Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul s-a redus in octombrie cu 9,1% fata de aceeasi luna a anului trecut. In septembrie, scaderea a fost mai mare, de 13,9% pe an fata de septembrie 2008.

Scaderea din octombrie a fost cauzata in special de reducerea semnificativa a vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare, 25,3%, respectiv 8,7%, potrivit datelor publicate azi de Institutul National de Statistica (INS). Datele nu includ si vanzarile de autovehicule si motociclete.

In serie bruta, fara a se tine cont de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, scaderea cifrei de afaceri a fost mai mare, de 11,9% fata de octombrie 2008.
Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut, in schimb, cu 1% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Serviciile, in functie de zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 14,6 puncte procentuale fata de aceeasi luna a anului trecut. Principala cauza este data de scaderea activitatilor agentiilor turistice si tur-operatorilor (-45,9%).
Pentru primele zece luni ale anului, scaderea cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul a fost de 11%.

Zvacniri usoare ale comertului de la o luna la alta au inceput din iulie, cand a fost o crester de 1,8% fata de luna precedenta, dar inca in scadere masiva fata de anul trecut.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro