Cea de-a saptea luna a anului a avut o mica tresarire a comertului fata de luna precedenta, cu 1,8%. Cresterea este atat de mica, incat nimeni nu se hazardeaza in a o pune pe seama unei reveniri economice. De altfel, volumul vanzarilor, conform datelor Eurostat, sunt in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 13,2 puncte procentuale.

Acelasi barometru mai spune ca Romania se afla, totusi, pe a doua pozitie intre statele membre in ceea ce priveste cresterea comertului cu amanuntul. Doar Suedia ne mai intrece cu un avans de 2,2 procente crestere. Media UE a fost de 0,2%.
In ceea ce priveste evolutia fata de anul trecut, Belgia a inregistrat cea mai mare crestere, de 4,8%, urmata de Suedia cu 4,6% si Polonia cu 4,4%.

In Romania, 2009 a fost un an atat de prost pentru retailer-ii de electronice si electrocasnice, incat scaderea la bunurile de folosinta indelungata a fost de circa 40%. Comertul cu legume si fructe a fost mult mai putin afectat.
Pentru primul semestru, INS indica o scadere a comertului cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, de 9,7%, fata de semestrul I 2008.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro