Programul de reabilitare termica a blocurilor a inceput galagios, dar cu intarzieri. Producatorii de materiale de constructii si constructorii insisi se plang autoritatilor de incetineala programului si de lipsa controlului efectiv al lucrarilor. Pe de alta parte, nu multi sunt proprietarii dispusi sa mai investeasca.

Cele mai multe licitatii pentru lucrarile de anvelopare a blocurilor intrate in programul national de reabilitare termica au inceput abia in trimestrul trei. Prea tarziu spun constructorii si producatorii de materiale de profil pentru a considera programul eficient. „Cred ca programul merge cu pasi de melc si gresiti. In primul rand nu exista un program de control al schimbarii si montarii tamplariei. Trebuia constituita o Comisie care sa supravegheze programul de reabilitare”, ne-a spus Valentin Petrescu, presedintele PPTT (Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta).
Acesta vede programul de reabilitare doar pe jumatate pentru ca nu s-a pus problema instalatiilor si a tevilor.

Un alt motiv de intarziere al lucrarilor este si faptul ca unele licitatii au fost castigate de firme fara istoric. „Sunt firme infiintate de tata si fiu care castiga licitatia pentru ca cer pretul cel mai mic si ofera termenul cel mai scurt de finalizare, iar apoi se duc la producatori si furnizori de materiale de constructii si se mira de ce nu le primesc. Daca n-au istoric nimeni nu risca si iar stagneaza lucrarile”, spune Marcel Barbut, directorul general AdePlast.

In replica, autoritatile sustin ca Statul nu se poate implica prea mult in derularea programului pentru ca descentralizarea presupune ca fiecare primarie sa verifice lucrarile. „Nu suntem ca inainte de a89, cand primarii erau controlati de la centru. Daca sunt probleme cu banii, exista Curtea de Conturi, daca sunt probleme la executia tehnica, primariile trebuie sa aiba specialisti si tot asa”, spune Ioan Andreica, secretar de stat MDRL (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei).

Acesta a declarat ca in program trebuie sa intre in timp trei milioane de apartamente, ceea ce inseamna ca nu poate fi decat un program pe termen lung. Autoritatile intentioneaza ca, daca anul acesta sa fie incluse 43.000 de locuinte, in 2010 sa fie incluse in program intre 50.000 si 100.000 de apartamente.

Dar constructorii si producatorii de materiale de constructii sunt sceptici, mai ales cand programul da deja rateuri. In plus, multi proprietari refuza sa investeasca bani. „Exista multe persoane in varsta care nu vor sa mai cheltuiasca bani pentru cati ani mai au de trait si fara de care la anumite blocuri nu pot incepe lucrarile. Si oricum, in general, putini sunt cei care vor sa dea bani pe program”, a spus Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Potrivit unui sondaj realizat de patronat pe 3.000 de subiecti, 5% sunt dispusi sa cheltuiasca circa 1.000 de euro pe program, 5% intre 500 si 1.000 de euro, in vreme ce 21% nu sunt dispusi sa dea mai mult de 200 de euro pe lucrarile de izolare termica. „Asta inseamna ca pentru anul viitor Programul de anvelopare s-ar putea sa nici nu mai aiba clienti”, a conchis presedintele PSC.

Reprezentatntii MDRL sustin, in schimb, ca dupa ce se vor vedea reducerile la facturi dupa lunile de iarna multi vor vrea sa intre apoi in program.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro