Criza marcheaza un minus de 20-30% pentru online in primul trimestru al acestui an. Potrivit site-urilor analistilor, numarul accesarilor pe internet a ajuns la nivelul de acum doi ani, atat pentru cumparaturi, cat si pentru informatii.

O prima explicatie a fost cresterea temperaturilor, ceea ce i-ar fi indemnat pe oameni sa iasa mai mult din case. Apoi, explicatia nu a mai fost pertinenta, deoarece in orele de varf din timpul saptamanii s-a mentinut trendul descrescator. In aceste conditii, s-a invocat alta explicatie: somajul avansat.

Piata locala de publicitate online a urmat si ea in primul trimestru al acestui an trendul descrescator al intregii industrii de comunicare.

Cei mai multi jucatori estimeaza o reducere de 20-30%. Aceasta este insa oricum mai mica fata de mediile traditionale precum printul sau outdoorul. Cele mai importante venituri au venit de la companiile din telecom, auto si finante-banci, clienti traditionali pentru acest mediu. Dar internetul a reusit sa atraga noi advertiseri.

Desi criza nu a schimbat semnificativ portofoliul de companii care se promoveaza pe online, alti clienti s-au lasat atrasi de avantajele internetului, precum masurabilitatea si optimizarea rapida. Principalii clienti de publicitate au provenit, ca si anul trecut, tot din telecom, auto si finante-banci, completati de noi categorii, cum ar fi decoratorii de case si gradini sau companiile aeriene low-cost.

Analistii apreciaza ca periada de precautie a noilor jucatori privind evolutia pietei nu va depasi cinci luni, ceea ce inseamna ca abia acum se dezgheata piata de publicitate. Ei avanseaza ideea ca cifra de anul trecut va fi depasita, in 2009 estimarile fiind intre 15 si 18 milioane de euro.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro