Indicele contractelor de vanzare a locuintelor din SUA, cele deja construite, a inregistrat o usoara crestere in februarie. Asociatia Nationala a Valorilor Imobiliare (NAR) a afisat un procent de …
2,1% crestere a acestui indice fata de prima luna a anului. Nu sunt inca motive de precipitare. Contextul mai larg este dat de ieftinirea spectaculoasa a caselor, care au ajuns uneori la preturi ridicole de doar cateva mii de deolari, de ieftinirea proprietatilor in general si de o piata imobiliara mult slabita. Ca atare, nici analistii americani nu gasesc motive de sarbatoare intr-o crestere de doar cateva procente.

Inre timp, in Marea Britanie pretul caselor a crescut cu 0,9%. Nefiind vorba de nici macar un procent, fata de o scadere de 25% in ultimii doi ani, cresterea nu este semnificativa. Singurul lucru interesant aici este faptul ca aceasta crestere vine dupa 16 luni consecutive de scadere. Britanicii se grabesc deja sa faca aprecieri privind posibilitatea ca piata imobiliara sa fi depsit punctul critic. E dificil de facut distinctie intre starea concreta a pietei si ceea ce isi doresc dezvoltatorii si agentiile imobiliare. Din 2007, pretul mediu mediu al unei case din Regatul Unit a scazut de la circa 186.000 lire (n.r. circa 205.000 euro) pana la 147.750 in februarie (162.300 euro).

Romania este abia la inceputul crizei tranzactiilor imobiliare, mai ales ca, in timp ce SUA era deja luata de valul ipotecilor fara acoperire, la noi inca se mai cumparau terenuri si apartamente in graba. Mai mult, insesi agentiile imobiliare recomanada ca pentru achizitionarea unei locuinte ar fi bine sa asteptam cel putin pana in toamna, cand preturile vor arata primele semne de stabilitate, iar bancile vor fi mai deschise creditarii.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro