Luna decembrie este cea in care se inregistreaza cel mai mare consum de carne porc fata de restul anului. Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii sustin ca, daca intr-un an proportia lunii decembrie in consumul anual este de 20 de procente, anul acesta ar putea fi, din cauza conditiilor economice, de circa 15 puncte procentuale.

Chiar si asa, consumul de carne de porc nu se compara cu media Uniunii Europene. Astfel, un roman consuma circa 60 de kilograme de carne pe an, din care aproximativ jumatate este cea de porc (n.r. circa 45 kg reprezinta media UE). Din aceasta cantitate maxim 30 de procente sunt acoperite de productia interna.
Putini stiu ca aceasta ajunge in special in hale si macelarii si ca preparatele din carne de porc sunt produse cu materie, in special, din Ungaria, Polonia, Germania, Danemarca si tari din America de Sud.

Daca ar cumpara produsele autohtone, pe langa faptul ca ar ajuta productia interna, cumparatorii ar evita si cresterea riscului de contaminare. „In cazul importului exista un numar mare de  mijloace de transport si depozite de frig pentru tranzitul marfii, toate acestea putand fi potentiale punti de infestare, daca manipularea sau instalatiile nu functioneaza corect. Un alt motiv pentru a alege carne de porc romaneasca proaspata este calitatea superioara, fata de cea congelata din import. Prin congelare – decongelare, carnea isi pierde capacitatea de retentie a apei si odata cu pierderea apei  se pierd si minerale importante. In plus, industria autohtona genereaza locuri de munca si contribuie cu taxe la buget”, justifica Catalin Lapuste, director general Belcrin, adaugand ca data viitoare, cand suntem in fata vitrinei, ar fi bine sa intrebam vanzatorul de unde provine carnea.

In Romania, producatorii de profil se plang ca din vara pana in sarbatori pretul porcului la poarta fermei a scazut cu aproape 15%, dar ca tendinta nu a fost urmata de o scadere proportionala si la pretul din galantar, de unde a rezultat un avantaj net pentru procesatori si comercianti.
Principalii producatori din tara sunt compania americana Smithfield, care a achizitionat vechiul Comtim si pe care la retehnologizat, grupul Marex din Braila care dezvolta un proiect 100% romanesc, Cooperativa Muntenia ce creste purceii in fermele membrilor si ii sacrifica in abatorul propriu. Aceasta a fost infiintata in 2005.
Pe langa acesti producatori, mai exista un segment al fermelor de circa 30.000 de porci capacitate, fermele mai mici si gospodariile populatiei aflate in scadere constanta.

In lume, cel mai mare producator de carne de porc era anul trecut China, urmata de UE cu aproape 50% din prima. Pe treapta a treia se afla SUA cu jumatate din productia UE. Peste 94% din productia Uniunii este destinata pietei comunitare. Aici, Germania detina pozitia de lider cu 20% cota de piata, urmata de Spania cu 15 procente proportie, apoi de Franta cu zece procente. Pe locurile 4-7 se afla Danemarca si Polonia, cu putin sub 10%, respectiv Olanda si Italia, cu aproape 7% fiecare.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro