Terenurile agricole din Romania sunt de o calitate foarte buna, dar si la preturi foarte mici, comparativ cu tarile din centrul si vestul Europei, sustine unul dintre investitorii straini in agricultura romaneasca.

„In Austria, gasesti un hectar de teren la 10.000 de euro, care nu este atat de fertil. In schimb, in Romania, media preturilor este de 2.000 de euro, fata de 5.000 de euro pentru un hectar de teren agricol in Slovacia, Cehia sau Ungaria”, a spus Thomas Prader, presedintele Solproiect, companie cu actionariat majoritar austriac care a investit din 2003 in Romania circa cinci milioane de euro, in 6.000 ha de terenuri.

Acesta sustine ca nu se poate ca preturile terenurilor agricole din tara noastra sa mai ramana la o diferenta atat de mare, mai ales ca sunt si foarte fertile. „Vorbim in zona sudica a tarii de o piata a terenurilor agricole de trei milioane de hectare in noua judete, de o calitate foarte buna, cernoziom calitatea A”, a spus Mihai Romaniuc, general manager al aceleasi companii. Acesta considera ca in vreme de criza investitiile in agricultura sunt inspirate pentru ca alimentele vor avea mereu cerere.

„Problema e de unde luam apa. Cred ca in viitor apa va fi mai scumpa decat petrolul. Romania are un potential foarte mare in ceea ce priveste sursele de apa dulce, dar din pacate nu exista decizie si vointa politica pentru a pune pe picioare infrastructura de irigatii”, a mai spus Romaniuc, adaugand ca tara noastra este deja foarte atractiva pentru investitorii de profil din Orientul Mijlociu, unde petrolul este mai ieftin, dar alimentele sunt mai scumpe.

Investitorii in agricultura romaneasca spun ca se pot obtine doua culturi, una de rapita sau orzoaica, de exemplu, semanate in toamna si recoltate in iunie si alta de porumb pana in octombrie. Un profit mediu ar fi de 300 de euro net la hectar, daca se rezolva problema alimentarii cu apa.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro