Omul de afaceri Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad, a semnat ieri acordul de cooperare cu oficialii Siemens pentru producerea unui tramvai modern, dupa ce anul trecut negocierile fusesera intrerupte din cauza unor neintelegeri legate de prevederile din contract.
„Tocmai am semnat acordul cu Siemens. In aceste conditii, estimez ca prototipul sa fie scos in trimestrul al treilea al acestui an. Tramvaiul se va numi Imperio si va fi cel mai modern din piata”, a declarat Blidar pentru BaniiNostri.ro.
Acesta nu a dat amanunte legate de valoarea totala a contractului, in conditiile in care acest parteneriat are drept scop producerea comuna a unor tramvaie cu care sa participe la licitatiile interne si internationale. „Intentionez sa particip cu noul model pe care il vom construi impreuna la toate licitaiile care se vor organiza in Romnaia. In plus, suntem interesati si de piata internationala”, a spus omul de afaceri.
In prezent, tara noastra are un parc de vagoane destul de vechi, de 30 – 40 de ani, ceea ce transforma Romania intr-o regiune atractiva pentru producatorii de vagoane.
Valer Blidar declara anul trecut ca, in total, costurile pentru acest prototip, cu tot ce inseamna fabricatie si dispozitive, sunt estimate sa ajunga undeva la patru milioane de euro. La fabrica de vagoane de la Arad se pot produce intre 25 si 50 de tramvaie pe an, daca se iau in calcul spatiile si tehnologia care exista acolo.
In ceea ce priveste cifra de afaceri a Astra Vagoane Calatori, aceasta a scazut cu aproximativ 10% anul trceut, din cauza crizei. Insa, Blidar spune ca nu a recurs la disponibilizari. Totodata, valoarea anuala a productiei este de circa 200 milioane de lei, dintre care 42% inseamna export.
Principalii concurenti ai Astra Vagoane Calatori sunt Remar Pascani, controlata de Grup Feroviar Roman, Remar 16 Februarie Cluj si Ateliere Grivita.
Valer Blidar este si proprietarul Bancii Comerciale Feroviare. In vara anului trecut, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a aprobat autorizatia de functionare pentru aceasta banca. Potrivit omului de afaceri, investitiile de inceput in aceasta institutie de credit au fost de aproximativ sase milioane de euro, si au vizat sediul central si alte patru sucursale.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro