Anul acesta ar putea aduce sute de falimente in randul companiilor de transport rutier de persoane, prezente la nivel local, daca nu vom asista in principal la o revenire a pietei constructiilor, spun jucatorii din sector.
Ei sustin ca activitatea din transport este strans legata de navetisti, care in proportie de 80% vin din randul muncitorilor in constructii.
Potrivit datelor Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania (UNTRR), aproximativ 20 – 25% din cele 5.000 de firme prezente in acest domeniu ar putea intra in faliment pentru ca nu isi vor mai putea acoperi costurile din cauza scaderii incasarilor.
„In conditiile in care piata de transport va scadea cu 40%, vor exista multe firme care vor da faliment. Cred ca 2009 nu a fost un an de criza. Efectele faptului ca toata vara nu s-a lucrat in constructii si in alte domenii se vor vedea in 2010”, a spus pentru BaniiNostri.ro Dan Petrescu, proprietarul Dacos. Acesta a explicat ca multe firme si-au inchis deja activitatea din cauza impozitului forfetar.
De aceeasi parere este si Ion Comusi, proprietarul unei alte companii de transport C&I, care sustine ca anul trecut a pierdut peste 20% dintre companiile de costructii. „Am lucrat cu foarte multe companii de constructii, pentru care aveam curse speciale. Daca aceasta piata isi va reveni, ne vom reveni si noi. Daca nu, piata va continua sa scada si o buna parte din firmele de transport vor intra in faliment”, a subliniat Comusi.
In ceea ce priveste jucatorii mai mari, care au trafic la nivel international, precum Atlassib si Eurolines, acestia admit ca in 2009 au avut o scadere mai accentuata a traficului, comparativ cu anii trecuti, dar au putut sa treaca peste acest val de criza.
Situatia este insa diferita de cea a companiilor mai mici, care au curse interne, pentru ca aceste doua mari companii se axeaza pe transportul international, sustinut in mare parte de muncitorii din Italia si Spania. Recent, Ilie Carabulea, care controleaza Atlassib, s-a aratat optimist pentru a doua parte a acestui an, sustinand ca vom asista la o revenire a pietei pe segmental international.
Piata transportului terestru de persoane din Romnaia este dominată de Atlassib si Eurolines, urmata de companii mai mici precum Dacos si C&I.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro