Piata imobiliara este dezorganizata, declara anul trecut Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, de unde si imposibilitatea in emiterea unei prognoze. Chiar si jucatorii pietei explica aceasta situatie prin faptul ca nu exista norme deontologice si printr-o legislatie schimbatoare si uneori confuza. Mai nou, si autoritatile lucreaza la un proiect de reglementare mult mai amplu.

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI, noua APAIR) pregateste pentru 26 martie punerea in dezbatere publica pentru cateva luni a unui proiect de reglementare a pietei imobiliare. „Suntem o tara nereglemantata in ceea ce priveste aceasta piata. Vrem ca prin acest proiect sa infiintam un registru al agentiilor si agentilor imobiliari, sa se faca o atestare a acestor agentii, infiintarea unei autoritati de supraveghere a activitatii, realizarea unui cod deontologic al agentilor si infiintarea unei comisii, precum si punerea accentului pe educarea profesionala a agentilor”, a spus pentru BaniiNostri.ro Daniel Clenciu, presedintele ARAI.
Asociatia incearca impunerea acestor reglementari printr-o Ordonanta de Guvern.

De altfel, autoritatile pregatesc si ele o lege mult mai ampla, care sa cuprinda nu numai norme de reglementare a tranzactiilor imobiliare in sine, ci si pentru constructii. „Este vorba momentan doar de o ciorna de lege care se vrea a cuprinde constructiile, tranzactiile, inchirierile, precum si administrarea de locuinte. Toate acestea pentru a nu ne mai trezi in situatia ca oricine poate construi si ca oricine si oricum poate inchiria si administra un imobil”, a spus Ioan Andreica, secretar de stat in MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei).

In ceea ce priveste asteptata dezmortire a tranzactiilor, Adrian Crivii, membru ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania), considera ca ar trebui actionat pe termen mediu si lung prin investitii ale statului in urbanizare, cu infrastructuri de canalizare si drumuri in zone cu terenuri libere. „Marea problema a pietei e ca au fost achizitionate terenuri in varf de bula, cu valori mult supraevaluate fata de ce ofereau, iar proprietarii lor nu concep sa vanda acum la actualele preturi. Deblocarea va veni cand vor mai ramane putine astfel de terenuri nevandute”, crede acesta, considerand ca un alt semn de revenire va fi cand terenul va avea o proportie de 15-20% din pretul locuintei.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro