La Camera Senatului se afla un proiect de lege privind solutii de finantare garantate de Fondul National (FNGCIMM) pentru institutii locale care beneficiaza de fonduri europene.
„Problema fondurilor europene nu mai este capacitatea de creare poriecte, ci problema finantarii pe perioada intarzierilor platilor. La proiectele din cadrul ministerului nostru se intampla sa avem si 6 luni intarziere la plata banilor pentru ca sunt verificari si proceduri care cer timp”, a spus Barna Tanczos, secretar de stat in MDRT, prezent la Forumul Chief Financial Officer organizat de Forum Invest.

Astfel, companiile care deruleaza proiecte europene si primesc banii cu intarziere ar putea beneficia de garantari de Stat din partea Fondului. Tanczos a mai spus ca daca o autoritate locala are in prezent intarzieri la plata unui proiect, poate merge la presedintele Consiliului Judetean pentru finantare, care merge la randul sau la Guvern. Insa, de cele mai multe ori, nu se gaseste nicio solutie de finantare.
Beneficiarii proiectelor europene trebuie sa cofinanteze cu 2-50% din cheltuielile eligibile. Dar un proicet nu are numai cheltuieli eligibile, 10-20% din ele fiind neeligibile, pentru care e nevoie de cofinantare. „In cadrul Programului de Crestere a Competitivitatii exista o rata de 13% retragere a proiectelor din cauza lipsei cofinantarilor. Bancile nu se grabesc sa acorde cofinantare daca RIR-ul proiectelor (Rata Interna a Rentabilitatii) nu este prea mare”, a declarat in cadrul aceluiasi forum Catalina Melita, Managing Director Programul de Crestere  a Competitivitatii.
Aceasta a spus ca daca RIR-ul este mare atunci fondurile europene au putine sanse in a fi acordate. In prezent exista un plafon financiar de rentabilitate de 13%, dupa ce initial a fost de 9%.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro