Una dintre cele mai mari companii din Romania, OMV Petrom a obtinut un profit net pe 2009 de 1,37 miliarde de lei cu 34% mai mare decat in 2008, desi cifra de afaceri a fost in scadere cu 23%, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Secretul: compania a castigat din instrumentele financiare de acoperire a riscului. Managementul companiei se teme ca 2010 va „ramane dificil” si ca nu va avea suficiente resurse de investitii pentru a-si mentine eficienta. Prin urmare, nici anul acesta nu va lasa nimic din profit sa se transforme in dividende.

„Ne asteptam ca mediul economic sa ramana dificil in 2010. Vom continua eforturile noastre de restructurare si ne vom axa pe un management strict al costurilor. In 2010 vom avea ca prioritate asigurarea fluxului de numerar pentru investitiile viitoare, cu scopul mentinerii unei afaceri durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere”, se spune in raportul trimis la BVB.
Profitul pe anul trecut a fost obtinut, totusi, desi compania a castigat mai putin din afacerea de baza, pentru ca, din nou, managementul Petrom a folosit instrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului. Astfel, „pentru a proteja partial fluxul de numerar al companiei in 2010, Petrom a angajat in trimestrul 2 instrumente de acoperire a riscului pentru aproximativ 38.000 barili/zi, ce asigura, pentru cantitatea mentionata, un nivel minim de pret de 54 USD/baril si un nivel maxim de 75 USD/baril al pretului la titei”, se spune in raport.
Datoriile bancare ale companiei depasesc 3,2 miliarde de lei. Petrom a investit anul trecut peste 4,1 miliarde de lei, cu peste doua miliarde mai putin ca in 2008. Nu se pune problema soliditatii financiare a companiei, dar in domeniu, mai ales in sectorul extragerii de titei, este nevoie constanta de investitii pentru a pastra, macar, productia la acelasi nivel.
Petrom nici nu are prea mari probleme cu creditele. Chiar in ajunul Craciunului a convins mai multe banci sa-I dea 500 de milioane de euro. Totusi, si Petrom plateste dobanzi. In ultimult trimestru din 2009, pierderea s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 86 milioane de lei, inclusiv din cauza dobanzilor.
OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei are 20,64%, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari, si sunt disponibile pe bursa. Valoarea companiei la BVB este de 15,86 miliarde lei, la un pret de 28 de bani / actiune. Cifra de afaceri neta a Petrom pe 2009 a fost de  12, 84 miliarde lei.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro