. „Oricine ignora aceasta necesitate si nu poate depasi psihologic comparatia cu nivelul inregistrat anul precedent se expune unui risc important, acela ca potentialii chiriasi sa aleaga alte spatii”, considera Mirela Raicu, partener Esop.

Si cladirile cu spatii putin modulabile risca sa ramana fara clienti. Cele mai multe dintre ele au fost construite s-au adaptate pietei office in perioada de boom, insa fara a tine cont ca evolutia pietei nu va fi asa la nesfarsit. In acest caz a contat mai mult logica inchirierii integrale si a suprafetelor mari. Astfel, proprietarii sunt putin constienti de faptul ca solicitarile de spatii mici, de 100-700 mp sunt mai numeroase decat cele de circa 1.500 mp si peste.

Fostele cladiri clasa A, construite intre ani 2000-2005, trebuie sa faca fata acum competitie cu noile spatii, cu factori superiori de calitate, confort si consum. Conflictul intre trecut si prezent este si unul de ordin psihologic. In anii trecuti, cladirile au avut chiriasi de marca, care s-au mutat intre timp in altele mai bune. Proprietarii, insa, au ramas cu aceleasi asteptari, lucru care ii va impiedica in evaluarea realista a chiriei. „Din pacate, multi opereaza reevaluarea doar dupa multe luni de neocupare a spatiului, ceea ce reprezinta o pierdere financiara considerabila”, mai apreciaza Mirela Raicu.

Accesul la mijloacele de transport reprezinta de cele mai multe ori un factor decisiv in calificarea unei locatii. Pentru anumite suburbii, companiile au pus la dispozitia angajatilor mijloace de transport, dar aceasta nu este o solutie pentru fiecare situatie. Proprietarii pot suplini dezavantaul prin mai multe locuri de parcare, eventual incluse in pret, o mai buna promovare a imobilului, si, mai ales, ajustarea pretului final.

Exista si un numar considerabil de vile, cu structuri rigide si partitionari putin functionale, de tipul vagon sau camere semi-decomandate. „Daca privim evolutia acestora in ultimele 6 luni, am putea chiar considera ca sunt mai expuse riscului de a ramane neocupate”, a mai spus reprezentantul Esop.
Pe de alta parte, cele nou construite, cu spatii deschise, si cele din perioada interbelica, cu spatii separate si cu legaturi prin usi de tip glavand sunt in continuarea cautate.

Ce parere ai despre mentalitatea proprietarilor spatiilor de birouri?

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro