Din anuarul „40 de euromilionari sub 40 de ani” va face parte Akos Mora, din Targu Mures, de la Moragroind. Compania este o afacere de familie cu trei domenii de activitate, el ocupandu-se de constructii.

A terminat Facultatea de Masini Electrice si Roboti Industriali din Cluj, precum si scoala de management Codecs, dar adevarata scoala a vietii o considera lucrul la o fabrica de sucuri de mere, detinuta de tatal sau pana in anul 2000. Atunci a fost momentul de cotitura in istoria afacerii, deoarece fabrica respectiva a facut obiectul unei prelari agresive de catre un partener mai mare. Situatia era la limita, iar preluarea era cel mai mic rau.

Dupa acel moment, Akos Mora a invatat ca nu trebuie sa amestece business-ul cu sentimentele, deoarece  poti sa ramai cu rani adanci. Fiind mai tanar, a reusit sa treaca mai repede peste acel moment dificil, tatal sau fiind cel care a depasit mai greu momentul. „Eu am pus-o la capitolul de scoala. E o scoala pe care altfel nu aveam cum s-o platesc niciodata. Toate fortele le-am concentrat pe Moragroind, iar firma a evoluat constant de atunci”. ACum a ajuns la o cifra de afaceri de 4 milioane de euro.

A evoluat constant si a ajuns acum la trei domenii de activitate, aparent fara legatura intre ele. Ce sa aiba in comun prelucrarea hameiului, cu constructiile si cu profilele de aluminiu si PVC? Mora ne-a explicat ca aceste domenii s-au dezvoltat unul din altul. „Activitatile s-au atras una pe cealalta. De la servicii in hamei, am alunecat spre constructii pentru ca le construiam clientilor anumite utilitati. Astfel constructiile au inceput sa se dezvolte si au atras dupa sine sistemele de aluminiu si PVC. Una a dezvoltat pe cealalta, fiecare dintre noi ocupandu-se acum de cate un domeniu. Eu ma ocup de constructii”.

Principala provocare pentru mediul de afaceri romanesc el o vede in lipsa de predictibilitate pe care o ofera statul. „Nimeni nu stie ce vrea statul si ce proiecte are. Ma refer atat la cadrul legislativ cat si la stat ca investitor. Romania ar trebui sa fie pe partea de infrastructura un mare cheltuitor. in schimb, incep lucrari care se abandoneaza, apoi incep altele. Sunt bani cheltuiti fara finalitate, pe lucrari incepute si abandonate la 80%. Toti ne confruntam cu lipsa de predictibilitate. Este o lipsa de viziune”, apreciaza Akos Mora.

Este un om practic, fara pasiuni scumpe sau excentrice. Are acelasi telefon mobil de trei ani si se mira cum de altii reusesc sa se tina la curent cu ultimele noutati in materie si sa-si schimbe mobilul o data la 2-3 saptamani. „Nu sunt la curent cu ultimele aparitii, nu am asemenea obsesii. Trebuie sa-si faca treaba in sensul de convorbire, pt ca 90% in folosesc la convorbire. Pentru ca sunt foarte mult timp plecat, am nevoie de email. si mai rar de facut poze. Dar orice altceva este secundar fata de obiectivul de comunicare”.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro