Cand bate vantul schimbarii, unii ridica ziduri, iar altii mori de vant. Asa spune un proverb olandez cu referire la perioadele grele in care unii reusesc sa vada potential de dezvoltare. Iar turismul nu a facut exceptie in 2009. In vreme ce majoritatea tarilor ale caror economii se bazeaza mult pe turism au resimtit din plin criza, unele au recurs la trucuri.

Deja celebrul post de administrator pentru o insula din Australia, cea mai bine platita slujba din lume, a pornit initial doar ca o scoatere la concurs in interes eco. Pentru cele sase luni de „munca”, circa 12 ore efective pe luna, bugetarul ales ca administrator al insulei Hamilton, oferita de Queensland, va primi 150.000 de dolari australieni. Dar scopul final a fost, de fapt, cresterea gradului de notorietate a insulelor din Marea Bariera de Corali. Iar efectul a fost din plin. Presa a luat stirea ca pe ceva inedit si a imprastiat-o in intreaga lume. 34.000 de persoane, din 201 de tari, au facut toate eforturile pentru a intra in concursul pentru locul de munca promis.
Un raport guvernamental arata ca in ultimii 13 ani Australia a pierdut 14 procente din cota de piata a turismului in lume. Dar campania de 1,2 de milioane de dolari a avut un profit de sute de ori mai mare. In plus, agentia de publicitate australiana care a lansat campania a castigat trofeele Grand Prix la categoriile PR Lions si Direct Lions, la festivalul international de publicitate de la Cannes.

Israelienii din Kiryat Yam au incercat si ei un truc turistic. Reprezentantii primariei orasului au lansat un zvon despre o sirena vazuta de localnici in apele Marii Mediterane. Au facut chiar publica o recompensa de un milion de dolari pentru cel care demonstreaza cu ajutorul unei fotografii sau prin alt mijloc existenta sirenei. Iar oamenii, ce-i drept mare parte din ei localnici, au inceput sa se stranga seara de seara pe malul marii.

Chiar daca nu e o metoda noua, preturile de criza suna altfel in urechile unui potential proprietar de insula, doar pe perioada concediului. Astfel, in tari precum Grecia, Italia si Spania, dar si din zone mai nordice ca Danemarca, Irlanda sau Canada, poti deveni stapan de insula pentru o saptaman sau doua, in functie de buzunar, cu aportul financiar al prietenilor, bineinteles. Numarul acestora trebuie sa fie cat mai mare, in asa fel incat sa puteti achita note de plata de la cateva zeci de mii de euro pana la peste 100.000 euro. Agentiile de turism sustin ca aveti chiar sansa descoperirii unei comori, dat fiind faptul ca insulele sunt separate de continent si au avut de-a lungul timpului un grad mare de izolare. Daca nu gasiti nici o comoara, atunci va puteti lauda acasa ca ati fost stapanul unei insule ce a „apartinut” unei vedete.

Copyright © 2016 ComisiaRosiaMontana.ro